دیگر متغیرهای بازار نیز وضعیت بهتری ندارند. دیروز نه تنها ارزش معاملات خرد سهام کمتر از ۱۵۰۰ میلیارد تومان بود که سهامداران خرد نیز خالص فروش۶۰۷ میلیارد تومانی را رقم زدند که از ۲۰ اسفند سال گذشته بیسابقه بود. این پایان کار نبود و صفهای فروش نیز همچنان سنگین هستند.
روز یکشنبه بیش از ۸۰ درصد نمادهای معاملاتی با مازاد عرضه مواجه بودند که ماحصل آن انتظار بیش از ۵هزار میلیارد تومانی برای خروج از گردونه معاملات سهام بود که البته به در بسته خورد. به نظر میرسد تداوم افت قیمت سهام و به خطا خوردن سیاستهایی که در ۹ ماه اخیر برای سامان دادن به اوضاع بازار و سهامداران اجرایی شده، سرمایهگذاران بورسی را به بنبستی رسانده است که راهی جز بازگشت ندارند.
پیشتر نیز در خصوص تبعات خروج سرمایه از بازار سهام هشدار داده شده است. سرمایههایی که در شرایط فعلی اقتصاد و وضعیتی که تمامی بازارهای دارایی دچار آن هستند، در حال ورود به بازار رمزارزها هستند. بازاری که نقش آن در اقتصاد چندان روشن نیست و فرصت مهمی را از بازارهای مولد میستاند. به هر روی حالا بیش از ۵۰ روز است که پیاپی سهامداران خرد برای نقدکردن سهام موجود در پرتفوی خود پافشاری میکنند و در این مدت خالص فروشی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در بورس و ۵/ ۲ هزار میلیارد تومان در فرابورس رقم زدهاند. اما خروج سرمایههای خرد از گردونه معاملات سهام تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟
در حالیکه فعالان بورسی امیدوار بودند بازار سهام ۱۴۰۰ را بهتر از نیمه دوم سال گذشته آغاز کند، اما در همان ابتدای راه شاهد بازاری کمرمق و خروج بیچون و چرای سهامداران از بازار بودیم. نیمه نخست بهار با افت ۳۵/ ۱۰ درصدی شاخصکل به پایان رسید و بدترین عملکرد تاریخی این بازار در بازه زمانی مورد نظر ثبت شد. در این میان ارزش دادوستدها نیز بهشدت کاهش یافت و در برخی از روزها به زیر هزار میلیارد تومان نزول کرد. سهامداران خرد نیز ناامید از بازگشت تعادل به این بازار پرریسک، هر روز در صفهای فروش انتظار خروج از بازار را میکشند و حالا ۱۸ هفته پیاپی است که جایگاه خود در مقام فروشنده را حفظ کردهاند.
یکی از متغیرهای بورسی که همگام با رشد قیمتها به نحو چشمگیری افزایش یافت، حجم پولهای ورودی به بورس بود. ورود پولهای تازه در سال گذشته خود را در افزایش صدور کدهای معاملاتی و رکوردهای متوالی در مشارکت عرضههای اولیه نیز نشان داد و آمارها نشان میدهد در دوره رونق بورس طی سال گذشته ۱۰۹ هزار میلیارد تومان پول از سوی حقیقیها وارد بورس شد. بخشی از این پولها اما در روند اصلاحی از بازار خارج شدند.
اما در سالجاری این متغیر مهم چه وضعیتی خواهد داشت؟ آیا خروج سرمایهها از بازار سهام ادامه مییابد یا مجددا شاهد ورود پول به گردونه معاملات خواهیم بود؟ سوالی که «دنیایاقتصاد» در نظرسنجی پیشین خود تحت عنوان «مسیریابی بورس ۱۴۰۰» از ۷۰ کارشناس و ۲۵۰ سهامدار پرسید. این نظرسنجی سه گزینه داشت. «پولها به خروج از بازار سهام ادامه میدهد»، «با قدرت وارد میشود» و «منتظر تعیین تکلیف ریسکهای اثرگذار است». پاسخها اما عمدتا گزینه سوم بود.
به این ترتیب ۹۷ درصد از کارشناسان و ۷۵ درصد سهامداران معتقدند پول تازه برای ورود به بورس منتظر تعیین وضعیت ریسکهای اثرگذار است.
گرچه سیاستگذار با اعلام طرحها و برنامههای مختلف از جمله بسته حمایتی ۳+۷ به دنبال حمایت از بورس و بازگرداندن تعادل به این بازار است اما همانطور که پیشبینی میشد تحلیلگران نسبت به این بسته موضعگیری مثبتی از خود نشان ندادند و معتقدند راهکارهای فوق نمیتواند بستر بازگشت رونق به معاملات تالارشیشهای در روزهای آتی را فراهم کند.
نیمه خروج سرمایهها
«بازار سرمایه در نیمه نخست سال با فراز و فرود بسیاری دست و پنجه نرم میکند»؛ نظری که اکثر کارشناسان بورسی مطرح میکنند. دلایل بسیاری بر این ادعا وارد است و انتظار جذب سرمایه در ماههای آتی در این بازار کمی دور از باور است. در همین رابطه شاهین شایان آرانی تحلیلگر بورس با بیان اینکه بازار سرمایه به وضعیت رخوتباری دچار شده است، توضیح میدهد: ۳ عامل مهم در بهوجود آمدن این شرایط دخیل هستند. بحث تحریمها همانند غبار سیاهی بر اقتصاد کشور سایه افکنده و بورس هم از این قضیه مستثنی نیست. تا زمانیکه تحریمها باشد بورس در بلاتکلیفی و عدماطمینان برای سرمایهگذاری بهسر میبرد. بنابراین در چنین شرایطی انتظار رشد و رونق بازارسرمایه انتظاری بیهوده است. وی دومین عامل تاثیرگذار بر روند معاملات بازار سرمایه را انتخابات ریاستجمهوری عنوان کرده و میگوید: کشور تا چند ماه درگیر بحثهای انتخاباتی خواهد بود و اینکه چه کسی رئیسجمهور خواهد شد و تیم اقتصادی وی از چه کسانی تشکیل میشود، موضوعات حل نشده و مبهمی است که ریسک سرمایهگذاری در این بازار را به حداکثر میرساند.
با تداوم این شرایط و عدملغو تحریمهای اقتصادی به تعادل رسیدن بورس در زمان کوتاه تقریبا غیرممکن است و حرکتی به سمت جلو وجود نخواهد داشت.
به گفته این کارشناس سقوط شاخص از ۲ میلیون واحد به زیر یکمیلیون و ۲۰۰ هزار واحد و افت حدود ۴۰ درصدی شاخصکل بیاعتباری بورس را رقم زده است. ریزش شدید شاخص چنان وحشتی در دل سرمایهگذاران ایجاد کرده که آنها را از بازار سهام فراری میدهد. اعتماد سلبشده سرمایهگذاران حتی از دو دلیل مذکور نیز خطرناکتر بوده و گریبانگیر بازار است و پروسه سرمایهگذاری مجدد را طولانیتر میکند. با وجود این ۳ عامل ورود پول به بازار امکانپذیر نخواهد بود. گرچه در صورت برداشته شدن تحریمها و تشکیل دولت جدید بازار سرمایه در بلندمدت ممکن است میزبان سرمایهگذاران جدید باشد. وی در ادامه با اشاره به برخی تصمیمات دستوری سیاستگذار برای حل بحران بورس اظهار میکند: چند ماه قبل با پدیده عجیبی مواجه بودیم. دولت به صورت دستوری و با دخالت در بازار به دنبال کاهش قیمت اقلام مختلف از جمله تعیین دستوری نرخ فولاد یا تعزیراتیکردن قیمت برخی از مواد اولیه صنایع غذایی و کالاهای اساسی بود. این اقدامات گرچه تحت عنوان تنظیم بازار صورت گرفت اما همچون سمی مهلک روند بازار را دستخوش تغییرات منفی کرد و در نهایت منابع بسیاری از بازار خارج شد. شایان آرانی با انتقاد از نحوه اجرای محدودیتهای معاملاتی از جمله دامنه نوسان نامتقارن خاطرنشان میکند: استفاده از ابزارهای کنترلی محدودکننده اگر در زمان مناسب و با توجه به شرایط بازار اجرا شود، نتیجه مطلوبی بهبار میآورد. زمان و نحوه استفاده از این ابزار در نتیجه عملکرد آن ابزار بسیار تعیینکننده است و سیاستگذار و نهاد ناظر اگر در زمان مناسب از این ابزار بهره میبرد، هماکنون شاهد این حجم از اتفاقات منفی و ریزشهای زجرآور نبودیم.
حرکت سیاستگذار خلاف روند متعادل بازار
پیشبینی وضعیت جریان ورود یا خروج نقدینگی به بازار در سالجاری منوط به بررسی متغیرها و چالشهای پیشروی بازار است.
حسن برادرانهاشمی، کارشناس بازار سرمایه با بیان مطلب فوق میگوید: عملکرد گروهها و صنایع بورسی از گزارشهای مطلوب همراه با رشد سودآوری خبر میدهد که با توجه به نزدیک شدن به فصل مجامع میتواند موجب اقبال اهالی قدیمی و حرفهای به بازار شود.
وی ضمن اشاره به تصمیمات سیاستگذار بورسی که منجر به خروج پول از بازار میشود، عنوان میکند: یکی از چالشهایی که سهامداران در یک سال اخیر با آن دست و پنجه نرم میکنند، تصمیمات بدون پشتوانه متولیان بازار است. به عنوان مثال اجرای دامنه نوسان نامتقارن طی چند ماه گذشته نه تنها کمکی به بازار نکرد بلکه موجب کاهش چشمگیر حجم دادوستدها و افت نقدشوندگی نیز شده است. متناسب و متقارنکردن دامنه نوسان و اجرای قوانینی که به روانسازی و نقدشوندگی منجر شود از الزامات مهم پیش روی سازمان بورس است. برهمین اساس پیشبینی میشود در صورت تداوم اجرای دامنه نامتقارن همچنان شاهد بازاری بیرمق و خروج پول از بازار باشیم که در این صورت سرمایه جدید نیز وارد بازار نخواهد شد.
این کارشناس خاطرنشان میکند: بورس با چالشهای مهمی خارج از بازار سرمایه مواجه است. اولین متغیر تاثیرگذار بر روند معاملات تالارهای شیشهای نتیجه مذاکرات برجام است. اینکه پرونده برجام به چه نحوی بسته شود، بر تمامی بازارهای سرمایهگذاری از جمله بازار سهام اثرگذار است و تا زمان مشخص شدن نتیجه آن انتظار میرود، در همه بازارها از جمله بورس شاهد ورود یا خروج قابلتوجهی از پول نباشیم. اما در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات چه اتفاقی در بازار رخ میدهد؟ اگر مذاکرات منجر به توافق همهجانبه شود، بازار سهام مانند سایر بازارهای موازی در کوتاهمدت افت بیشتری را رقم میزند اما با توجه به اینکه کاهش تحریمها نهایتا بر بیشتر شرکتهای بورسی اثر مثبت دارد، در میانمدت و بلندمدت میتواند موجب ورود سرمایه شود. همچنین نوسانات قیمت ارز نیز بر روند بازار سهام موثر است. قیمت دلار نیز در ماههای پیشرو تحت تاثیر مناسبات بینالمللی کشور قرار دارد. اما برخلاف اظهارنظر برخی مدیران دولتی در مورد کاهش قیمت دلار بعد از احیای برجام به نظر نمیرسد شاهد افت قابل توجه قیمت دلار باشیم.
برادران هاشمی میگوید: یکی از موضوعات مهمی که میتواند تکلیف ورود و خروج پول به بازار را مشخص کند، انتخابات ریاستجمهوری است که با توجه به حواشی احتمالی این موضوع انتظار میرود برخی از سرمایهگذاران ترجیح دهند از ورود به بازار خودداری کنند. در مجموع هر یک از موارد گفته شده میتواند بر ورود یا خروج جریان پول به بازار موثر باشد.
ورود سرمایهگذار و انتخابات
مشکل اساسی که بورس با آن دست به گریبان است عدم اعتماد سرمایهگذاران خرد نسبت به این بازار است. سرمایهگذارانی که سال گذشته وارد بازار سهام شدند با توجه به ضرر سنگینی که متحمل شدند حاضر نیستند ریسک سرمایهگذاری مجدد در بورس را بپذیرند. به گفته علیرضا تاجبر، کارشناس بازار سرمایه متناسب با این دسته، سهامدارانی که از سالهای قبل در بازار بودند نیز به دلیل جو ناشی از بیاعتمادی حاکم بر بازار حاضر نیستند پولی وارد بورس کنند. این در حالی است که بورس از لحاظ پارامترهای بنیادی در وضعیت مطلوبی به سر میبرد. وی در همین رابطه به بررسی عوامل موثر بر ورود و خروج پول به بازار میپردازد و میگوید: روی کاغذ اوضاع به نفع بورس است. کاهش قیمت دلار، افزایش قیمت کامودیتیها، اخبار مثبت در مورد احیای برجام و گشایشهای سیاسی و اقتصادی احتمالی، بازار سهام را نسبت به سایر بازارها از جمله مسکن و دلار متمایز میکند اما جو ناامیدکننده حاکم بر بازار و اوجگیری حس بیاعتمادی نسبت به بورس در کوتاهمدت شرایط مثبت بنیادی را زیر سوال برده و نمیتواند نقشی در متعادل شدن بازار ایفا کند.
این کارشناس با بیان اینکه انتخابات ریاستجمهوری میتواند نقطه عطف ورود پول و سرمایهگذاران به بازار سهام باشد، اظهار میکند: در دورههای قبل معمولا اینگونه بود که بعد از انتخاب کابینه، مردم نسبت به مواضع کابینه اقدام به سرمایهگذاری در بازارها میکردند اما امسال در وضعیت متفاوتی به سر میبریم. برگزاری انتخابات به عنوان محرکی تعیینکننده برای ورود مردم به بورس تلقی میشود. تاجبر به نوسانات شاخص تا زمان انتخابات میپردازد و عنوان میکند: بعید به نظر میرسد تا پایان اردیبهشت شاهد به تعادل رسیدن بازار باشیم اما از خرداد تالار شیشهای وارد فاز جدیدی میشود و شاهد رونق بازار با سرعتی اندک خواهیم بود.
وی با اشاره به اقدامات اخیر سیاستگذار و ارائه بسته ۳+۷ برای عبور از بحران فعلی بازار خاطرنشان میکند: در مورد این بسته و ۱۰ موردی که در آن اعلام شده حرف و حدیث بسیار است و به نظر نمیرسد این اقدامات با وجود تلاش سیاستگذار، مشکلات بازار را حلوفصل کند. در یکی از مصوبههای این بسته به تخصیص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق توسعه بازار اشاره شده است. این موضوع بارها از سوی کارشناسان هشدار داده شده اما متولیان بورسی بدون توجه به آن بر اجرای برخی دستورالعملها پا فشاری میکنند. تزریق پول از سوی نهادهای دولتی و حقوقیها نمیتواند بازار را به روند صعودی قبل بازگرداند. حمایت حقوقیها در زمانی که عمق بازار کم باشد میتواند روند دادوستدها را تغییر دهد. درشرایط فعلی بازیگران اصلی بازار افراد حقیقی با پولهای کوچک هستند. تا زمانی که این افراد به بازار برنگردند پول به بازار بر نمیگردد. وقتی نقدشوندگی با اما و اگر مواجه است سرمایه سهامداران خرد وارد بورس نمیشود.
بورس یکشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت ۳۴/ ۱ درصدی همراه شد، از ۲۷۷ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۹ سهم(۲/ ۳ درصد از کل) مثبت بود و در مقابل ۱۴۱ سهم(۵۱ درصد از کل) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار یک نماد(۳۶/ ۰ درصد از کل) صف خریدی به ارزش ۹/ ۴ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش سنگین در ۲۳۱ نماد بورسی(۴/ ۸۳ درصد از کل) به ارزش ۳۰۷۹ میلیارد تومان بودیم.
در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس افت ۸/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۰۷ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۲ سهم(۹/ ۱ درصد از کل) مثبت و ۵۷ سهم(۵۳ درصد از کل) منفی بود. در این بازار تنها یک نماد(۹/ ۰ درصد از کل) صف خریدی به ارزش ۹/ ۸ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۹۴ نماد(۸۸ درصد از کل) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۲۳۵ میلیارد تومان مواجه شدند. بازار پایه نیز امروز میزبان دادوستد ۷۷ نماد بود. در این میان ۹ سهم(۷/ ۱۱ درصد از کل) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۳۶ سهم(۴۷ درصد از کل) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۱۰ نماد(۱۳ درصد از کل) صف خریدی به ارزش ۶۴ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۶۲ نماد(۵/ ۸۰ درصد از کل) با ارزشی بالغ بر ۱۰۰۹ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
223224