ایمان گودرزی؛ ۱۵ روز تا سوت آغاز دیدار افتتاحیه بیست و دومین دوره جام جهانی بین تیمهای قطر و اکوادور زمان باقیمانده است . مروری بر مسابقات افتتاحیه در بیست و یک دوره گذشته جام جهانی جدا از اینکه نتایج و تبعات آن را برای تیم های مختلف عیان می کند بلکه مشخص می شود در این ۲۱دوره شکل برگزاری این مسابقات تا چه اندازه تغییر و تحول داشته است. در ادامه همه مسابقات افتتاحیه جام های جهانی را در مروری گذرا مورد بررسی قرار می دهیم. بررسی این مسابقات را از دور قبل این رقابتها آغاز می کنیم و به ترتیب به ادوار قبلی می رویم؛
*۲۰۱۸ (روسیه)
در جام جهانی ۲۰۱۸ روسسیه بازی افتتاحیه بین دو تیم روسیه و عربستان سعودی برگزار شد که در نهایت روس ها با نتیجه ۵ بر ۰ به پیروزی رسیدند، روس ها که کار خود را با قدرت شروع کردند همراه با اروگوئه از مرحله گروهی صعود کردند و در مرحله یک هشتم شگفتی سازی خود را با حذف اسپانیا در ضربات پنالتی کامل کردند و در یک چهارم مقابل فینالیست این دوره یعنی کرواسی حذف شدند.
* ۲۰۱۴ (برزیل)
در دور قبلی جام جهانی برزیل میزبان بود و یکی از دو تیم حاضر در مسابقه افتتاحیه جام جهانی که در پایان با حساب ۱-۳ کرواسی را از پیش روبرداشت. برزیل در خانه چهارم شد و از این افتتاحیه سودی نبرد!
* ۲۰۱۰ (آفریقای جنوبی)
در سال ۲۰۱۰ وقتی آفریقای جنوبی ها با وووزلاهای پرسروصدای شان میزبان شدند دیدار افتتاحیه را هم برگزار کردند. مسابقه این تیم مقابل مکزیک بود ولی بهترین نتیجه میزبان در آن بازی یک – یک بود. آفریقای جنوبی اینقدر ضعیف ظاهر شد که حتی از گروهش هم صعود نکرد و تنها میزبان حذف شده در دور اول لقب گرفت!
* ۲۰۰۶ (آلمان)
تیم ملی آلمان در دور هجدهم مسبقات جام جهانی دیدار افتتاحیه را برابر کاستاریکا برگزار کرد و به برد قاطع ۲-۴ دست یافت ولی آلمان ها در نهایت در کشور خودشان به نتیجه ای بهتر از سومی دست نیافتند.
* ۲۰۰۲ (کره و ژاپن)
در آن دور از مسابقات رسم بر این نبود که میزبان برگزار کننده افتتاحیه باشد و قهرمان دور قبل بازی اول را انجام می داد. از این رو فرانسه و سنگال این مسابقه را برگزار کردند و قهرمان دور قبل با یک گل مغلوب سنگالی ها شد. فرانسه در ادامه بدون گل زده و تنها با یک امتیاز از گروهش صعود نکرد و حذف شد!
* ۱۹۹۸ (فرانسه)
تیم های برزیل و اسکاتلند در خاک فرانسه دیدار افتتاحیه جام جهانی ۹۸ را برگزار کردند. خاطره انگیزترین جام برای ما ایرانی ها. مسابقه ای که برزیل ۱-۲ برنده شد ولی در ادامه به رغم رسیدن به فینال، جام را به میزبان مسابقات تقدیم کرد.
* ۱۹۹۴ (آمریکا)
آلمان قهرمان دور قبل جام جهانی بازی افتتاحیه را در خاک آمریکا مقابل بولیوی برگزار و این تیم را با یک گل مغلوب کرد. این جام جهانی آخرین دور این رقابتها بود که با ۲۴ تیم برگزار می شد. ۶ گروه ۴ تیمی که در پایان دور اول چهار تیم برتر سوم گروه ها به دور بعد راه پیدا می کردند. آلمان در آن دوره با شکست از بلغارستان حذف شد.
