از جمله این موارد میتوان به کودکان و نوجوانان اشاره کرد. با توجه به نیاز به سیاستگذاریهای مناسب با رویکرد اجتماعی در حمایت از کودکان در معرض خطر یا در معرض بزه و بزهدیده، یکی از اقدامات خوبی که قوه قضائیه با همکاری سازمانهای مختلف دولتی و غیردولتی انجام داد، سالهای 84 و 85 لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان در قوه قضائیه نوشته میشود و سال 87 در جلسات مسئولان عالی قضائی کشور زمان مرحوم آیتا… شاهرودی تصویب شده و به دولت میرود.
از سال 90 تقریبا 10 سال است که در مجلس مانده بود. یعنی سه دوره نمایندگان مجلس را دید و الان چهارمین رئیس مجلس باید آن را ابلاغ کند. بعد از کشوقوسهای فراوان بهرغم اینکه تغییراتی هم داده شد، بالاخره دو روز پیش این خبر خوب را شنیدیم که سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد این لایحه مغایر شرع نیست. وقتی قانون اطفال و نوجوانان را نگاه میکنیم، مهمترین مشخصه این لایحه، نقش مددکاران اجتماعی و سازمانهای اجتماعی مثل بهزیستی و… در اجرای این قانون است و تقریبا وجه غالب این قانون رویکردی اجتماعی دارد. مصادیقی که در این قانون تعریف کردهاند، ضمن اینکه افراد زیر 18 سال را دربر میگیرد، مصادیق بسیار متنوع و شفافی است که ازجمله اینها سوءاستفاده جنسی و به کارگرفتن کودکان در فعالیتهای جنسی برای خودشان یا دیگران است.
انتظار میرود رئیس قوه قضائیه دستوری دهند تا در قوه قضائیه نظامنامه مددکاری اجتماعی شکل بگیرد. با شکلگیری این نظامنامه، جایگاه مددکاری اجتماعی تقویت میشود. در همین موضوع «رومینا»، مطمئنا اگر مددکار اجتماعی در کنار قاضی یا دادرس اول حضور داشت، میتوانست عوامل خطر را که نباید در آن شرایط رومینا را تحویل خانواده داد به قاضی بگوید. شاید شاهکلید این قانون برای حمایت از کودکانی که احتمال بروز خطر در آنها وجود دارد ماده 33 است که مددکاران اجتماعی در مواقعی که احساس کنند خطری ممکن است افراد مشمول این قانون را مشمول کند، حتی بدون حکم قضائی هم بتواند مداخله کنند ولی بعد از 12 ساعت گزارششان را به دادستان ارائه دهند.
بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای غیردولتی و موضوع اسناد هویتی کودکان، از جمله نکات خیلی محوری و کلیدی است که در این قانون آمده است. امیدواریم رئیس قوه قضائیه هم دستور اجرای این قانون را در اسرع وقت صادر کنند، گرچه باید از مجلس به دولت برود و از دولت برای اجرا به وزارت دادگستری ولی سریع انجام شود.
انجمن مددکاران اجتماعی از تدوین این لایحه کنار دوستان در مجلس بوده و بعد از این هم خواهیم بود اما این قانون برای یک کار بزرگتر در قوهقضائیه بهانه شود. اگر رئیس قوه بخواهد رویکرد اجتماعی را تقویت کند که در گفتههایش روی این موضوع تاکید دارد و دستورالعمل سازمانهای دولتی میتواند نشانهای باشد که رئیس قوه میخواهد این رویکرد را تقویت کند. دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضائیه در تاریخ ششم اسفند توسط رئیس قوه قضائیه ابلاغ شده بود.
* رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران * منتشر شده در روزنامه آرمان ملی | تاریخ : ۱۳۹۹/۳/۲۰