به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نظرسنجی انتخاب بهترین‌های تلویزیون در پنجمین جشنواره تلویزیونی جام‌جم این روزها با حواشی بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند که واکنش‌های متعددی را نیز به همراه داشته است.

مهم‌ترین حاشیه این نظرسنجی نیز به انتخاب بهترین برنامه سال از نگاه مردم مربوط می‌شد، جایی که آرای برنامه‌های برگزیده مردمی دست خوش تغییرات غیرمعمولی شد که پای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را نیز به این موضوع باز کرد. مسئله‌ای که پرسش‌هایی چون آرای مردم تا چه اندازه نزد صداوسیما مصونیت دارد؟ کدهای دستوری امنیت خطوط مخاطبان را حفظ می‌کنند یا خیر؟ را در ذهن مخاطبان ایجاد کرد.

در عین حال حواشی این نظرسنجی به همین جا ختم نشد، چگونگی اخذ آرای مردمی و جنجال هایی که به همراه خود داشت، باعث شد تا چهره‌هایی چون بهنوش بختیاری و مهران مدیری و عوامل «دورهمی» از این رقابت انصراف دهند. هنرمندانی چون محسن تنابنده نیز به نحوه اعلام آرای مردمی انتقاد داشتند.

این اتفاقات و حواشی به وجود آمده، خبرآنلاین را بر آن داشت تا در نظرخواهی از کاربران خود بخواهد درباره نظرسنجی صداوسیما و لزوم برگزاری آن نظرات‌شان را مطرح کنند.

برهمین اساس، اکثریت کاربران سایت خبرآنلاین نظر منفی درباره برنامه این اقدام صورت گرفته توسط صداوسیما داشته و برای این نظرشان دلایل متعددی را مطرح کرده بودند.

بیهوده بودن شرکت در نظرخواهی به دلیل نبود اعتماد

انتقاد بخش قابل توجهی از کاربران متوجه بر نبود اعتماد به صداوسیما و برنامه‌هایی از این دست در تلویزیون بود، در واقع اشتباهات رخ داده در اعلام آرای مردمی باعث شده بود تا کاربران ضمن نداشتن اعتماد به سازوکار صداوسیما برای جمع‌آوری آرای مردمی، نظرسنجی‌هایی از این قبیل را واقعی ندانسته و شرکت در این برنامه‌ها را به این دلایل بیهوده بدانند.

مانند کاربر بی نامی که در این باره نوشت: «من که چندان اعتمادی به چنین نظرسنجی‌هایی ندارم، فقط راهی برای درآمد اپراتورها فراهم می‌کنند، امّا قضیۀ اخیر بدجوری مخالفین برنامۀ ۹۰ را زیر سوال برد. نظرسنجی‌های قدیمی صداوسیما هم چندان اعتباری ندارند، مثل قبلی که گفته بود بیش از ۹۰ درصد مردم صداوسیما را می‌بینند، در صورتی که ما و اقوام‌ و دوستان‌مان که خانواده‌های محافظه‌کاری هم هستیم، صداوسیما نمی‌بینیم. چه برسد به طبقۀ متوسط خلاصه این‌که به همه چیز چنگ می‌زنند.»

یا کاربر دیگری که در این باره نظرش را اینطور بیان کرد: «من اعتمادی ندارم برای اینکه حد نسبی از عقل و منطق تو کلم هست از همه منابع خبری کشور و دنیا استفاده میکنم و بر اساس عقل و واقعیتها در مورد خبرها و نظرسنجیها تصمیم می‌گیرم و بلانسبت بالاخانه را دربست در اجاره تفکری خاص قرار نداده‌ام.»

امیر هم در این باره نوشت: «متاسفانه صدا وسیما بعلت جناحی بودن یک طرفه نتوانسته اعتماد مردم را بدست اورد به این علت مردم توجه نمینماید باید بیطرف باشد.»

اهمیت نداشتن نظرات مردم برای مسئولان صداوسیما

بخش دیگر از این نظرات، متمرکز بر تغییرات چند روز گذشته نتایج آرای مردمی بهترین برنامه تلویزیونی بود، مسئله‌ای که از نظر کاربران نشانگر این است که تلویزیون می‌خواهد برنامه مورد نظرش به عنوان انتخاب مردمی اعلام شود و هیچ توجهی به نظر مردم درباره برنامه‌های مورد پسندشان ندارند.

