۱- خرگوش کوتوله (Pygmy rabbit)
خرگوشهای کوتوله که طول آنها به طور متوسط بین ۲۳/۵ تا ۲۹/۵ سانتیمتر است، یک گونهی در حال انقراض هستند و زیستگاه اصلی آنها منطقهی وست کوستِ ایالات متحدهی امریکا است. این حیوانات در میان برنجاسف هایبلند و متراکم (گیاه بومی ایالات متحده امریکا) زندگی میکنند که بخش اعظم رژیم غذایی آنها را هم تشکیل میدهد.
۲- چراغ کوسهی کوتوله (Dwarf lanternshark)
چراغ کوسههای کوتوله، کوچکترین گونهی کوسه در دنیا هستند و طول آنها به حدود ۲۱/۱ سانتیمتر میرسد. بدن این حیوانات دارای اندامهایی است که از خود نور ساطع میکنند و این ویژگی به آنها کمک میکند در زیر نور خورشید خود را استتار کنند و در آبهای عمیقتر و تاریک تر، حیوانات کوچک را برای شکار به سمت خود جذب کنند.
۳- مارموزت کوتوله (Pygmy marmoset)
مارموزتهای کوتوله، کوچکترین گونهی میمون در دنیا هستند. این موجودات کوچک جثه در جنگلهای بارانی آفریقای جنوبی زندگی میکنند و طول بدن آن ها، بدون احتساب دم شان، بین ۱۱/۷ تا ۱۵/۷ سانتیمتر است.
۴- مار رشتهای باربادوس (Barbados threadsnake)
مارهای رشتهای بارباردوس را کوچکترین گونهی مار در دنیا میدانند و طول آنها به طور متوسط تنها به حدود ۱۰/۴ سانتیمتر میرسد. بعضی دانشمندان معتقدند مارهای رشتهای فقط در کشور باربادوس زندگی میکنند.
۵- لمور موشی مادام برت (Madame Berthe’s mouse lemur)
لمور موشی شب زی یکی دیگر از پستانداران نخستین کوچکی است که تنها در جزیرهی ماداگاسکار زندگی میکند. این حیوانات به تنهایی زندگی و شکار میکنند و طول بدن آنها به ۹/۱ سانتیمتر میرسد.
۶- مارمولک خانگی کوتوله ویلیامز (Williams’ dwarf gecko)
طول بدن گکوهای (مارمولکهای خانگی) کوتولهی ویلیامز به طور متوسط تنها ۷/۶ سانتیمتر است. این گونه از مارمولکها که فقط در کشور تانزانیا یافت میشوند، در خطر انقراض قرار دارند.
۷- مرغ مگس خوار زنبوری (Bee hummingbird)
مرغهای مگس خوار زنبوری، کوچکترین گونهی پرنده در دنیا هستند و طول بدن آنها معمولاً به حدود ۵/۶ سانتیمتر میرسد. این پرندهها که حیوانات بومی کشور کوبا هستند، وزن بسیار کمی دارند و میتوانند ۲۰۰ بار در ثانیه بال بزنند.
۸- لاکپشت خالدار پدلوپر (Speckled padloper tortoise)
لاکپشتهای خالدار پدلوپر کوچکترین گونهی لاکپشت در دنیا هستند. طول بدن این گونه از لاکپشتها به ۶/۱ تا ۷/۹ سانتیمتر میرسد. این لاکپشتها فقط در منطقهی لیتل ناماکوالند در آفریقای جنوبی یافت میشوند.
۹- موش دوپای کوتولهی بلوچستان (Baluchistan pygmy jerboa)
طول بدن موشهای دوپای کوتولهی بلوچستان معمولاً به ۴/۳ سانتیمتر میرسد و به همین دلیل کوچکترین جوندهی دنیا محسوب میشوند. این موشها که حیوانات بومی پاکستان و افغانستان هستند، پاهای نسبتاً بلندی دارند و به همین خاطر شبیه به کانگورو به نظر میرسند.
۱۰- موش شبگرد اتروریایی (Etruscan shrew)
طول بدن موشهای شبگرد اتروریایی، بدون احتساب دم شان، به طور متوسط به ۱۱/۴ سانتیمتر میرسد. این حیوانات در یک منطقهی کمربندی یافت میشوند که از نواحی مدیترانهای شروع میشود و تا جنوب شرقی آسیا امتداد مییابد. سرعت سوخت و ساز بدن این حیوانات ریز نقش به قدری زیاد است که تا ۲۵ بار در روز غذا میخورند.
۱۱- خفاش دماغ خوکی کیتی (Kitti’s hog-nosed bat)
طول بدن خفاشهای دماغ خوکی کیتی، با احتساب سر و بدن آن ها، به طور متوسط به ۲/۸ تا ۳/۳ سانتیمتر میرسد و به همین دلیل کوچکترین پستاندار دنیا به شمار میروند. این حیوانات که در تایلند و میانمار یافت میشوند، یک گونهی در حال انقراض هستند و زیستگاه اصلی آنها غارهای آهکی است.
۱۲- میکرای بروکسیا (Brookesia micra)
میکراهایی بروکسیا که نوعی آفتاب پرست هستند، طول بدن آنها تنها به حدود ۲/۵ سانتیمتر میرسد. این حیوان به قدری کوچک است که روی نوک انگشت دست انسان جای میگیرد. این گونه که در اوایل سال ۲۰۱۲ کشف شد، حیوان بومی جزیرهی ماداگاسکار است.
۱۳- اسفائروی کوتولهی جزیرهی ورجین (Virgin Island dwarf sphaero)
اسفائروهای کوتولهی جزایر ورجین، در منطقهی کارائیب زندگی میکنند و طول بدن آنها تنها به ۱/۵ سانتیمتر میرسد. این حیوان را کوچکترین خزندهی دنیا میدانند و دانشمندان معتقدند این گونه تنها در پارک ملی جاراگوای جمهوری دومنیکن یافت میشوند.
۱۴- الیوت مونته ایبریا (Monte Iberia eleuth)
الیوتهای مونته ایبریا، کوچکترین گونهی قورباغه در نیمکرهی شمالی کرهی زمین هستند. این گونه از قورباغهها به همراه گونهی دیگری به نام Brachycephalus didactylus، کوچکترین مهره دار چهارپای دنیا محسوب میشوند. طول بدن هر دوی این گونهها تنها به حدود ۱ سانتیمتر میرسد.