سیدجلال ساداتیان در گفتگویی به خبرآنلاین گفت: مذاکرات وین در روزها و هفته های اخیر در مسائل ساختاری، فنی و حقوقی برگزار شد. بحث ساختار مربوط به چگونگی لغو تحریم ها، حقوقی به معنای نحوه برگشت ایالات متحده آمریکا به برجام و فنی مربوط به عملیاتی شدن گام های بازگشتی ایران در مساله کاهش تعهدات برجامی است. موضوعاتی که در هیأتهای کارشناسی دو طرف مورد بررسی قرار گرفته است؛ موضوع سانتریفیوژهای IR۶ و همچین غنیسازی ۶۰ درصدی و نحوه بازگشت ایران به غنیسازی ۳.۶۷درصدی همگی جز مباحثی فنی هستند که در رسانهها هنوز جزئیاتی از آن منتشر نشده است. مذاکره تیم حقوقی ایران برای حذف مکانیسم ماشه یا همان اسنپ بک نیز باید صورت بگیرد تا تبدیل به اهرمی برای فشار علیه ایران نشود. در خصوص مسائل ساختاری نیز با توجه به ۱۵هزار تحریمی که دولت ترامپ در طیف های گسترده علیه ایران اعمال کرده باید مشخص شود که کدام تحریم ها باید لغو شوند و همچنین ساز و کار آن نیز مشخص گردد تا با انجام راستی آزمایی از سوی ایران نسبت به برقراری مبادلات مالی و بانکی اطمینان حاصل شود. مباحثی که تا زمان ضرب الاجل ایران یعنی سوم خرداد باید جمع بندی و اعلام شود. ارزیابی های صورت گرفته در خصوص کلیات این مذاکرات مثبت بوده و طرفین نسبت به آن ابراز امیدواری کرده اند.
این کارشناس درباره ارتباط گفتگوهای تهران و ریاض و ارتباطش به مذاکرات وین نیز گفت: مذاکرات جاری بین ایران و عربستان مساله ای است که در دوره ای دولت بایدن این درخواست را از دولت ایران داشت تا ابتدا به تعهداتش عمل کند، در دوره ای که ایران و آمریکا تنها از طریق رسانه خواسته های خود را مطرح می کردند. در این بین ایران آمریکا را مقصر اصلی خروج از برجام تلقی کرد که نه تنها این اقدام را عملی کرد بلکه کشورهای اروپایی را نیز برای عدم تجارت با ایران و ایفای تعهدات تحت فشار گذاشت. موضعی بسیار هوشمندانه از سوی ایران که شرایط را متفاوت ساخت و شاهد هستیم که آمریکایی ها توافق کرده اند تا قدم های اولیه را بردارند.
وی تصریح کرد: این در حالی است که آمریکایی ها پیش تر تنها خواستار مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران نبودند و مسائل موشکی و نفوذ منطقه ای ایران را نیز برای گفتگو مطرح می کردند. موضوعی که در نهایت با مخالفت جدی ایران روبرو مواجه شد. اما در ادامه و مقطعی که در آن قرار داریم مباحثی چون نفوذ منطقه ای ایران در قالب گفتگوها در خصوص یمن با عربستان از طریق کشور عراق در حال پیگیری است. این مساله نشان می دهد که ایران در این زمینه در حال نشان دادن انعطاف از خود است. اگر به یاد داشته باشیم عربستان سعودی نیز پیش تر خواستار این بود تا در مذاکرات ۱+۵ حضور داشته باشد اما با مخالفت ایران گفتگوها به مسیر دیگری وارد شد که هم اکنون طرفین در حال پرداختن به آن هستند. هنگامی که مذاکرات در عراق برگزار می شود این بدان معناست که آمریکا نیز در جریان نتایج آن قرار خواهد گرفت. نکته ای که باید بدان توجه داشت این است در این مذاکرات گفتگویی بر سر توان دفاعی ایران از جمله مسائل موشکی صورت نخواهد گرفت.
مشروح گفتگو را در لینک زیر بخوانید:
دعوای قدرت،صدای انصارالله را هم درآورد/ضربه به امنیت ملی به چه قیمتی؟
310311