*محمدعلی مهتدی
اما شاهد هستیم که با گذشت چیزی حدود 5 سال تمام زیرساخت های یمن طی بمباران ها و حملات مختلف از بین رفت و این کشور با تعداد کشته های بسیار و قحطی با فاجعه انسانی روبرو شد. علی رغم این اتفاقات تلخ ملت یمن هیچگاه تسلیم نشد و به مقاومت ادامه داد. در حال حاضر نیز نیروهای یمنی با استفاده از سلاح های موشکی و پهپاد معادلات منطقه را دستخوش تغییر کرده اند و کشورهای مهاجمی چون عربستان و امارات در حالت دفاعی و انفعال قرار گرفته اند.
بی شک کاهش نیروهای نظامی امارات از یمن را می توان یکی از تحولات اخیر و مهم خاورمیانه محسوب کرد. برای بررسی این موضوع باید اوضاع ریاض و ابوظبی را به طور جداگانه در نظر گرفت.
ممکن است عربستان مقداری بیشتر تحمل موشک ها انصارالله را داشته باشد اما این موضوع امارات بدین شکل نیست؛ امارات همانند یک خانه شیشه ای است و اگر اولین موشک در ابوظبی و یا دبی فرود آید تمام دستاوردهای این کشور از بین خواهد رفت. همین مساله سبب شد تا شیخ نشین های دبی، رأس الخیمه و شارجه برای پایان جنگ یمن بر محمد بن زاید فشار بیاورند. در روزهای اخیر نیز شاهد بودیم که انصارالله با فرستادن پهپاد بر آسمان دبی پیام جدی به امارات داد و اعلام کرد که اگر جنگ علیه ملت مظلوم یمن ادامه یابد شهرهای امارات در تیررس موشک قرار خواهند گرفت.
اما این تنها عامل نیست چرا که نیروهای مزدور امارات اخیراً در جنوب یمن و ساحل غربی تلفات بسیار زیادی را متحمل شدند. اگرچه ابوظبی این اتفاق را بزرگ جلوه نداد اما این تعداد از تلفات با توجه به کوچک بودن کشوری مثل امارات ضربه سنگینی به شمار می آید. از همه مهمتر اینکه امارات به این درک رسید که به اهداف ترسیم شده اش در جنگ یمن دست پیدا نخواهد کرد.
تغییر معادلات منطقه ای نیز نقش بسزایی در چرخش امارات داشت. سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین توقیف نفتکش انگلیس در خلیج فارس از جمله رویدادهای تاثیرگذار در این بین بودند. در این راستا کشورهای عربی دریافتند که جمهوری اسلامی ایران و هم پیمانانش در محور مقاومت اهل بلوف نیستند و اقدامات خود را عملی خواهند کرد. این موارد سبب شده تا امارات به دنبال سیاستی برود که منافعش را تأمین کند. ما در حال حاضر شاهد تحولی در سیاست خارجی امارات هستیم که برای نتیجه بهتر نیاز است تا مذاکرات سیاسی با ایران را آغاز کنند. در این مذاکرات طیف گسترده ای از مسائل مختلف مانند امنیت خلیج فارس و همچنین حضور نیروهای بیگانه در منطقه باید مورد بحث قرار گیرد.
در همین حال عربستان سعودی نیز به خوبی به این نتیجه رسیده است که در جنگ یمن ناکام بوده است و در آینده نزدیک نیز مجبور خواهند شد تا راه امارات را در پیش بگیرند. سیاست شکست خورده عربستان تنها شامل یمن نمی شود؛ این کشور در هر کشوری مانند عراق، سوریه، لبنان و غیره حضور داشته نتوانسته دستاوردی را کسب کند.
اعزام نیروهای آمریکا به پایگاه هوایی شاهزاده سلطان در شرق ریاض نیز می تواند بیانگر ترس و وحشت حاکمان سعودی از اوضاع منطقه باشد. با توجه به مشکلات داخلی عربستان به نظر می رسد این اقدام آمریکا تنها جنبه روانی دارد. هدف ترامپ نیز می تواند دلگرمی دادن به مقام های عربستان باشد اما نکته ای که حائز اهمیت بوده پی بردن سعودی ها به این مساله است که آمریکا و رژیم صهیونیستی قادر نیستند امنیت آنها را در برابر محور مقاومت حفظ کنند و اعزام 500 نیروی نظامی نیز نمی تواند درروند معادلات منطقه تاثیر بگذارد.
*کارشناس ارشد خاورمیانه
310311