، روند صعودی بازار ارز، این روزها همه را نگران کرده است. آنطور که از گزارشها برمیآید، در طول ۶۰ روز گذشته از سال جدید، تاکنون نرخ دلار ۲ هزار و ۲۹۷ تومان گران شده و قیمت آن از ۱۴ هزار و ۹۰۳ تومان به ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش یافته است. این یعنی رشد ۱۵.۴ درصدی نرخ دلار.
چنین میزان افزایشی برای ارزی که در ۴۰ روز ابتدایی سال حداقل نوسان خاصی نداشت، برای بسیاری از معاملهگران هیجانانگیز است و میتواند زمینهساز ورود تقاضای جدید آنها به بازار شود؛ این در حالی است که دسته دیگری از فعالان بازار اعتقاد دارند الگوی افزایشی قیمت دلار به این صورت نخواهد بود که به یکباره از سطوح مقاومتی عبور کند. به باور این گروه، بازار حتی اگر قرار باشد در مسیر افزایشی حرکت کند، حتما در میان این مسیر با اصلاحهایی مواجه خواهد شد.
در این میان، برخی معاملهگران سنتی باور دارند، در شرایطی که بازار نسبت به شرایط قبلی ملتهبتر شده است، بهترین راه این است که از معاملات کنار نشست و روند بازار را مشاهده کرد. از نظر این گروه نباید بهدنبال سودهای زیاد بود، چراکه ممکن است ضررهای هنگفتی بهدنبال داشته باشد. گروه دیگری هم در بازار عنوان میکنند، در شرایط نوسانی باید در انجام معامله احتیاط کرد، ولی میتوان هر روز با استفاده از نرخ برابری درهم به ریال، انتظار خود برای افزایش یا کاهش قیمت دلار در بازار داخلی را نیز تنظیم و بر اساس آن اقدام به معامله کرد.
پیشبینی رییسکل بانک مرکزی از وضعیت آتی بازار ارز
اما در فضای رو به صعود بازار ارز، رییس کل بانک مرکزی پیشبینی کرده است که ثبات به بازار باز خواهد گشت. عبدالناصر همتی در یادداشتی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: وضعیت امروز بازارها در اقتصاد کشورمان حتما سختتر از مرداد و شهریور ۹۷ نیست. در آن روزها با شروع و تشدید تحریمهای آمریکا، بازارهای ارز، سکه و سایر داراییها به شدت به هم ریخت و نرخ دلار در بازار به رقمهای بسیار بالا رسید.
به گفته وی، با مدیریت بازارها و تدابیری که به کار گرفته شد، با وجود تمامی مشکلات در مدت دو سال گذشته، ثبات نسبی بازارها در نرخهای بسیار پایینتر ارز، برقرار و رشد اقتصاد غیرنفتی در اواخر سال ۹۸ مثبت شد.
بنا به باور همتی، این روزها نیز به علت تداوم فشار حداکثری، شیوع ویروس کرونا و تعطیلی سهماهه بسیاری از فعالیتها و کاهش قیمت نفت و سایر فرآوردههای نفتی، تهدیدات جدید آمریکا، انتظارات تورمی را بالا برده است. در روزهای آتی پیشبینیهای بانک مرکزی از تورم یکسال آتی و تورم هدف اعلام خواهد شد.
وی متذکر شد: محاسبات و برآوردهای اداره بررسیهای اقتصادی بانک بسیار کمتر از آن چیزی است که در فضای تبلیغاتی مطرح میشود. همانطور که قبلا گفتم شرایط دشوار است، لیکن روند در حال بهبود و قابل مدیریت و ثبات نیز قابل اعاده است.
دلایل افزایش نرخ ارز در بازار
در این میان، اصغر سمیعی، رییس اسبق کانون صرافان در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره وضعیت بازار ارز معتقد است: بارها گفتهایم علت اصلی افزایش قیمتها از جمله قیمت ارز، در واقع کاهش یافتن ارزش پول ملی است که در اثر بالا بودن نرخ تورم و بهره، رخ میدهد.
به گفته وی، تا زمانی که نرخ تورم در کشور ما با کشورهای حوزه دلار تفاوت جدی دارد، چارهای نیست جز این که تفاضل دو نرخ تورم، بر نرخ ارز افزوده شود.
رییس اسبق کانون صرافان تصریح کرد: ممکن است چند روزی و یا حتی چند ماهی به ضرب تزریق بیش از تقاضا، به طور مصنوعی، قیمتها را ثابت نگه داشت، ولی این کار اولا برای همیشه عملی نیست، دوما، اساسی و منطقی و صحیح هم نیست؛ چراکه باعث جمع شدن فنر قیمت شده و انرژی آن ذخیره میشود و در زمانی، با اندک بهانهای باعث رها شدن فنر و جهش قیمتها میشود.
سمیعی متذکر شد: کما اینکه بارها این اتفاق در بازار ارز ایران رخ داده و مهمترین بار، افزایش ۵ برابری ارز بود که در سال ۹۷ رخ داد.
وی گفت: دلیل اصلی هجوم خریداران در این زمان به بازار ارز را میتوان کاهش شتاب روند صعودی قیمتها در بورس دانست، چون همه میدانیم سرمایه از خطر گریزان است و همین که در بازاری، خطر ریزش را احساس کند، به سرعت از آن بازار خارج شده و وارد بازارهای کم خطرتر میشود.
رییس اسبق کانون صرافان عنوان کرد: در حال حاضر به نظر من بهترین روش مبارزه با سوداگران و سودجویان که به سوداگری در بازار ارز مشغول هستند، نه روشهای پلیسی بلکه مدیریت بازار است، یعنی واقعی و واحد شدن نرخ ارز و تعدیل منظم آن بر اساس تفاضل نرخ تورم و بهره در کشور ما و کشورهای حوزه دلار از یک طرف، و کاهش شدید و به نزدیک صفر رساندن نرخهای بهره و تورم از سوی دیگر، و البته هدفمند سازی یارانهها هم از اهم واجبات برای اقتصاد کشور است.
سمیعی با اشاره به اظهارات رییس کل بانک مرکزی درباره این که بازار ارز به ثبات خواهد رسید، تصریح کرد: ثبات فقط در صورت به نزدیک صفر رساندن نرخهای بهره و تورم امکان پذیر است، وگرنه ثباتی غیر واقعی و دستوری و مصنوعی و بی دوام خواهد بود.
وی درباره وضعیت بازار ارز در روزهای آتی متذکر شد: تا زمانی که تفاضل نرخ تورم در کشور ما و کشورهای حوزه دلار حدود ۳۶ درصد باشد، به طور طبیعی میباید روزانه یک در هزار به قیمت دلار افزوده شود، و اگر نشود، معنی آن جمع شدن فنر قیمت خواهد بود.
رییس اسبق کانون صرافان تاکید کرد: بار دیگر تاکید میکنم که در حال حاضر بزرگترین معضل برای اقتصاد کشور، چند نرخی بودن و غیرواقعی و دستوری بودن قیمتها است، چه برای ارز یا بنزین، یا اتومبیل و یا هر کالایی دیگری، و البته مهمترین آنها ارز است.
۲۲۵۲۲۵