، نشست خبری ششمین اجلاس جهانی شاعران هم‌سُرا و نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران برگزار شد.

این نشست با حضور سیدعباس مجابی (جانباز و فعال فرهنگی و رئیس جمعیت شاعران آزاد ایران و شاعران هم سُرا)، دکتر علی مظفر (دبیرعلمی ششمین اجلاس جهانی شاعران هم‌سُرا)، مرتضی امیری اسفندقه (رییس داوران ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا) در محل دائمی حامی این اجلاس برگزار شد.

در ابتدای این نشست،  سیدعباس مجابی ازچگونگی و نحوه برگزاری این اجلاس در ششمین دوره خود خبر داد و گفت: «ما اولین اجلاس را ۴ شهریور۱۳۹۴ همزمان با میلاد مسعود و مبارک حضرت امام رضا (ع) بر پا کردیم و با هم قرار گذاشتیم هر سال با همین مناسبت اجلاس را بر پا کنیم. لذا در سال گذشته به تاریخ ۲۳ تیر ۱۳۹۸، پنجمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و چهارمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران را در سالن همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار کردیم. 

وی افزود: «بر این اساس، ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و پنجمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران باید در روز جمعه ۱۳ تیر سالجاری برگزار می‌شد که به لحاظ شیوع بیماری کرونا ، مقرر شد تا این مراسم در روز جمعه مورخ ۱۷ مرداد، مصادف با عید سعید غدیر خم برپا شود. متأسفانه با شرایط بدی که در این ایام برای مردم و کشور ما حاصل شد، راهی نداشتیم جز این‌که اجرای چنین مراسم ارزشمندی را به تعویق بیندازیم. با این نگاه که برپائی اجلاس هفتم نیز به قوت خود باقی است و تحت هیچ شرایطی کنسل نخواهد شد. چرا؟! زیرا شعرای خوب ما همین الآن، اشعار خود را روی سایت قرار می‌دهند و منتظر هستند تا به اشعار آنها رسیدگی شود، مضافاً اینکه مرتب بر جمع این عزیزان شاعر، در سایت هم‌سُرائی افزوده می‌شود و امروز شعرای ما بیشتر از شعرای سالیان قبل هستند.»

برگزاری اجلاس جهانی شاعران هم‌سرا در هر شرایطی 

مجابی خاطرنشان کرد: «تصمیم بر این شد تا ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا و پنجمین نشست بزرگ جمعیت شاعران آزاد ایران را در روز سه‌شنبه ۱۳ آبان ۹۹ به مناسبت میلاد مسعود و مبارک حضرت ختمی مرتبت، حضرت محمدبن عبدالله (ص) و مصادف با سالروز میلاد امام جعفر صادق(ع) برگزار کنیم. با این تفاوت که نباید هیچگونه تمدید و یا تغییری در برنامه به وجود آید. از طرفی مشخص نیست در تاریخ مورد نظر، مجدداً چه وضعیتی بر ما حاکم شود و آیا اجازه برگزاری در آن روز را خواهیم داشت یا دوباره به حدی شرایط بد می‌شود که اجازه تجمع داده نمی‌شود. با لحاظ قرار دادن این مطلب صریحاً اعلام می‌شود: به لطف خداوند تبارک و تعالی، ما کاملاً آماده‌ایم تا در تاریخ یاد شده تحت هر شرایطی این مراسم را همانند سالهای قبل به طور کاملاً زنده از ساعت ۸ صبح لغایت ۲۰ اجرا کنیم و چنانچه به هر دلیلی که از حضور افراد ممانعتی شود، ما مراسم را با هر تعدادی که امکان داشته باشد و یا حتی بدون حضور یک نفر، به صورت کاملاً مجازی برگزار می‌کنیم.»

این فعال فرهنگی تاکید کرد: «با مذاکراتی که با برخی از مجریان توانمند کشور انجام شده و برنامه‌هایی که آقای سیدعلی مجابی، دبیر اجرایی ششمین اجلاس تدوین کرده‌اند، قرار است اجرای این اجلاس با اجرا در سالیان قبل، کاملاً متفاوت و نو باشد. از آنجایی که آقای سید علی مجابی، در سالیان قبل مجری خوب و توانای ما بوده است، امسال تصمیم دارند تا بخشی از این اجرا را به دوستانی بسپارند که هر کدام از آنان به صورت کاملاً مستقل با برنامه‌ای بسیار جالب و زیبا، همراه با مجری اصلی، کاری را به منصه ظهور می‌رسانند که بسیار نو خواهد بود.»

