سید رضا فراهانی روان شناس و مشاور خانواده اظهار کرد: داشتن احساساتی همچون نگرانی، ناراحتی، اضطراب و استرس همیشه نشانههای نوعی از اختلال روان نیست.
وی با بیان اینکه این احساسات طبیعی است، اما اگر این موارد سبب اختلال در زندگی فرد شود، میتواند نشانه نوعی بیماری روان باشد، گفت: موضوعی که در این جا میتوان مطرح کرد این است که افراد میتوانند از مفهومی به عنوان خط کش روانی استفاده کنند، در این مفهوم میتوان از دو مولفه «کارکرد زندگی مطلوب» و «احساس خوب» نام برد.
وی درخصوص مفهوم کارکرد زندگی بیان کرد: اگر فرد کارکردی را که پیش از این در زندگی خود داشته است، از دست بدهد یعنی به عنوان دانشجو، کارمند یا زن خانه دار، پیش از این فعالیتهای روزانهای را انجام میداد، اما به دلیل اختلال روانی دیگر آن فعالیتها را نمیتواند انجام دهد، کارکرد زندگی او مختل شده است.
فراهانی با بیان اینکه مولفه دیگر خط کش روانی احساس مثبت و خوب از خود و زندگی است، بیان کرد: این امر سبب میشود، فرد احساس خوشایندی از زندگی خود داشته باشد، همچنین در این شرایط افرادی که احساس خوشایندی از خویش ندارند در کارکرد زندگی نیز دچار مشکل میشوند.
این روان شناس افزود: به عنوان مثال فردی که از نوعی افسردگی رنج میبرد امکان داشتن خواب مطلوب را ندارد. این فرد به طور قطع در عملکرد و کارکرد زندگی اش دچار مشکل میشود.
وی با بیان اینکه باید حساسیت متناسبی نسبت به سلامت روان داشته باشیم، گفت: این حساسیت نباید به شکل وسواس گونه باشد مثلا اگر کودکی شبهای امتحان دچار اضطراب میشود، اما کارکرد مطلوبی در خانه و مدرسه دارد نباید او را فردی مضطرب دانست.
وی ادامه داد: اگر کودکی رفتارهای پرخاشگرانه داشته باشد، اما والدین وی توجهی به آن نکنند، ممکن است فرد در بزرگسالی دچار بیماری دو قطبی شود.