* ۱۹۹۰ (ایتالیا)
آرژانتین قهرمان دور قبلی دیدار افتتاحیه را مقابل کامرون برگزار کرد. دیداری که قطعا همه فوتبالی ها از آن خاطره ای تلخ دارند غیر از کامرونی ها و برزیلی ها! بازی که آرژانتین با مارادونا یک بر صفر تن به شکست داد ولی تا فینال پیش رفت و در نهایت به آلمان باخت و دوم شد!
* ۱۹۸۶ (مکزیک)
ایتالیا و بلغارستان افتتاحیه آن دور را برگزار کردند. لاجوردی پوشان در آن بازی تن به تساوی یک – یک دادند و تا یک هشتم پیش رفتند ولی آنجا ۰-۲ به فرانسه باختند و حذف شدند!
* ۱۹۸۲ (اسپانیا)
آرژانتین و بلژیک در ورزشگاه نیوکمپ بارسلونا دیدار افتتاحیه آن سال را برگزار کردند و در عین ناباوری آرژانتین ۰-۱ باخت اما به دور دوم راه یافت و در آنجا حذف شد! در آن دور از مسابقات و در دور دوم دیدارها به شکل گروهی برگزار شد و آرژانتین با ایتالیا و برزیل همگروه شد و پس از سوم شدن در گروه به کارش پایان داد و ایتالیا به عنوان تیم اول صعود کرد.
* ۱۹۷۸ (آرژانتین)
دیدار افتتاحیه آن دور هم بدون گل و با تساوی به پایان رسید. آلمان غربی و لهستان دو تیم حاضر در آن دیدار بودند. این مسابقات آخرین دوره ای بود که جام با ۱۶ تیم برگزار می شد. مرحله دوم گروهی بود و تیم ها به صورت دوره ای با هم دیدار می کردند. آلمان در دور دوم با ایتالیا، هلند و اتریش در یک گروه قرار گرفت. اتریش سوم شد و آلمان غربی چهارم تا هر دو تیم حذف شوند.
* ۱۹۷۴ (آلمان غربی)
برزیل صفر – یوگسلاوی صفر؛ نتیجه مسابقه افتتاحیه جام جهانی در آن سال بود. برزیل در دور دوم که به صورت گروهی برگزار می شد با آلمان شرقی، آرژانتین و هلند همگروه شد و با رتبه دوم به دیدار رده بندی رسید ولی آنجا به لهستان باخت و چهارم شد! آن سال آلمان غربی در خانه جام را بالای سر برد.
* ۱۹۷۰ (مکزیک)
در آن دوره نیز مانند حالا میزبان دیدار افتتاحیه را برگزار می کرد. مکزیک – شوروی در اولین مسابقه به تساوی بدون گل دست یافتند اما مکزیک تا یک چهارم نهایی بالا رفت و آنجا ۴-۱ به ایتالیا باخت و حذف شد.
* ۱۹۶۶ (انگلیس)
یانکی ها در خانه خود افتتاحیه را ضعیف آغاز کردند و در دیدار با اروگوئه که آن زمان تیمی قدری بود به نتیجه ای بهتر از تساوی بدون گل دست نیافتند اما این تیم در ادامه تا فینال پیش رفت و در نهایت هم قهرمان شد تا پس از ایتالیا دومین تیمی باشد که هم میزبان جام جهانی بوده هم دیدار افتتاحیه را برگزار کرده و هم قهرمان شده است.
* ۱۹۶۲ (شیلی)
جام جهانی شیلی هم با مصاف تیم میزبان در افتاحیه آغاز شد. شیلی ۳ – ۱ سوییس نتیجه بازی اول آن جام بود. شیلی در آن دوره تا رده بندی هم پیش رفت و با شکست دادن تیم یوگسلاوی سوم شد. در آن سال برزیل عنوان قهرمانی را از آن خود کرده بود.
* ۱۹۵۸ (سوئد)
در آن سال کشور میزبان بازی افتتاحیه را مقابل مکزیک برگزار کرد. سوئدی ها که عزم جزمی برای کسب جام در خانه داشتند افتتاحیه را با قدرت برگزار کرده و ۰-۳ حریف را از پیش رو برداشتند و تا فینال پیش رفتند. البته آنها در فینال ۵-۲ به برزیل باختند و دوم شدند.
* ۱۹۵۴ (سوئیس)
اروگوئه – چکسلواکی بازی افتتاحیه آن سال بود. مسابقه ای که ۰-۲ به سود اروگوئه ای ها به پایان رسید. اروگوئه در آن دوره تا رده بندی هم بالا رفت ولی مقامی بهتر از چهارمی نصیبش نشد.
* ۱۹۵۰ (برزیل)
این دوره از مسابقات پس از ۱۲ سال وقفه در برگزاری این رقابتها انجام شد. تبعات ناشی از جنگ جهانی دوم مانع از برگزاری مرتب جام جهانی شده بود. بازی افتتاحیه در برزیل بین مکزیک و میزبان انجام شد که برزیلی ها ۰-۴ مهمان شان را در هم کوبیدند. آن سال قرار بود مسابقات در ۳ گروه ۴ تیمی و یک گروه ۳ تیمی با حضور ۱۵ تیم برگزار شود اما در نهایت با انصراف هند و فرانسه در روز آخر با ۱۳ تیم برگزار شد! آن سال تیم های صدرنشین هر گروه به دور بعد رفته و همگی در یک گروه به شکل دوره ای با هم دیدار می کردند تا تیم صدرنشین قهرمان شود. دیدار فینال گونه دور گروهی بین تیم های برزیل و اروگوئه برگزار می شد. دیداری که در ماراکانا با حضور ۲۰۰ هزار تماشاگر برزیلی برگزار شد و در نهایت برزیل با شکست ۱-۲ به مهمانش دوم شد.
* ۱۹۳۸ (فرانسه)
تیم های سویس و آلمان برگزار کنندگان دیدار افتتاحیه این جام بودند که مصاف شان در وقت های قانونی یک – یک شد. در این دوره که مسابقات از روز اول به شکل حذفی برگزار می شد باعث شد این دیدار پس از تسای بدون گل به وقت های اضافه و در نهایت ضربات پنالتی بینجامد تا سوییس ۲-۴ بازی را برده و به دور بالاتر برود. هرچند در مرحله بعد به مجارستان باخت و حذف شد.
* ۱۹۳۴ (ایتالیا)
این دوره که دومین مسابقات جام جهانی بود دیدار افتتاحیه مشخصی به معنای امروز نداشت. رقابتها حذفی بود و همزمان ۱۶ تیم در ۸ شهر ایتالیا به مصاف هم رفتند. ایتالیا هم در دیدار اول خود همزمان با ۷ مسابقه دیگر برابر آمریکا به میدان رفت و ۱-۷ به برتری دست یافت. ایتالیا در پایان این مسابقات به فینال رفت و قهرمان شد تا هم میزبان باشد، هم قهرمانی را تجربه کرده باشد.
*۱۹۳۰ (اروگوئه)
اولین دوره مسابقات جام جهانی با حضور ۱۳ تیم برگزار شد. اتفاق جالب در این دوره بازی همزمان ۴ تیم در دیدارهای افتاحیه بود! فرانسه – مکزیک که با برد ۱-۴ خروس ها به پایان رسید و آمریکا – بلژیک که با برد ۰-۳ آمریکایی ها تمام شد دو دیدار بود که همزمان انجام شدند تا جام جهانی رسما از آن تاریخ آغاز شود. آن مسابقات در یک گروه ۴ تیمی و ۳ گروه سه تیمی برگزار شد که تیم های اول هر گروه به دیدار نیمه نهایی می رفتند. اروگوئه در آن دوره عنوان قهرمانی را از آن خود کرد.
بیشتر بخوانید:
۲۵۷ ۲۵۱