مهسا مژدهی: نسخه جدید ترامپ برای درمان کرونا همه را شگفت زده کرده است. رئیس جمهور آمریکا رو به روی رسانه ها ایستاد و در مقابل چشمان حیرت زده مدیر بخش علوم و فناوری وزارت کشور و مشاورانش پیشنهاد کرد که مواد ضد عفونی کننده برای درمان کرونا به بدن بیماران تزریق شود. جو بایدن در توئیتر برای او نوشت که فکر نمی کردم یک روز باید این را بگویم اما مواد ضد عفونی را به خودتان تزریق نکنید. حالا ترامپ تبدیل به سوژه خنده شبکه های اجتماعی و رسانه ها شده و در عین حال این نگرانی را پیش آورده که افراد ناآگاه از این پیشنهاد مضحک او استقبال کنند و خطر بالا بگیرد.
مدیریت ضعیف دولت آمریکا
ضعف دونالد ترامپ در کنترل بیماری کرونا حالا دیگر تقریبا برای همه آشکار شده است. اما او هنوز در حال دست و پا زدن برای استفاده از این اتفاق برای بهره برداری های سیاسی است. بسیاری عملکرد رئیس جمهور آمریکا درر قبال ویروس کرونا را فاجعه بار می خوانند و برخی دیگر معتقدند آمریکا این روزها به حال خودش رها شده است.
ترامپ متهم است که با جدی نگرفتن کرونا و پشت گوش انداختن هشدارها در مورد این بیماری، باعث رشد بی رویه آن در آمریکا شده است. ایالات متحده یکی از بالاترین آمار مبتلایان و کشته شدگان بر اثر کرونا را دارد و بسیاری از آمریکایی ها می پرسند که چرا با وجود اینکه این بیماری به نسبت دیگر کشورها دیرتر به ایالات متحده رسید، در این کشور تدابیری برای مقابله با آن انجام نشد و ترامپ در ماه مارس با گفتن اینکه مشکلی وجود ندارد و همه چیز تحت کنترل است، آمریکا را فریب داده است.
انتقاد به ترامپ در برخورد با کرونا فرصتی را هم به دموکرات ها داده تا به بی توجهی ها و ناشی گری های او در موقع مبارزه با یک بیماری همه گیر حمله کنند. در ایالات متحده به دلیل سیستم درمانی و بیمه ها، رسیدگی به بیماران چندان ساده نیست و انتظار می رود با بالاتر رفتن شمار مبتلایان مراکز درمانی و بیماران، با مشکلات عدیده ای رو به رو شوند. از سوی دیگر با وجود فرمان های ترامپ برای تولید یا تهیه دستگاه های تنفسی و تجهیزات مورد نیاز، این کشور و ایالت های آن با مشکل تامین تجهیزات مواجهند و این باعث می شود که باز هم این سوال پرسیده شود که چرا دونالد ترامپ با بی توجهی و دست کم گرفتن بیماری، باعث شیوع گسترده آن در آمریکا شد؟
در کنار این موضوعات، مدتی است که ایالات متحده متهم شده دست به سرقت تجهیزات پزشکی از سراسر جهان میزند و از سوی دیگر دستور ترامپ باعث شده صدور تجهیزات از آمریکا به کانادا و آمریکای لاتین متوقف شود. این دست از رفتار های رئیس جمهور آمریکا این سوال را هم پیش آورده که ترامپ حقیقتا به دنبال جنگ علیه چیست؟
سوء استفاده برای انتقام از مهاجران و سازمان های بین المللی
به نظر می رسد که رئیس جمهور آمریکا به دنبال این است که از کرونا کلاهی برای خود و علایق نژادپرستانه اش ببافد. او ورود مهاجران به آمریکا را موقتا قطع کرده و در این کشور بسیاری از کسانی که کم تر از یک سال است که وارد آمریکا شده و در بازار کار حضور دارند، از داشتن حمایت اقتصادی دولت محرومند. حالا برخی حتی در شبکه های اجتماعی با او شوخی می کنند و می گویند دستور ترامپ برای تزریق مواد ضدعفونی کننده(که اغلب سفید کننده ها را در خود دارند) برای این است که مطمئن شود همه سفید پوست خواهند شد.
از سوی دیگر رئیس جمهور ایالات متحده دست به توقف کمک ها به سازمان جهانی بهداشت زده و در زمانی که نگاه ها به این سازمان برای یافتن یک راه حل اساسی برای بحران خیره شده، ترامپ سعی دارد ضربه اساسی به کارکرد این سازمان بزند. البته نفرت ترامپ از سازمان های بین المللی و قراردادهای جمعی بر کسی پوشیده نیست و به نظر می رسد او حالا به بهانه بیماری کرونا سعی می کند تا دست به بی اعتبار سازی این سازمان ها بزند. این اقدامات ترامپ خشم بسیاری را برانگیخته اما برخی از ناظران هم معتقدند که رئیس جمهور آمریکا کار عجیبی نکرده و تنها به شعار”اول آمریکا” ی خودش وفادار مانده است. او درکی از ضرورت حضور سازمان های جهانی در موراد بحرانی ندارد و برای همین است که تنها از هیجاناتش پیروی می کند.
جنگ داخلی بر اثر کرونا
فدرالیسم در آمریکا ترامپ را حسابی به دردسر انداخته است.ایالت های این کشور بر سر اینکه کدام یک دست به تصاحب وسایل درمانی بزنند با یکدیگر درگیرند و هر یک سعی می کنند به هر طریق ممکن، سهم بیشتری از تجهیزات پزشکی مورد نیاز داشته باشند. در حقیقت کرونا تبدیل به جنگی میان ایالت های دموکرات و ایالت های جمهوری خواه در آمریکا شده است . جمهوری خواهان با اصالت دادن به اقتصاد خواهان بازگشایی و عدم قرنطینه هستند و دمکرات ها معتقدند جان انسان ها از آنچه در وال استریت می گذرد اهمیت بیشتری دارد. حدس و گمان ها این است که آمریکا بر اثر کرونا دچار بحران اقتصادی عظیمی خواهد شد و سیل بیکاران بر اقتصاد این کشور فشار بزرگی خواهد آورد و منابع بی سابقه مالی تزریق شده به اقتصاد هم نمی تواند راه حل این موضوع باشد. برای ترامپ مهم است که برای انتخابات پیش روی آمریکا نظر سرمایه داران را به خود جلب کند، برای همین ترجیح می دهد که هوای سرمایه دارانی که حامی باز شدن کسب و کارها و خروج از قرنطینه هستند را داشته باشد. او مدتی پیش در حالی که معترضان به قرنطینه برای اعتراض به خیابان ها آمده بودند ، در توئیتر از آنها حمایت کرد. این در حالی بود که مقامات بهداشتی در آمریکا می گفتند بازگشایی زودهنگام، می تواند باعث شدت کرونا در آمریکا باشد و این کشور را بیش از پیش درگیر کند.
حمایت ترامپ باعث شد تا اینبار معترضان به قرنطینه با خود سلاح هم بیاورند و با تکیه بر روحیه کابویی خود در خیابان ها وحشت افکنی کنند و خاطره جنگ شمال و جنوب در آمریکا برای ناظران زنده شود. در عین حال بسیاری به بالا گرفتن درگیری ها میان ایالت ها هشدار داده اند و به این آفت فدرالیسم اشاره کرده و ایالات متحده را در شرف یک اتفاق ترسناک دیده اند. اتفاقی که ترامپ با روحیاتی که دارد، به آن دامن خواهد زد و در صورتی که جرقه آن زده شود، دیگر قادر به کنترلش نخواهد بود.
دعوای کنگره
کنگره آمریکا در ابتدای ماجرای کرونا دست به تصویب بودجه ای کلان زد.ارزش این بسته مالی دو تریلیون دلار بود که بی سابقه به نظر می رسید. حالا قرار است یک بسته مساعدت مالی برای مقابله با اپیدمی ویروس کرونا به ارزش مجموعا ۴۸۴ میلیارد دلار هم در نظر گرفته شود تا بحران مالی ناشی از کرونا پوشش داده شود. اما با توجه به خیل عظیم بیکاران و ورشکستگی که در انتظار ایالات متحده است، این ارقام هنوز کم به نظر می رسند. به نوشته بی بی سی کاخ سفید ابتدا خواستار اختصاص ۲۵۰ میلیارد دلار برای این برنامه شده بود اما دمکرات ها خواستار بودجه بزرگتری برای کمک به بخش های محروم تر شدند. با این حال در خواست آنها برای کمک به بیمارستان ها هنوز عملی نشده. به هرحال رقم تخصیص یافته شده هم به زوری به پایان می رسد و بار دیگر کنگره باید بر سر میزان بالاتری به توافق برسد. مشخص نیست که دموکرات ها تا چه زمانی بتوانند جمهوری خواهان را با رقم های پیشنهادی خود قانع کنند.
اما یک مشکل دیگر هم در کنگره وجود دارد. ترامپ مایل است تا انتخابات ماه نوامبر را به تاخیر بیندازد. کنگره فعلا با این امر مخالف است اما به نظر می رسد که برای رئیس جمهور آمریکا همراه کردن جمهوری خواهان با خود کار سختی نباشد. فعلا رقابت های انتخاباتی در آمریکا تنها به توییتر ختم میشود. اما بر خلاف آنچه ترامپ برای آن دندان تیز کرده، ریاست جمهوری اش حتی در صورت تعویق در انتخابات امکان پذیر نخواهد بود و در زمان موعود به پایان خواهد رسید و معاون اول او به کاخ سفید خواهد رفت. از سوی دیگر بسیار بعید به نظر می رسد که مجلس سنا و نمایندگان که با یکدیگر یکدست هم نیستند، تن به چنین تصمیمی بدهند و در ماه های اینده احتمالا باید شاهد کشمکش هایی در این خصوص باشیم.
کنگره در دو ماه گذشته تلاش کرده تا جور تصمیمات بد ترامپ را با تخصیص بسته های اقتصادی بکشد. اما مشخص نیست که این اقدامات آنها تا چه اندازه بتواند مانع از سقوط اقتصادی آمریکا باشد. در عین حال ترامپ تمام تلاش خود را برای دو قطبی کردن جامعه و استفاده از این دو قطبی به نفع خود در انتخابات ماه نوامبر می کند. امری که به نظر می رسد ایالات متحده را در شرایط کنونی، دچار مشکل کند.
312 310