ابتلا به ۱۹درصد سرطانها به دلیل مصرف کم این مواد
مصرف کم میوه و سبزی عامل ۱۹ درصد از سرطانهای دستگاه گوارش، ۳۱ درصد از بیماریهای ایسکمی قلبی و ۱۱ درصد از سکتههای مغزی در جهان است.
به گزارش ، کارشناس تغذیه مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان این که 2.7 میلیون از مرگ و میرها در جهان به مصرف کم میوه و سبزی نسبت داده میشود، متذکر شد: مصرف کم میوه و سبزی عامل ۱۹ درصد از سرطانهای دستگاه گوارش، ۳۱ درصد از بیماریهای ایسکمی قلبی و ۱۱ درصد از سکتههای مغزی در جهان است.
به عبارت دیگر بیش از ۸۰ درصد از بار بیماریهایی که به مصرف کم میوه و سبزی نسبت داده میشود ناشی از بیماریهای قلبی عروقی و بقیه مربوط به سرطان است.
ناهید برخورداری اظهارداشت: سوء تغذیه اعم از بهصورت کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی و کمبود ریزمغذیها بهویژه آهن، کلسیم، روی، ویتامینهای A ، D و B2 از مشکلات تغذیهای مطرح درکشورمان به شمار میرود.
وی اختلال رشد جسمی و تکامل مغزی، کاهش بهره هوشی، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی، افزایش موارد ابتلا به بیماریها و پوکی استخوان و کاهش توانمندیهای ذهنی و جسمی افراد را از عوارض کمبود ریزمغذیها عنوان کرد که توسعه اجتماعی و اقتصادی کشور را به مخاطره میاندازد. از سوی دیگر در دهه اخیر اگرچه استانداردهای زندگی بهبود یافته بهطوری که دسترسی به مواد غذایی و خدمات بهداشتی افزایش یافته است اما پیامدهای منفی از جمله الگوی غذایی نامناسب، کاهش فعالیت بدنی و افزایش مصرف دخانیات به افزایش شیوع بیماریهای مزمن مرتبط با تغذیه مانند بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، دیابت و سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای اسکلتی استخوانی منجر شده است.
برخورداری با بیان این که شیوع چاقی در سالهای اخیر در کشور افزایش قابل توجهی داشته است، تصریح کرد: چاقی زمینهساز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، افزایش فشارخون و سرطانهاست و ۳۰ درصد علل ابتلا به سرطانها مربوط به چاقی است.
وی با بیان این که گرایش به طرف مصرف غذاهای آماده، سسهای چرب، نوشابههای گازدار و پیتزاها با پنیرهای چرب به شدت رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: همراهی این الگوی تغذیه با زندگی کمتحرک سن ابتلا به بیماریهای غیر واگیر را نسبت به نسلهای قبل کاهش داده است.
وی اضافه کرد: از دیگر تغییرات نامطلوب در رژیم غذایی میتوان به افزایش انرژی دریافتی از غذای مصرفی (افزایش مصرف مواد قندی و چربیها ) و مصرف کم میوه و سبزی اشاره کرد.
این کارشناس تغذیه در ادامه اصلاح شیوه زندگی را راهکاری اساسی برای پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر و پیامدهای آن دانست و افزود: رعایت رژیم غذایی مناسب، اولین قدم مثبت در راستای پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر است.
وی عنوان داشت: سازمان جهانی بهداشت، کشورها را برای طراحی مداخلات گسترده مبتنی بر جامعه در زمینه کاهش مصرف مواد قندی، چربی و روغن، افزایش فعالیت بدنی، مصرف بیشتر میوه و سبزی، کاهش نمک در غذاهای فرآوری شده و کاهش مصرف دخانیات برانگیخته است که رژیم غذایی مناسب، ورزش و کاهش مصرف دخانیات مهمترین عواملی هستند که باید به آنها توجه شود.
برخورداری در ادامه گفت: افزایش بار بیماریها چه به سبب بدخواری و نا ترازی و چه به سبب کمبودهای تغذیهای، هزینههای سرسامآوری را به دولت تحمیل میکند. این هزینهها به صورت سالهای عمر از دست رفته در نتیجه مرگهای زود هنگام و همچنین سالهایی که با معلولیت میگذرند قابل محاسبه است.
وی یادآور شد: مدارک و شواهد علمی نشان میدهند که با مصرف رژیم غذایی سالمتر، افزایش فعالیت جسمانی و نکشیدن سیگار میتوان تا ۸۰ درصد از مـــوارد بیماریهای قلبی عروقی، تا ۹۰ درصد از موارد دیابت نوع دوم و از یک سوم سرطانها پیشگیری کرد.
این کارشناس تغذیه هشدار داد: متاسفانه سن ابتلا به بیماریهای قلبی کاهش پیدا کرده است و حتی در سنین کمتر از ۳۰ سال هم شاهد بروز سکتههای قلبی هستیم.
وی اظهارداشت: میانگین مصرف میوه ها و سبزیجات پائین تر از میانگین سبد غذایی متعادل و سرانه مصرف نوشابه دو برابر استاندارد و سرانه مصرف شیر یک سوم استاندارد و سرانه مصرف نان و غلات بیش از میانگین متوسط کشور است.
جام نیوز