در سالهای اخیر مطالعات و تحقیقات بسیاری در مورد تاثیر رفتن به کنسرت و اجرای زنده موسیقی انجام شده است که نشان میدهند تنها ۲۰ دقیقه حضور در یک کنسرت، میتواند تا ۲۱ درصد تجربه حس امنیت و آرامش را در افراد بیشتر کند.البته در اینجا باید به این نکته مهم اشاره کنیم که در موسیقی های استودیویی افراد متخصص با استفاده از ابزارهای حرفهای صدا سازهای مختلف را جداگانه ضبط میکنند و سپس در مرحله میکس و مسترینگ و تدوین آنها را روی ملودی اصلی قرار میدهند و اثر هنری ارزشمندی خلق میکنند.
بهعلاوه در موسیقیهای استودیویی به سبب نوع پوششهای مختلفی که در فضای استودیوها به کار رفته است، به خوبی میتوان از ورود دیگر صداها جلوگیری کرد. در زمان ضبط موسیقی هم تیمی متشکل از افراد متخصص وظیفه بهبود کیفیت صدا با استفاده از تجهیزات و نرمافزارهای پیشرفتهی امروزی را برعهده دارند تا موسیقی و آهنگی که شما گوش میکنید، بهترین کیفیت ممکن را داشته باشد.
پس باتوجه به موارد گفته شده در ادامه میخواهیم این موضوعات را مورد بررسی قرار دهیم که اساسا گوش دادن به موسیقی چه اثراتی روی مغز و روان ما میگذارد؟ آیا گوش دادن به موسیقی زنده در درمان برخی بیماریهای روانی موثر است؟ رفتن به کنسرت چه فوایدی برای سلامتی دارد؟ و در انتها نیز به موضوع تفاوت تاثیرگذاری موسیقی زنده در مقایسه با موسیقی های استودیویی خواهیم پرداخت.
بهطور کلی گوش دادن به موسیقی باعث ایجاد فعالیتهایی خاص در مغز ما میشود و این فعالیتها برای افراد مختلف بایکدیگر تفاوتی ندارد و حتی اگر فردی به شنیدن سبک خاصی از موسیقی علاقه داشته باشد، این فعالیتها بازهم به همان شکل در مغز او ایجاد میشوند.
به عنوان مثال دو نفر را درنظر بگیرید که یکی از آنها به شنیدن موسیقی پاپ علاقه دارد و دیگری شنیدن موسیقی سنتی را بیشتر میپسندد. اما این تفاوت در علاقه به شنیدن سبکهای موسیقی هرگز تغییری در فعالیتهای ایجاد شده در مغز آنها ناشی از گوش دادن به موسیقی ایجاد نمیکند.
یکی از اصلیترین تاثیرات گوش دادن موسیقی روی مغز ما، افزایش میزان ترشح هورمون دوپامین است. درواقع ترشح این هورمون در بدن ما حس شادی و سرخوشی ایجاد میکند؛ بنابراین زمانی که فرد به موسیقی موردعلاقه خود گوش میدهد به سبب افزایش سطح دوپامین در بدن، احساس شادی و سرخوشی میکند.
آیا گوش دادن به موسیقی زنده در درمان برخی بیماری های روانی موثر است؟
شاید شنیدن این جمله باعث تعجب شما شود اما گوش دادن به موسیقی میتواند تغییراتی در افکار، احساسات و رفتارهای ما نیز ایجاد کند. بهعلاوه تاثیرات روانشناختی ناشی از گوش دادن به موسیقی آنقدر قدرتمند و وسیع است که بسیاری از رواشناسان به بیماران خود توصیه میکنند تا برای کنترل بهتر برخی مشکلات روانی خود نظیر استرس و اضطراب، زمانهایی از روز را به گوش دادن موسیقی اختصاص دهند.
رفتن به کنسرت چه فوایدی برای سلامتی دارد؟
گوش دادن به موسیقی همواره با خود خطرات شیرین و تجربههای لذتبخشی به همراه دارد که تداعی کردن آنها میتواند حس و انرژی مثبتی در ما ایجاد کند. اما گوش دادن به موسیقی زنده و رفتن به کنسرت حس لذتی در ما ایجاد میکند که چندین برابر حس لذت ناشی از گوش دادن به موسیقیهای استودیویی و به اصطلاح آهنگهایی است که از قبل ضبط شدهاند.
به سبب تخلیه شدن میزان زیادی از هیجانات در هنگام حضور در کنسرت و گوش دادن به موسیقی زنده، انجام چنین کاری میتواند نقش مهمی در حس آرامش و آسودگی خیال داشته باشد. بهعلاوه گوش دادن به موسیقی زنده به افراد کمک میکند تا در شرایط استرسزا سریعا آرامش خود را به دست آورند.
ضمنا به دلیل اینکه خروجی و آهنگی که به دست مصرفکننده میرسد باید بالاترین کیفیت ممکن را داشته باشد، برخی افراد در موسیقیهای استودیویی برای تولید صدای سازهایی خاص، به جای استفاده از همان سازها، از ابزارهای پیشرفتهای استفاده میکنند که به آنها امکان تولید صدای همان ساز را میدهند.
پس میتوان گفت ممکن است صدای سازی که در یک موسیقی استودیویی و از قبل ضبط شده میشنوید، صدای طبیعی و ارگانیک آن ساز نباشد و به اصطلاح شما صدایی کاملا مصنوعی را بشنوید. اما داستان در خصوص گوش دادن به موسیقی زنده کاملا متفاوت است. چون زمانی که شما به این نوع موسیقی گوش میدهید، گروه برای نواختن ملودی از سازهای اصلی استفاده میکند مانند صدای پیانو دیجیتال و شما میتوانید صدای طبیعی سازها را بشنوید.
از جمله دیگر فواید رفتن به کنسرت برای سلامتی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
افزایش قدرت خلاقیت
بهبود کیفیت خواب
کاهش استرس و اضطراب
افزایش قدرت حافظه و تقویت یادگیری
کمک به بالارفتن انگیزه
کمک به درمان افسردگی و کاهش علائم آن
تفاوت تاثیرگذاری موسیقی زنده در مقایسه با موسیقی های استودیویی
یکی از اصلیترین تفاوتهای تاثیرگذاری موسیقی زنده در مقایسه با موسیقی های استودیویی، نوع و شدت احساساتی است که افراد ممکن است با شنیدن هر یک از آنها تجربه کنند.
چون گوش دادن به موسیقیهای استودیویی شاید بتواند همان احساسات ناشی از گوش دادن به موسیقی زنده یا حضور در کنسرت را برای افراد ایجاد کند، اما زمانی که افراد در کنسرت حضور پیدا کنند این احساسات با میزان شدت بیشتری در آنها ایجاد میشوند.
اما هرگز این موضوع نباید این ذهنیت را در شما ایجاد کند که فقط برای تجربه احساسات مثبت ناشی از گوش دادن به موسیقی، باید به کنسرت بروید. چون گوش دادن به موسیقی موردعلاقهتان در اوقاتی که مشغول انجام کارهای روزانهتان هستید، رانندگی میکنید، امکان رفتن به کنسرت را ندارید یا برای انجام کار مهمی به تمرکز زیادی نیاز دارید، گوش دادن به موسیقی استودیویی و از قبل ضبط شده گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