مانند فریبا که در این باره نوشت: «مگه صدا و سیما مخاطبانش مهم هم هستند معلوم نیست نظرسنجی‌هاشون به چه دردی میخوره؟ اگه تو این دو سال اخیر پایتخت و دور همی برنده بودن پس مردم کمدی دوست دارن اما از اول سال ۹۷ تمام سه شبکه مهم یعنی یک و دو و سه نه تنها کمدی نذاشتن که هیچ حتی غم ومصیبتشون افزونتر شده وهیچ سریالی هم به درد هیچ مناسبتی نمیخوره؛ خود بخوان حدیث مفصل و حتی آی فیلمشون هم مرتبا رو چرخ وفلک سریال زن باباست و هر چی مردم عاشق پخش برره و هستند اصلا اهمیتی نمیدن کو گوش شنوا.»

و کاربری که با تاکید بر این مسئله نظرش را اینطور مطرح کرد: «نظر سنجی‌ها همه الکیه. می‌خوان یه سری برنامه رو که فقط ۱۰۰ درصدش مورد تایید خودشون هستش رو بهشون بودجه کلان تعلق بدند و بیشترشون کنند. این بهانه برای همونه و مثلا برنامه ایی مثل نود رو حذف کنند به عنوان اینکه ببینید مردم این جور برنامه ها رو نمی خوان.»

مخاطب دیگر سایت نیز اینچنین نظر داد: «خیلی خیلی بد عمل کردند. وقتی از پس این کار کوچیک برنمیان چه اصراری دارند. ناکارآمدی بیداد می کند.»

نبود نیاز به نظرسنجی و لزوم برگزاری در محیطی غیر از صداوسیما

مقوله دیگری که کاربران به آن اشاره داشتند و در پرسش‌های خبرآنلاین نیز قرار داشت، بی‌نیازی به برگزاری چنین نظرسنجی‌هایی توسط صداوسیما برای انتخاب بهترین برنامه‌های تلویزیونی بود.

مخاطبان معتقد بودند که میزان تماشاگران یک برنامه و مشارکتی که در زمان پخش آن برنامه از تلویزیون دارند، خود نشانگر میزان محبوبیت و اقبال مخاطبان به آن برنامه است و دیگر برگزاری چنین نظرسنجی‌هایی فایده و تاثیری ندارد.

مانند شاهین که با این مسئله هم نظر بود و اینطور نوشت: «اصلا معنی نداره. به راحتی می‌توان تعداد بینندگان هر برنامه را تخمین زد. دیگه نیازی به این شو ها نیست.»

همچنین تعدادی از کاربران تاکید داشتند که اگر قرار است چنین نظرسنجی درباره برترین‌های تلویزیونی برگزار شود، صداوسیما خود نباید متولی آن بوده و باید این اتفاق توسط نهاد دیگری خارج از این سازمان عملی شود. 

مانند کاربری که این موضوع را اینطور تایید کرد: «نظرسنجی رو باید یک دستگاه بیرون از صدا و سیما انجام دهد نه خودشان.»، یا مخاطب دیگری که با اشاره به جایگاه جوایز تلویزیونی مانند بفتا و گلدن گلوب نوشت: «جشنواره مثل گلدن گلوپ یا بفتا کارشان انتخاب بهترین آثار تلویزیونی هم هست. به نظرم تو ایران ما یک جشنواره مستقل در این زمینه کم داریم. مجله تصویر نتونسته این خلاء رو پر کنه.»

یکی دیگر از مخاطبان سایت نیز ضمن مخالفت با این نظرسنجی ها نوشت: «من هم از مخالفان این نوع نظرسنجی ها هستم. اقبال به هر برنامه با توجه به حجم آگهی ها و پیام ها و اس ام اس ها مشخص میشه لازم به این بازی‌ها نیست.»

بخش اندکی از کاربران هم سیستم اخذ آرا را غیرعادلانه و بی اعتبار دانستند و تاکید کردند که از این طریق نمی توان به نتیجه درست و واقعی رسید. مانند فرزاد که در این باره نوشت: «اصولا این مدل نظرسنجی فاقد اعتبار است چون افرادی هستند که ۳ یا ۴ خط موبایل دارند و میتوانند چند بار رای بدهند درحالی که یک حق رای بیشتر ندارند و خارج از انصاف و عدالت ارای یک برنامه را بالا می برند.»

نظرسنجی‌هایی برای درآمدزایی اسپانسرها

در نهایت، موضوع دیگری که کاربران درباره نظرسنجی صداوسیما مطرح کرده و نظر مثبتی نسبت به آن نداشتند این بود که این نظرخواهی‌ها تنها هدفی برای کسب سود اسپانسرهای برنامه‌های تلویزیونی هستند و صداوسیما از این طریق می‌خواهد جیب آن‌ها را پر کند.

