اردا کیانی رئیس بخش برونکوسکوپی بیمارستان مسیح دانشوری، گفت: آلرژی در اثر حساسیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن نسبت به مواد معمولی بیضرر محیط (آلرژن) رخ می دهد.
وی با بیان این مطلب که سیستم ایمنی بدن فرد در مواجه با مواد آلرژن ، آنتی بادی تولید می کند. با ورود آنتیبادیها به سلولهایی که هیستامین و سایر مواد شیمیایی آزاد میکنند، واکنش آلرژیک ایجاد می شود.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: آلرژی طیف گستردهای از بیماریها نظیر تب یونجه، آلرژی غذایی، درماتیت آتوپیک و آسم آلرژیک را شامل می شود و شدیدترین نوع آلرژی شوک آنافیلاکسی است .
واکنش های آلرژیک
به گفته کیانی، واکنشهای آلرژیک ممکن است در بینی، ریه، گلو، سینوسها، گوشها و چشمها معده یا پوست بروز کند و بصورت قرمزی چشم، خارش خفیف، عطسه، آبریزش بینی، تنگی نفس، التهاب و یا تورم جنرالیزه مشاهده شود. در برخی افراد واکنشهای آلرژیک به صورت عوارض آسمی بروز می کند و در موارد جدی تر نیز به صورت یک واکنش تهدید کننده به نام شوک آنافیلاکسی رخ می دهد.
این فوق تخصص بیماری های ریه تاکید کرد: تشخیص آلرژی توسط پزشک با توجه به شرح حال و معاینه بیمار صورت می گیرد و در برخی موارد خاص با تجویز پزشک می توان از تستهای پوستی یا خونی برای تشخیص آلرژی بهره گرفت.
درمان آلرژی چیست
وی با اشاره به نحوه درمان آلرژی، اجتناب از آلرژنهای شناخته شده (گرده گیاهان، برخی مواد غذایی، نیش برخی حشرات، برخی داروها و…) و تجویز داروهای استروئیدی و آنتی هیستامینها را از جمله شیوه های درمانی این بیماری برشمرد.
کیانی در ادامه تاکید کرد: در هنگام بروز واکنشهای شدید آلرژیک و شوک آنافیلاکسی برای درمان بیمار سریعا آدرنالین تزریقی (اپی نفرین) تجویز میشود و ایمونوتراپی نیز یکی دیگر از روش های درمانی به شمار می آید.
وی با بیان این مطلب که آلرژی غذایی در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به یک نوع غذا یا ماده موجود در غذا بروز می کند، تصریح کرد: این نوع آلرژی زمینه ژنتیک دارد اما این طور نیست که صرفا همان آلرژی غذایی در یک فرد رخ دهد که در والدین یا خواهر و برادرش وجود داشته است.
آلرژی که منجر به مرگ می شود
کیانی با اشاره به احتمال خفیف یا شدید بودن علائم آلرژی، گفت: شوک آنافیلاکسی، یک واکنش شدید آلرژیک تهدید کننده زندگی فرد است که باعث کاهش تنفس و فشار خون فرد شده و روی ضربان قلب وی تاثیر می گذارد. این واکنش در عرض چند دقیقه پس از مواجهه فرد با مواد آلرژن رخ می دهد و می تواند منجر به مرگ بیمار شود. به همین دلیل بیمار باید فورا با تزریق اپی نفرین (آدرنالین) تحت درمان قرار گیرد.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، خاطرنشان کرد: هر نوع ماده غذایی میتواند منجر به بروز واکنش آلرژیک شود، اما حدود ۹۰ درصد واکنشهای آلرژیک ناشی از تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، ماهی، خرگوش، گندم و سویا است.
بروز علائم آلرژیک در سیستم های مختلف بدن
به گفته این فوق تخصص ریه، علائم آلرژیک می تواند سیستم های مختلف بدن نظیر پوست، دستگاه گوارش، سیستم قلبی عروقی و دستگاه تنفسی را درگیر کند و عوارضی مانند استفراغ و یا درد معده، تنگی نفس، سرفه مکرر، شوک یا افت شدید فشار خون، اسپاسم مری و مشکل در بلع، تورم زبان، اختلال در صحبت کردن و یا نفس کشیدن، کهیر یا درگیریهای پوست، علایم سرماخوردگی یا احساس ضعف را به همراه داشته باشد.
ظهور نشانه های آلرژی غذایی ۲ ساعت پس از مصرف غذا در بیمار
کیانی با تاکید بر اینکه بیشتر علائم مربوط به آلرژی غذایی در عرض دو ساعت و اغلب چند دقیقه پس از مصرف غذا بروز میکند، افزود: در موارد بسیار نادر، واکنش ممکن است چهار تا شش ساعت یا حتی بیشتر طول بکشد. واکنشهای با تأخیر بیشتر به طور معمول در کودکان دیده میشود و بیشتر به صورت اگزما است.
این استاد دانشگاه در پایان با اشاره به اینکه احتمال بروز آلرژی غذایی در همه سنین وجود دارد، خاطرنشان کرد: آلرژی غذایی بیشتر در دوران کودکی بروز می کند و یکی از انواع شایع آلرژی در نوزادان حساسیت به پروتئین شیر گاو است که به صورت دفع خون در مدفوع به علت التهاب رودهها بروز میکند. بنابراین توصیه می شود که والدین در صورت مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنند.