قدرت موشکی ایران اکنون یکی از دستاوردهای بزرگ جمهوری اسلامی در عرصه فناوریهای نظامی و قدرت دفاعی کشور است که نقطه شروع این پیشرفت را میتوان دوران جنگ تحمیلی و محاصره همه جانبه در آن زمان توسط سایر کشورها دانست. امروز با تکیه بر توانمندی داخلی و استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود در فواصل زمانی کوتاه، موشکهای جدید و مدرنی توسط نیروهای مسلح کشور رونمایی میشود که با معرفی هرکدام از آنها دشمنان از پیشرفت ایران در عرصه دفاعی عصبانیتر شده و توانایی جمهوری اسلامی در عرصه دفاعی نمایانتر میشود.
در شرایطی که قدرت نظامی بازدارنده ایران و توان مقابله کشور با هر گونه تهدید نظامی این روزها محور بحث روز است. بررسی تکنولوژی موشکهای ایران نشان میدهد که برد این موشکها به دورترین نقاط اروپا و بیش از ۷۰ درصد آسیا میرسد و این توان دفاعی باعث نا امیدی دشمنان در حمله نظامی به خاک و تاسیسات حیاتی کشورمان شده است.
موشک کروز هویزه پس از شلیک
یکی از موثرترین سلاحها در میدانهای نبرد که توانایی ضربات سنگین و مهلک در زمین، هوا و دریا را دارند موشکها هستند و یکی از اعضای این خانواده موشکهای کروز هستند.
موشک کروز چیست و چه کاربردی دارد؟
حوزه کروزهای زمینی، عرصهای بسیار حساس و مهم تلقی شده و امروزه بسیاری از کشورهای قدرتمند دنیا، غالب توان تهاجمی خود را بر پایه استفاده از این موشکها (با عملکرد کروز) قرار دادهاند؛ علت اینکه کشورهای قدرتمند توان خود را در حوزه تهاجمی “بهرهگیری از قدرت موشکی در حوزه کروز” گذاشتهاند میتوان از چند جهت و با چند دلیل بهراحتی فهمید.
موشکهای کروز بهدلیل هزینه کمتری که در فرآیند تولیدشان بهنسبت تولید موشکهای بالستیک دارند و از سوی دیگر، مؤلفههایی که در فرآیند حرکت موشک بهسوی هدف (اعم از پروفایل پروازی و فرآیند شلیک و هدایت) دارند، سالیان سال است که توسط قدرتها مورد توجه واقع شده است. بهطور مثال، غالب حملات موشکی آمریکا به عراق و سوریه، غالب حملات رژیم صهیونیستی به مواضع ارتش سوریه یا حملات کشورهای ائتلاف آمریکایی در سوریه، با استفاده از توان کروزی آنها انجام شده است.
موشک کروز نوعی موشک و نوعی هواگرد بیسرنشین هدایت شونده بوده که مسیر آن تا رسیدن به هدف قابل تغییر و هدایت است. در اغلب سامانههای کروز از نوعی موتور جت استفاده میشود، در حالی که موشکهای دیگر از موتور راکتی استفاده میکنند.
موشکهای کروز معمولاً تمام مسیر خود را در ارتفاع بسیار پائین (برای جلوگیری از تشخیص توسط رادارهای دشمن) و با سرعت تقریباً ثابت با سرعت مافوق صوت یا نزدیک به صوت طی میکنند. تفاوت موشک کروز با پهپاد این است که کروزها فقط به عنوان یک سلاح استفاده میشوند و کلاهک جنگی بخشی از بدنه آنهاست.
موشک کروز هویزه در هنگام شلیک
با توجه به لختی اولیه در هدایت موشک کروز، این امکان وجود دارد که موشک صدها متر از مسیر منحرف شود. زیرا اگر چه با هدایت از این نوع لختی امکان انحراف برای موشکی که دهها دقیقه پرواز میکند کم است، ولی برای موشکی که ساعتها باید ادامه طریق دهد مناسب نیست. برای رفع عیب باید نوعی تصحیح در مسیر انجام شود تا در عمل مکمل هدایت اصلی آن باشد.
یکی از مهمترین نکات درباره موشک کروز پرواز طولانی مدت این موشک است. به همین دلیل ممکن است توسط سامانههای منحرف کننده پدافندی دشمن، با وضعیت حرکت لختی موشک در طول مسیر امکان انحراف از چند متر تا چند صد متر وجود داشته باشد، البته با وجود سامانههایی نظیر سامانه انطباق متقابل پشت سر هم جغرافیایی، سامانه سی دی اس و سامانه جی پی اس احتمال این مورد بسیار کاهش میباید.
موشکهای کروز دارای چهار مولفه عمده هستند؛ اولین مولفه موشکهای کروز استفاده از نیروی آیرودینامیکی در طبقات پایین جو (۳۰ کیلومتر یا ۱۰۰۰۰ پا) است.
دومین مولفه این موشکها توانایی تغییر مسیر و ارتفاع حرکت خود در طول مسیر حرکت است. سومین مولفه موشکهای کروز، برد بیش از۵۰ کیلومتری آنهاست. آخرین و مهمترین ویژگی و مولفه آنها قابلیت هدایت مداوم در طول مسیر به سوی هدف نهاییست.
موشک کروز موشکی راهبردی است و به همین دلیل قابلیت پنهان شدن از دید رادارهای دشمن به دلیل سطح مقطع کوچک، دارابودن موتور توربوفن با تابش حرارتی کم و سطح پرواز پایین را داراست. موشکهای کروز را میتوان از نظر اندازه، سرعت (فراصوتی یا فروصوتی) و نحوه پرتاب تقسیمبندی کرد. موشکهای کروز بسته به شیوهٔ پرتاب به سه دسته هواپایه، دریاپایه و زمین پایه تقسیم میشوند.
باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد طی مجموعه گزارشهایی، موشک های کروز بومی و ساخت داخل را معرفی کند.
موشک کروز هویزه
موشک کروز هویزه یکی از انواع موشک های کروز ساخت ایران است که ۱۳ بهمن ماه سال گذشته و در جریان نمایشگاه دستاوردهای دفاعی و سازندگی توسط امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و با حضور سردار حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد.
رونمایی از موشک کروز هویزه
طبق اعلام وزیر دفاع، این موشک بردی معادل ۱۳۵۰ کیلومتر داشته و آزمایش پروازی آن در برد پروازی ۱۲۰۰ کیلومتر انجام و این موشک موفق شد که اهداف از پیش تعیین شده را با دقت مورد اصابت قرار دهد.
وزارت دفاع، ساخت و تولید موشک کروز هویزه را گامی موثر در افزایش توانمندی نیروهای مسلح و قدرت بازدارنگی کشور دانسته و اعلام کرده که این موشک «دستان بلند» نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه دفاع موشکی کروز است.
موشکهای ایرانی غالبا از هدایت چندگانه بهره میبرند که احتمالا مهمترینشان “ترکام – TERCOM” باشد. این نوع هدایت براساس یک نقشه از عوارض زمین شکل میگیرد و موشک برمبنای اطلاعات ورودی به رایانه و یا رایانههای پرواز، طی مسیر کرده و با ابزارهای متنوعی مسیر حرکتش را اصلاح و دقت خود را افزایش میدهد.
نمایی از چندین فروند موشک های کروز هویزه
در عین حال، مسلم است که فقط از این نوع هدایت برای ناوبری موشکها بهره برده نمیشود، بلکه از چند نوع هدایت دیگر نیز برای هدایت دقیق موشکهای ایرانی استفاده میشود که گلوناس و INS از جمله آنهاست؛ کما اینکه سپاه پاسداران نیز در مورد موشک کروز ۱۵۰۰ کیلومتری خودش (هنوز رونمایی نشده است) اعلام کرده که این موشک از طیف متنوعی از سیستمها از جمله Gps، Glonass، Tercom، Ins و Dsmac بهره میبرد.
هویزه در رسانه های خارجی
پایگاه تحلیلی دبکا فایل متعلق به رژیم صهیونیستی در مطلبی با بررسی این موشک کروز به مشخصات فنی این موشک پرداخته و در توصیف آن نوشته که نه تنها اسرائیل بلکه آمریکا هم توان مقابله با موشک کروز جدید ایران را ندارد.
یوزی رابین مدیر اسبق برنامه موشکی رژیم صهیونیستی اعلام کرد که “بهاحترام موشک ایرانی کلاه از سر برمیدارم” اما حالا دشمنان ایران با رونمایی از نسل جدید موشکهای کروز زمینی، بهتر و بیشتر دریافتهاند که “کروزهای زمینی ایران” یعنی مشکل جدی و جدید برای آنها، یعنی “دستِبزن” جدیدی که معادلات منطقهای آنها را حتماً تحت تأثیر جدی قرار خواهد داد.
1727219