مانند علی که خیلی کوتاه و ساده نوشت: «جیب اسپانسر ستاره مربعی پر شد.»، یا کاربر بی نامی که اینچنین نظر داد: «من بخاطر مشغله زیاد تلویزیون را نمیبینم ولی این یکی دوسال اخیر هر بار کانال های خودمان را گرفته ام یا میگوید فلان اپلیکیشن را نصب کن و جایزه ببر . جواب فلان سوال بی ربط را با ستاره ومربع بفرست و جایزه ببر ، مسابقاتی که با هدف تبلیغ برای اسپانسر هاست ، ….. وخلاصه همه اینها در نفس عمل قمار است . پلیس فتا که مدام دنبال سایت های قمار است اول باید بیاید سراغ صدا و سیما . آدم کانال های صدا و سیما را که میگیرد انگار وارد کازینو میشود.»

شاهرخ نیز صداوسیما را با تلویزیون های خارجی مقایسه کرد و اینچنین نوشت: «به صدا و سیما اعتمادی نیست. من سال‌های زیادی است که در خارج کشور زندگی می کنم و معمولا به همراه اعضای خانواده خیلی از برنامه های سیما را دنبال می کنیم. در این بلاد کفر؛ شبکه های تلویزیونی درآمدشان را از راه تبلیغات تامین می کنند بر خلاف صدا و سیما که هم بودجه هنگفت دولتی دارد و هم از تبلیغات بیش از حد؛ تامین در آمد می کنه. حجم تبلیغات صدا و سیما خیلی بیشتر از تبلیغات شبکه های خصوصی مجانی اینجاست. برای ساخت سریال ها بودجه زیادی صرف می کند و با گروه های محدودی قرار داد انجام سریال و غیره می بندد. بخش خصوصی بسیار کارامدتر؛ پاک دست تر و قابل اعتماد تر است. بعد از دستکاری در آراء اخیر توسط هکرهایی که در سه روز متوالی هی هک کردن و هی هک کردن؛ اعتمادم کمتر هم شده.»

یا کاربری که این نظر را داشت: «صدا و سیما ماشین قرعه کشی و پولسازی شده اسم لاس وگاس بد رفته.»

تعدادی از مخاطبان سایت نیز از افراط برنامه‌های تلویزیونی و مجریان در تبلیغ خودشان برای آنکه توسط مردم در جشنواره جام جم انتخاب شوند گلایه مند بودند، مانند کاربری که نوشت: «بی معنی و روی اعصاب مردم با آن زیر نویس های مدام روی فوتبال.»

نظرات مثبت درباره نظرسنجی‌های صداوسیما

در میان نظرات منفی که درباره نظرخواهی صداوسیما بیان شده بودند، تعداد اندکی از کاربران سایت نیز نظرات متفاوتی داشته و معتقد بودند که صداوسیما به شکلی درست و اصولی پیش می‌رود.

مانند کاربری به نام عبدالکریم که مخالف نظراتی مبنی بر بی اعتمادی به صداوسیما بود و اینطور نوشت: «چرا اعتمادی ندارید؟ چون خواسته های غیر قانونی و غیر منطقی شما را پوشش نمی دهد؟ چون معاندین را رسوا می کند؟ چون به اصحاب فتنه و براندازان تریبون نمی دهد؟ چون تصاویر خلاف شان و عرف و شرع را سانسور می کند تا در تعالی یک جامعه نقش موثر ایفا کند؟ و هزار چون و چرای دیگر؟»

یا کاربری هم نظر با او که نوشت: «سال های مدید است که از صداوسیما دروغ نشنیدم. هرچند محافظه کاری زیاد دیدم. اما از جماعت ضد تلویزیون، دروغ و تقلب زیاد دیدم. دین از همه چی شون جداست ظاهرا!

یکی دیگر از مخاطبان بی نام نیز نظرش را به این شکل بیان کرد: «یک کلام، رسانه ملی در هجوم داخلی و خارجی همچون خاری به چشم معاندان و چشم تنگان، سپر به دست ایستاده است و هر روز بیش از دیروز آماج حمله قرار می‌گیرد. بایستید شیر مردان خدا یارتان از یاوه‌گویی‌ها نترسید.»

۲۴۱۲۴۳

منبع

hotnews • دسته‌بندی نشده • 6 سال پیش • dahio.com • 35



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها