همه چیز از یک غیبت آغاز شد. غیبت اردوغان در جلسه ای مشترک با حضور مشاور امنیت ملی ترامپ. ملاقاتی که قرار بود با حضور رئیس جمهوری ترکیه درباره کردها باشد. مساله ای امنیتی که به آینده سیاسی شخص اردوغان گره خورده است.
هفته گذشته جان بولتون در سفر به ترکیه برای بررسی وضعیت کردهای سوری و خروج نظامیان آمریکایی از شمال سوریه وارد آنکارا شد. این ملاقات تنها در حد سخنگوی اردوغان پشت درهای بسته به مدت دو ساعت انجام شد. ملاقاتی که خروجی آن دستاورد خاصی نداشت و پس از آن بولتون با واگذار کردن ادامه مذاکرات به پمپئو آنکارا را به مقصد واشنگتن ترک کرد.(اینجا)
ترکیه می گوید آمریکا از گروه ی.پ.ژ که از نظر آنها یک گروه کردی تروریستی محسوب می شود، حمایت می کند. آمریکا می گوید ترکیه کردها را با وحشیگری سرکوب می کند. اما وزیر خارجه ترکیه در پاسخ به این اتهامات می گوید ما اگر با کردها دشمن بودیم درهای کشورمان را به روی کردهای کوبانی و پناهجویان کرد باز نمی کردیم. (اینجا)
اما اختلافات این دو کشور به همین جا ختم نمی شود، خروج نیروهای آمریکایی از سوریه که با استقابل ترک ها مواجه شد دچار کشمکش سیاسی میان این دو کشور شده است. رئیس جمهوری ترکیه، اظهارات و مواضع جان بولتون را به جانبداری و اتخاذ موضع به نفع نیروهایی متهم میکند، که آنکارا آنها را تروریست می نامد.
اظهارات بولتون در سفر به اسراییل که گفته بود آمریکا تا زمانی که مطمئن نباشد کردها از تهاجم ارتش ترکیه محفوظ خواهند بود از سوریه خارج نخواهد شد موجب گردید تا دیدارها را تحت شعاع قرار داده و واکنش های زیادی را در محافل سیاسی و رسانه ای ترکیه به همراه داشته باشد. و همین امر سبب لغو دیدار اردوغان با جان بولتون شد.(اینجا)
روز گذشته نیز مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا که پس از سفر به ترکیه به قاهر، امارات، قطر و امروز به ریاض رفته است در مصاحبه با شبکه العربیه آتش ترک ها کمی فرونشاند و سببب شد که چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به اظهارات این وزیر آمریکایی واکنش نشان دهد.
پمپئو به این شبکه عربی گفت: آمریکا نسبت به امکان تأمین حمایت از کردها در سوریه خوشبین است. ما اطمینان داریم که با ترکیه به توافقی برای حمایت از نیروهای کرد در سوریه بعد از عقبنشینی آمریکا از این کشور دست خواهیم یافت و امیدواریم که کردها در معرض حمله ترکیه قرار نگیرند.
وی افزود: ما قبول داریم که مردم ترکیه و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری این کشور حق دارند در برابر تروریستها از کشورشان دفاع کنند اما میدانیم که کردها “تروریست” نیستند. آنهایی که در کنار ما در طول این همه مدت با داعش جنگیدند مستحق این هستند که از آنها حمایت به عمل آید.
این اظهارات به مذاق ترکیه خوش آم به طوریکه مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در سخنانی در استان آنتالیا در جنوب این کشور گفت: ما اظهارات مایک پامپئو را درباره از بین بردن عناصری که مایه نگرانی ترکیه هستند، اظهاراتی درست و بجا میدانیم.(اینجا)
چاووش اوغلو همچنین خطاب به مقامات آمریکا گفت: مبارزه شما با تروریسم زمانی که در راستای منافعتان باشد، جریان دارد ولی زمانی که در راستای منافع شما نباشد، اعلام می کنید که ‘ترکیه کردها را قتل عام می کند.’
وزیر خارجه ترکیه همچنین در ادامه ادعاهای خود تصمیم آمریکا برای خروج از سوریه را در سایه رفتار و مواضع رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه برای برطرف کردن تهدیدات فزاینده از شرق فرات علیه ترکیه دانست.
وی بیان کرد: اردوغان با دونالد ترامپ در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از سوریه سخن گفته و به همین علت ترکیه سخنان جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا در اسرائیل را مبنی بر خروج تدریجی آمریکا و حمایت از گروه های تروریستی سوریه به هیچ عنوان نخواهد پذیرفت.(اینجا)
خشم ترامپ از این تنش سیاسی
اما نکته جالب توجه این است که بار دیگر دونالد ترامپ با توئیت خود اوضاع را خرابتر از آنچه که بود کرده است. ترامپ ساعت ۲ بامداد امروز به وقت محلی واشنگتن ترکیه را تهدید جدی کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرد در صورتی که ترکیه به گروه های کرد در سوریه حمله کند، واشنگتن اقتصادش را نابود می کند.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری نوشت: خروج به تاخیر افتاده (نیروهای آمریکایی) از سوریه را در حالی شروع می کنیم که قلمرو کوچک باقی مانده از خلافت داعش را به سختی و از هر سو می زنیم.
وی افزود: اگر باز هم داعش نیروهای خود را بازسازی کند، از پایگاه های آمریکا در نزدیکی سوریه به آن ها حمله می کنند.
ترامپ با اشاره به تهدید آنکارا مبنی بر حمله به گروه های کرد در شمال سوریه، افزود که اگر ترکیه کردها را بزند، اقتصادش را نابود می کنیم. یک منطقه امن ۲۰ مایلی ایجاد می کنیم. همچنین از کردها می خواهیم که حرکات تحریک آمیز علیه ترکیه نکنند.
رئیس جمهوری آمریکا مدعی شد که روسیه، ایران و سوریه بیشترین بهره را از سیاست بلندمدت واشنگتن برای مبارزه با داعش در سوریه برده اند، (چرا که داعش) دشمن طبیعی آن ها است.
ترامپ همچنین با بیان اینکه آمریکا نیز از این سیاست بهره برده، تاکید کرد: اما اکنون وقت بازگرداندن سربازانمان به خانه است. این جنگ بی پایان را خاتمه دهید.
واکنش ترکیه
در همین حال ریاستجمهوری ترکیه در واکنش به این تهدید توئیتری اعلام کرد: از ترامپ و آمریکا انتظار داریم به “شراکت استراتژیک”مان احترام بگذارد.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه اظهار کرد: برابر دانستن کردهای سوریه با افراد مسلح کرد اشتباه فاحشی است.
این سخنگو در صفحه توییتر خطاب به ترامپ گفت: تروریستها نباید همپیمان و شرکای تو باشند.
وی ابراز امیدواری کرد که ترامپ به شراکت استراتژیک میان دو کشور احترام بگذارد.
این سخنگو همچنین تصریح کرد: هیچ فرقی بین حزب کارگران کردستان و داعش نیست.
روسیا الیوم در اینباره گزارش داده است که ترامپ به ترکیه توصیه کرده است منطقه امن در مسافت ۲۰ مایلی ایجاد کند! اما رئیسجمهوری آمریکا مشخص نکرده چه کسی این منطقه امن را ایجاد و هزینهاش را تقبل کند او حتی منطقهای که این منطقه حائل باید ایجاد شود را هم مشخص نکرده است.
۵۲۳۱۰