طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی در هر 40 ثانیه در جهان یک نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست میدهد.
بیش از 800 هزار نفر سالیانه بر اثر خودکشی جان میبازند که این آمار از تعداد افرادی که سالیانه بر اثر قتل یا جنگ کشته میشوند، بیشتر است!
خودکشی پانزدهمین علت مرگ و میر در جهان است و رایجترین روشهای آن حلق آویز کردن، مسمومیت با داروها و تیراندازی است.
خودکشی نتیجه همگرایی عواملی از جمله عوامل ژنتیکی، روانشناختی، اجتماعی و فرهنگی است که بعضاً به دلیل آسیب های اجتماعی یا از دست دادن کسی یا چیزی نیز اتفاق میافتد.
“افسردگی” شایعترین اختلال روانی در افرادی است که به دلیل خودکشی میمیرند.
سازمان جهانی بهداشت از دولتها خواسته با استراتژیهایی مثل کاهش دسترسی به مواد کشنده، درمان افسردگی و تقویت سیستم بهداشتی و اعمال برنامههای آموزشی در مدارس به کاهش آمار خودکشی کمک کنند.
این سازمان همچنین نقش جامعه را در کاهش افسردگی وخودکشی پررنگ تلقی کرده و حمایت از افراد منزوی و صحبت کردن با آنها، سرزنش نکردن و تشویق آنها به صحبت کردن درباره مشکلات زندگیشان و افزایش مشارکت اجتماعی را از عواملی دانسته که در کاهش میزان افسردگی موثرند.
این سازمان همچنین تاکیده کرده: این نکته مهم است که بدانید افراد مبتلا به پریشانی وافسردگی غالباً به دنبال توصیههای خاصی نیستند بلکه نیاز به افرادی دارند که صرفاً با دلسوزی و همدلی به آنها گوش میدهند.
راهکارهای تغذیهای در درمان افسردگی
تامین “اسید فولیک” از طریق اصلاح تغذیه
نان گندم کامل(نان سبوسدار بدون افزودنی)، جگر، سبزیهای برگ سبز(به ویژه اسفناج و بروکلی)، سیبزمینی و آب پرتقال از منابع طبیعی و خوب اسیدفولیک هستند.
ویتامین B6
مصرف این ویتامین در درمان و پیشگیری از افسردگی موثر است؛ مطالعات نشان داده تغییرات خلقوخو در سندرم پیش از قاعدگی یا در زمان یائسگی زنان نیز با ویتامین B6 قابل کنترل و درمان است؛ غلات کامل به خصوص گندم کامل، سبزیها، مغزها حاوی مقادیر مناسبی از این ویتامین هستند.
ویتامین E
این ویتامین به دلیل نقش آنتی اکسیدانی خود میتواند در پیشگیری از افسردگی بسیار موثر باشد.
روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون، ذرت غیرتراریخته(Free GMO)، آفتابگردان سرشار از ویتامین E هستند اما باید توجه داشت که سرخ کردن در حرارتهای بالا موجب از بین رفتن این ویتامین میشود؛ بادام، زردآلو، آووکادو و مغزها، غنی از ویتامین E هستند.
روی
غلات کامل، گوشت، مرغ ، ماهی، شیر و فرآوردههای آن و مغزها از منابع سرشار از روی هستند.
آهن
کمبود آهن میتواند سبب بیحالی و بیحوصلگی شود و از این طریق باعث افسردگی شود؛ جگر، گوشت کمچرب، غلات کامل، زرده تخم مرغ، میوههای خشک، عدس، ماش و مغزهایی مانند پسته و بادام از منابع خوب آهن محسوب میشوند.
سلنیم
میزان سلنیم مواد غذایی بستگی به آب و خاک منطقه دارد؛ این عنصر به دلیل خواص آنتی اکسیدانی بر مغز اثر داشته و در کاهش افسردگی موثر است.
غذاهای دریایی، کلیه، جگر، گوشت قرمز و ماهی از منابع خوب این ماده به حساب میآیند.