دیروز ایران و چین سرانجام پس از هفت سال و چندین دور مذاکره با میانجیگیری عراق و عمان، با وساطت چین در پکن به توافق رسیدند که روابط دیپلماتیک خود را مجددا از سر بگیرند. اقدامی که با استقبال گسترده جتاحهای سیاسی داخل و همچنین کشورهای خارجی مواجه شد.
عباس عبدی، فعال سیاسی و رسانهای نوشت: ایران و عربستان در پکن پذیرفتند که به توافقنامه دو کشور در سال ۱۳۷۷ و ۱۳۸۰ یعنی دوره اصلاحات برگردند، حالا آموزش مذاکره؛ آن هم زیر سایه چین را میدهند. ۲۵ سال مردم را اسیر قدرت طلبی خود کردند.
صادق زیباکلام، فعال سیاسی نیز نوشت: حوثیهای یمن همچنان سرجایشان هستند، مخالفین آنها هم همینطور، عربستان هم همان عربستان و ج.ا هم همان است. میماند این سئوال که پس این هفت سال جنگ و ویرانی کشور یمن، قحطی، بیماری، آوارگی و مرگ میلیونها یمنی و هزینه میلیاردها دلار پول مردم ایران و عربستان، چه چیزی را عوض کرد؟
علاوه بر این، این توافق باعث شد که کاربران در شبکههای اجتماعی با رجوع به گذشته، یادی کنند از حوادثی که منجر به قطع روابط ایران و عربستان شد.
در سال ۱۳۹۴ عدهای از نیروهای تندرو پس از اعدام شیخ نمر در عربستان با حمله به سفارت و کنسولگری این کشور در تهران و مشهد، باعث قطع روابط دیپلماتیک دو کشور شدند. حسن روحانی، رئیسجمهور در این خصوص گفته بود: “خدا نیامرزد آنهایی که نگذاشتند روابط بین ایران و برخی همسایهها به خوبی انجام بگیرد. کارهای کودکانه و احمقانه انجام دادند. به مراکز دیپلماتیک حمله کردند. اگر اینها نبود امروز شرایط بهتری داشتم. “
حمله به سفارت عربستان بازتاب گستردهای داشت و سازمان ملل نیز این حمله را محکوم کرده بود. قوه قضائیه از بازداشت چندین نفر در این پرونده خبر داد اما معلوم نشد که سرانجام این پرونده و احکام متهمان چه شد. حالا بعد از سالها در دولت رئیسی که از قضا مورد حمایت همان طیف است، دو کشور ایران و عربستان برای برقراری روابط توافق کردند.
حالا بعد از این توافق، مطالبی از وقایع بعد از حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد بین کاربران دست به دست می شود؛ از بازنشر تصویر روزنامههای حامی دولت همچون کیهان تا اشاره به عوامل حمله به سفارت عربستان و سخنان مقامات فعلی دولت و حامیان آن…
سخنان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور که در زمان حمله به سفارت عربستان در دولت روحانی، دادستان کل کشور بود نیز امروز بین کاربران در فضای مجازی بازنشر گستردهای داشته است.
حجت الاسلام ابراهیم رئیسی، در آن زمان(البته حامیان وی حالا به وی لقب “آیتالله دکتر” دادهاند)، به عنوان دادستان کل کشور در حاشیه گردهمایی ائمه جمعه سراسر کشور در جمع خبرنگاران با اشاره به قطع رابطه عربستان با ایران گفته بود: جمهوری اسلامی ایران نیازمند ارتباط با رژیم سعودی نیست. تعطیلی سفارت عربستان در ایران به ضرر این کشور خواهد بود. جهت حرکت حکومت آل سعود به سمت خواستههای دشمن است و ما اقدامات این رژیم را امتداد راهبردی نظام استکبار جهانی میدانیم. آل سعود تبدیل به غده سرطانی در منطقه و جهان و جهان اسلام شده است.
حالا بعد از هفت سال از اینکه دولت انقلابی و حامیانش به این نتیجه رسیدند که پشت میز مذاکره بنشنند و با جهان گفتوگو و تعامل کنند، باعث خوشحالیست و امیدواریم با مذاکره و گفتوگو برجام را نیز احیا کنند، از خسارت بیشتر به کشور جلوگیری و فشارهای روزافزون معیشتی بر مردم را کاهش دهند.
البته اگر دوباره برخی هوس حمله و بالارفتن از دیوار سفارت کشوری را نداشته باشند که تاریخ نشان داده از دیوار سفارت بالارفتن، تخریب و قطع روابط، شاید منفعت شخصی برای عدهای داشته باشد اما هیچ سودی به حال ملت و کشور نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
۲۱۲۲۰