اتمام تحریم تسلیحاتی برای ایران می تواند هم یک فرصت و یک تهدید باشد. از این نظر که کشورهای متعددی از جمله چین و روسیه در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا قد الم خواهند کرد. بارزترین نکته در اتمام تحریم تسلیحاتی ایران برهم خوردن تعادل ژئوپلوتیکی به نفع ایران خواهد بود که جمهوری اسلامی ایران پس از جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس تجهیزات نظامی خود را بر پایه خودکفایی بنا نهاده بود ظرفیت ارتقای سیستم های دفاعی خود را با خریداری تجهیزات نوین دارا خواهد شد. این مقوله ای است که کشورهای رقیب ایران در منطقه از آن هراس دارند. در نتیجه آمریکا تمام سعی خود را معطوف به محدود کردن ارتقای سیستم های تسلیحاتی ایران خواهد کرد. به واسطه قدرت ساخت تجهیزات در داخل کشور دانشمندان و متخصصان داخلی توانایی مهندسی معکوس و ارتقای سیستم های تسلیحاتی را خواهند داشت که این خود منجر به جهش تکنولوژیک در مقوله نظامی می شود. ایران با دارا بودن پتانسیل فراوان از جمله نیروهای متخصص و سرزمین سوق الجیشی و همچنین دست بالا در تحولات اخیر منطقه می تواند با استفاده از این فرصت به دست آمده دوباره قدرت برتر منطقه شود که در این مدت منافع بسیاری را عاید جمهوری اسلامی خواهد کرد.
از طرف دیگر کشوری مانند چین قصد دارد به باشگاه برترین های صادر کننده تجهیزات نظامی بپیوندد و می تواند با یک قرارداد منطقی تجهیزات بسیاری که مورد نیاز صنایع نظامیست را تامین کند و تجهیزات خود را با توجه به موضوع رقابت در صحنه بین الملل در مقابل ارتش های بزرگی مانند امریکا محک بزند.مساله ای که در قرارداد 25ساله میان تهران و پکن قید شده است.
از طرف دیگر دولت فدرال روسیه نیز بازیگر دیگریست که قصد دارد به واسطه نفوذ ایران در کشورهای همسایه از سلطه جویی آمریکا در منطقه بکاهد و با این هدف اقدام به تجهیز ایران به جنگ افزارهای پیشرفته خواهد کرد. که این مهم می تواند زنگ خطری برای آمریکا و متحدانش در منطقه باشد.
نکته بسیار مهمی که نباید فراموش کرد این است که ایران می تواند در بازار فروش تجهیزات نظامی نقش ایفا کند به واسطه پتانسیل بالایی که در قطعات و تجهیزات نظامی دارد می تواند اقدام به تحقیق،توسعه و ساخت تجهیزات مورد نیاز بازار جهانی کند و از این راه سود فراوانی عاید منافع کشور کند و در شرایط فشار حداکثری آمریکا اقتصاد کشور را تکان دهد.
از طرف دیگر دولت آمریکا که خود را در این زمینه بازنده می بیند تمام سعی خود را خواهد کرد تا در این زمینه مانع از همکاری ایران با کشورهای روسیه و چین شود چراکه حس میکند می تواند با واسطه نقش پررنگی در تامین تجهیزات نظامی ایران داشته باشد از انجایی که دولت امریکا در طی سالیان گذشته نشان داده است که برایش تجارت از هر موضوع دیگری مهمتر است در پایان سعی بر این خواهد داشت تا سهمی از بازار ایران را از ان خود کند. نکته ای که ترامپ در خروج از برجام به آن پرداخت مصداق همین امر بود. بازی حاصل جمع صفر به نفع ایران، از نظر ترامپ به این معنا بود که امریکا سهمی از برجام ندارد و در اقتصاد و تجارت این کشور هیچ نقشی ندارد و بهره ان را تنها اروپایی ها به همراه چین و روسیه برده اند و از بازار ایران چیزی نصیب آمریکا نشده است. بر همین اساس ممکن است که امریکا خود را به نحوی وارد بازار تسلیحاتی ایران کند.
مشروح این گزارش را اینجا بخوانید.
311311