مجابی ادامه داد: «جمعیت شاعران آزاد ایران مجموعه ای است که سایر انجمن های ادبی و شعری را حمایت کرده است که هر کدام تعدادی از عزیزان شاعر را در سطح کشور و یا حتی خارج از ایران را پوشش داده اند. اجلاس امسال به هر تعدادی که اجازه داده شود، بیش از ۱۰۰۰ نفر یا با دویست نفر و یا حتی بدون حضور یک نفر، برپا می‌شود و اجرا به گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که نقصی در آن وجود نداشته باشد. ما از هر نظر آمادگی انجام صد در صدی این مراسم را به این شکل داریم و در بازه زمانی ۱۰  الی۱۲ ساعته عیناً مانند دوره‌های پیشین، برنامه‌های متنوعی از قبیل شعر خوانی، موسیقی و اهداءی جوایز را خواهیم داشت که تقدیم نگاه شعرای عزیز و خانواده‌های مکرم آنان و همه بینندگان گرامی می‌شود.»

وی با اشاره به ایجاد تحولات اساسی در برنامه، ادامه داد:  «سایت فعال هم سُرائی که تاکنون در خدمت عزیزان بوده است به زبان فارسی بوده است، در حالی  که این سایت، توفیق یافته است قبل از برپایی اجلاس ششم در سال‌های ۱۳۹۸ الی ۱۳۹۹ ارتقائی کاملاً کیفی یابد، بدین شرح که سایت به زبان‌های ترکی آذری، عربی و انگلیسی فعال شده است؛ به نحوی‌که عزیزان آشنا به زبان ترکی در حال سرودن و قراردادن اشعار خود بر روی سایت هستند و عده‌ای دیگر در حال قرائت این اشعار هستند، که در اجلاس ششم باید این ۳ سایت ترکی، عربی و انگلیسی رونمایی و کار با آنها آغاز شود.»

داوری در سه سطح و مرحله 

سیدعباس مجابی ضمن معرفی هیئت داوران گفت: «در طول مدت برگزاری این ۶ اجلاس ، ششمین اجلاس جهانی شاعران هم سُرا بیشترین شاعران داور را به خود اختصاص داده است. ما توفیق داشته‌ایم در این اجلاس مانند سال قبل، از وجود پر فیض جناب آقای مرتضی امیری اسفندقه استفاده کنیم و مسئولیت خطیر رییس هیات داوران که انصافاً از اهمیت بالائی برخوردار است را چون سال گذشته بر دوش ایشان نهاده و جناب اسفندقه نیز با روح بلندی که دارند قبول مسئولیت کردند. البته با مذاکراتی که با ایشان داشته‌ایم قرار شده است در امر داوری قدری بیشتر و عمیق‌تر ورود کنیم. مهم است که بتوانیم سطح داوری را از یک سطح به سطوح مختلف ارتقاء بخشیم که بی‌شک این راه را طی خواهیم کرد. باشد تا در اجلاس‌های بعدی این مهم نیز تجلی یابد. امّا در این دوره از اجلاس نیز ما داوری را در ۳ سطح همانند سالیان قبل تنظیم کرده‌ایم که مهم است عرض کنم، تمام مراحل داوری بر روی سایت است و داوران عزیز نیز برای هر اظهار نظری ملزم هستند که به سایت مراجعه کنند.»

وی ادامه داد: «سطح اول مختص داورانی است که وظیفه بسیار مهمی را بر دوش کشیده اند که ما نام این دوره را دوره  پالایش ثبت کرده‌ایم. داوران در این دوره ، اشعار صحیح را جدا نموده و اشعار غلط را از دور مسابقه خارج می‌کنند. نسبت به اشعار صحیح، نام شاعر را حتی تخلص شعری وی را حذف کرده و در صورت نیاز نامی جدید را جایگزین می‌کنند تا شاعر حقیقی شناخته نشود، عکس شاعر را هم حذف کرده و بعد از تأئید به مرحله بعد ارسال می‌کنند.  دکتر مریم آریان، ونوس جامی‌پور، امیر عزیزی، ساحل مولوی، رضا محبی‌راد و امیر احسان دولت آبادی داوران این سطح هستند. در مرحله اول داوری از حدود ۳۰۰۰ اثر برای داوری، ۱۷۴۷ اثر صحیح به مرحله دوم راه یافتند.»

مجابی افزود: «سطح دوم مختص داورانی است که قابلیت تفکیک اشعار برتر را دارند. در این مرحله، داوران مورد نظر عبارتند از حمید شکارسری، مجید سعدآبادی و حمید چشم‌آور. در این مرحله از ۱۷۴۷ اثر ارسالی به ۳ داور فوق الذکر، تنها ۹۳۵ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کردند.»

رئیس جمعیت شاعران آزاد ایران و شاعران هم سُرا گفت: «سطح سوم و سطح فینال این مرحله با حضور داورانی چون مرتضی امیری اسفندقه، محمدعلی بهمنی، دکتر محمود اکرامی و دکتر علیپور صورت می‌گیرد که مسئولیت رده‌بندی و اعطای مقام‌های اول تا سوم را دارند.»

اهمیت شعر و شاعری در جهان 

در ادامه این نشست، دکتر علی مظفر از شعرای قدیم که از دومین اجلاس به جمع شاعران آزاد ایران و هم سُرا پیوسته است و در حال حاضر دبیر علمی این رویداد است، گفت: «تیم ما سعی کرده جلوی هرگونه سرقت ادبی را به کمک تمامی این امکانات به علاوه ثبت کارها در سایت همسرایی بگیرد. دیگر ویژگی مثبت این رویداد این است که وقتی شاعری شعرش را از اولین لحظه روی سایت می‌گذارد، اتوماتیک وار برای سال بعد در جشنواره و داوری شدن ارسال می‌شود. به نوعی درطول سال این اشعار جمع‌آوری می‌شود.»

در ادامه، مرتضی امیری اسفندقه  که رییس داوران این جشنواره است، گفت: «از آنجایی که شعر از اهمیت بالا و والایی برخوردار است، این اجلاس حائز اهمیت است. شعر و شاعری به اندازه‌ای اهمیت دارد که در دوران جاهلیت شاعران دارای درجه و مرتبه‌ای خاص بودند.»

در همین راستا، علی مظفر با اشاره به اهمیت شعر در اقصی نقاط دنیا گفت: «در سفری که به اردن داشتم، دوستی در معرفی من به یکی از نمایندگان مجلس این کشور، بنده را شاعر معرفی کرد. وقتی شعر خواندم خانمی به رسم دوستداران ادبیات این کشور آمدند و به پاسداشت شعرخوانی‌ام پول ریختند. در سوریه و در یکی از دانشگاه‌های دمشق، به من گفتند کارهایم را دنبال می‌کنند. این نشان از ارزش و اهمیت واعتباری است که برای شعر و شعری قائلند.پایگاه و جایگاه شاعران در این کشورها ویژه است.»

وی در ادامه صحبت‌های خود اظهار داشت: «یکی از اهداف این همایش، تجمیع شاعران است. همانطور که می‌دانید شاعران ما در سطح کشور پراکنده‌اند و برخی کوششی و برخی جوششی می‌سرایند. وقتی ما به همسرایی ورود پیدا می‌کنیم که شاعر قریحه‌ای دارد و ما سعی می‌کنیم قریحه و جوشش وی را به منصه ظهور برسانیم. مثلا شاعری در همین همایش همسرایی ظهور کرد که از صفر شروع کرد و حالا جزو بهترین‌هاست.»

مظفر در پاسخ به اینکه چه کارهایی بر روی اشعار شرکت کنندگان انجام می‌شود گفت: «زمانی که شعری از یک شاعر به دست ما می‌رسد، تمامی توصیه‌های علمی و عملی را متذکر می‌شویم. از بداهه گویی گرفته تا مشاعره و منازعه و معامله و …. فی مابین انجام می‌گیرد و شاعر به پختگی لازم می‌رسد. این شیوه بسیار موثر بوده و در روند رو به رشد شعرای شرکت شکننده تاثیر قابل توجهی داشته است. به همین دلیل سطح اشعار نسبت به گذشته از کیفیت بیشتر و بالاتری برخوردار است.»

مرتضی اسفندقه در ادامه گفت: «شعر مانند تصادف است. فکر کنید ماشینی تصادف می کند و شما آن را برای صافکاری به چند متخصص نشان می‌دهید. یکی می‌گوید این بدون رنگ در نمی‌آید اما دیگری آن را بدون رنگ و تروتمیز در می‌آورد و انگار نه انگار که تصادفی اتفاق افتاده است. این مثال کوچه بازاری تصادف واژه‌هاست . اینکه یک شاعر بدون رنگ بتواند شعری که اتفاق افتاده را چینش کند و به منصه ظهور برساند انگار که هیچ اتفاقی نیفتاده است. مثل حافظ که از تصادف متجلی می‌شود و اشعارش هیچ نقصی ندارند. هر کسی نمی‌تواند از تصادف حروف به شعر خوب برسد.»

۵۷۵۷

hotnewsخبر4 سال پیش • dahio.com • 20

برچسب‌ها



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها