خبرگزاری مهر: رضا قپانچی پور، رئیس اداره پارک ملی دز اظهار کرد: از هفت روز پیش، افزایش قابل توجه دبی رودخانه دز موجب زیر آب رفتن پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز شد که سایت اداری این پارک به منظور پیشگیری از خسارت احتمالی سیلاب تخلیه شد.
وی افزود: تمام ماشین آلات و وسایل موجود در اداره پارک ملی دز که قابلیت جابجایی داشتند به منظور پیشگیری از خسارت احتمالی سیلاب به مناطق دیگر منتقل شدند و ماشین آلات این اداره به پارکینگ شرکت شهید بهشتی و اسلحهها به اسلحه خانه منتقل شدند.
رئیس اداره پارک ملی دز با بیان اینکه این وضعیت تا اطمینان از شرایط رودخانه دز ادامه دارد، گفت: پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز حدود ۱۷ هزار هکتار است که اکثر مناطق آن به دلیل افزایش دبی رودخانه زیر آب رفته است.
قپانچی پور افزود: با توجه به اینکه هنوز وضعیت سیلابی منطقه پایان نیافته، در حال حاضر هیچ گونه اطلاعی از گونههای در حال انقراض گوزنهای زرد ایرانی که در منطقه حفاظت شده پارک ملی دز هستند در دسترس نیست و این امر به دغدغه اصلی ما تبدیل شده است.
وی بیان کرد: در این بین نکتهای که نگرانی ما را کمتر کرده، این است که گوزن حیوانی زرنگ، زیرک و شناگر ماهری است و به راحتی در آب شناور میشود و اگر در بین فنسها یا محل خاصی گرفتگار نشود امکان غرق شدن آنها وجود ندارد.
رئیس اداره پارک ملی دز تصریح کرد: در سیلاب سال ۹۵ که حجم سیلاب نسبت به امسال بسیار بیشتر بود تنها یک رأس تلفات داشته ایم و گوزنها در صحت و سلامتی کامل بودند ازسویی بعد از سیلاب سال ۹۵ یک تپه بزرگ برای گوزنها ایجاد شد تا گوزنهای زردایرانی در مواقع سیلاب از این تپه استفاده کنند.
قپانچی پورعنوان کرد: با توجه به اینکه قسمتهایی از فنسهای سایت دچار آسیب شده و احتمال میرود که گوزنها از سایت خارج شده باشند از مردم درخواست میشود در صورت مشاهده آنها سریع با اداره پارک ملی دز تماس گرفته و همچنین از هرگونه آسیب رساندن به این گونه در حال انقراض خودداری کنند.
وی همچنین گفت: طی چند روز اخیر عکسی در فضای مجازی منتشرشد که محاصره شدن پاسگاه محیط بانی دز در بخش چغامیش دزفول را نشان میدهد که این عکس مربوط به سال ۹۵ است. پاسگاه محیط بانی دچار آبگرفتگی شده اما به وسعت آبگرفتگی سال ۹۵ نیست و طی روزهای گذشته تا به امروز به وسیله قایق اقلام خوراکی و غیره برای محیط بانان در پاسگاه محیط بانی ارسال شده است.
رئیس اداره پارک ملی دز در پایان یادآورشد: با توجه به بالا بودن سطح آب درحال حاضر نمیتوان میزان خسارت وارده به پارک ملی دز را برآورد کرد بنابراین پس از فرونشست سیلاب میزان خسارت و سرنوشت گوزنهای زرد ایرانی مشخص خواهد شد.
پارک ملی دز زیستگاه گونههای مختلف جانوری به ویژه گوزن زرد ایرانی است که در ۱۵۰ کیلومتر از مسیر رودخانه دز امتداد دارد و از آن به عنوان تنها باقی مانده جنگلهای گرمسیری جهان نام برده میشود.
پارک ملی و منطقه حفاظت شده دز رویشگاه جنگلی نیمه گرمسیری حاشیه رودخانه دز همچنین از جمله زیستگاههای ارزشمند پرندگان بوده که دارای میکروتالابهای منحصر به فرد و زیستگاه غنی انواع آبزیان و پرندگان است.