ترکیه به عنوان یکی از همسایههای غربی ایران، در سالهای گذشته جایگاه خود را به عنوان یکی از اصلیترین شرکای تجاری کشور تثبیت کرده و در سال ۲۰۱۹ میزان واردات ترکیه از ایران به شکل قابل توجهی افزایش یافت اما با تشدید تحریمهای آمریکا، امکان صادرات اقلام نفتی ایران به ترکیه بسیار کم شده و همین امر در نهایت تاثیر خود را در آمار نهایی تجارت مشترک میان دو کشور نشان میدهد. در کنار آن با شیوع کرونا و با توجه به سیاستهای سختگیرانه دولت ترکیه در بستن مرزها، این موضوع نیز بر تجارت مشترک دو طرف تاثیر منفی قابل توجهی گذاشته است.
جدیدترین ارزیابیهای اتاق بازرگانی تهران نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹، ۷۲ درصد از کل صادرات ایران به ترکیه را اقلام نفتی تشکیل میداده که این اقلام در سال جاری عملا صادرات چندانی نداشتهاند، به این ترتیب ایران، صادرات خود را با کالاهایی دیگر جایگزین کرده است.
در آمار کلی، میزان صادرات ایران به ترکیه از عدد حدودا سه میلیارد دلاری سال قبل، در هشت ماهه ابتدایی سال جاری میلادی به ۶۰۶ میلیون دلار رسیده که کاهشی ۷۹ درصدی را نشان میدهد. در حوزه واردات نیز از عدد حدودا ۱.۵ میلیارد دلار به یک میلیارد دلار رسیده و کاهش ۳۵ درصدی را به ثبت رسانده است.
اصلیترین اقلام صادراتی ایران به ترکیه را پلاستیک، کود، مس، روی، آلومینیوم و سنگهای قیمتی تشکیل دادهاند و ترکیه نیز در همین مدت به ایران، دیگهای بخار آب گرم، الیاف، مواد پلاستیکی و توتون و تنباکو صادر کرده است.
شیوع کرونا بیشترین تاثیر را در کاهش تعداد گردشگران ایرانی سفر کرده به ترکیه گذاشته است. در سال ۲۰۱۸، تعداد کل گردشگران ایرانی مسافر ترکیه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بوده و این عدد در سال ۲۰۱۹، حدودا ۱۰۰ هزار نفر کاهش یافته است. در سال ۲۰۲۰ اما کل ایرانیان سفر کرده به ترکیه، تنها ۲۵۰ هزار نفر بودهاند. به این ترتیب تعداد مسافران ایرانی ترکیه در سال جاری نسبت به سال قبل بیش از ۸۰ درصد کاهش یافته است.
223227