گزگز نوک زبان ، احساس سوزن سوزن شدن، بی حسی زبان معمولا بخاطر از دست دادن حساسیت در اثر فشار یا آسیب به اعصاب به وجود می آید. برخی از شرایط پزشکی با مور مور شدن و بی حسی نوک زبان مرتبط باشند، بنابراین مهم است که از علائم هشدار دهنده برای بیماری های جدی مانند سکته آشنا شوید.

خواب رفتگی یا سوزن سوزن شدن زبان را ممکن است پس از نشستن در یک موقعیت ناراحت کننده برای مدت طولانی و یا خوابیدن بر روی یک بازو تجربه کنید. یکی از شرایطی که معمول نیست، احساس سوزن سوزن شدن و گزگز نوک زبان است که معمولا نتیجه یک فرآیند خاص مثل واکنش های آلرژیک است.

دلایل گزگز نوک زبان و بی حس شدن و خواب رفتن نوک زبان

دلایل مختلفی می تواند چنین شرایطی را رقم بزند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

۱- آسیب به اعصاب در جریان یک فرایند دندانپزشکی

عصب زبانی مسئول احساس در جلوی زبان است. ممکن است این عصب در طی جراحی دندان آسیب ببیند. این آسیب معمولا زمانی اتفاق می افتد که پزشک قصد دارد دندان عقل را خارج کند. این می تواند منجر به احساس بی حسی، سوزن سوزن شدن و گزگز نوک زبان و گاهی اوقات تغییر در تشخیص مزه غذا یا نوشیدنی شود.

این حس ممکن است فقط یک طرف زبان را تحت تاثیر قرار دهد و یا این که به لب و چانه هم گسترش یابد. حدود ۹۰ درصد از این آسیب های عصبی موقت بوده، بنابراین فرد باید ظرف ۸ هفته به حالت طبیعی بازگردد. اگر علائم بیش از ۶ ماه طول بکشد، آسیب عصب دائمی بوده و باید توسط پزشک متخصص بررسی شود.

۲- واکنش آلرژیک

بعضی از افراد ممکن است واکنش آلرژیک نسبت به غذاها یا نوشیدنی های خاص داشته باشند، به خصوص اگر آنها تب یونجه هم داشته باشند. این واکنش می تواند منجر به احساس خارش یا سوزش و گزگز نوک زبان، دهان و گلو شود.

سندرم آلرژی دهانی می تواند پس از خوردن میوه ها یا سبزیجات خام رخ دهد، زیرا پروتئین آنها شبیه به پروتئین موجود در گرده های هوا است.

واکنش های آلرژیک باید خود به خود برطرف شود، اما ضد هیستامین های بدون نسخه و همچنین شستشوی دهان با آب نیز می تواند به بهبود شرایط کمک کند. اجتناب از غذاهای محرک می تواند از بروز چنین شرایطی پیشگیری کند. در صورت احساس ناراحتی زیاد، بدتر شدن شرایط و بروز کهیر، لازم است که حتما به پزشک مراجعه شود.

۳- زخم های کوچک دهانی

زخم های کوچم دهانی می تواند بر روی لبها، داخل دهان یا زبان ظاهر شود و موجب درد یا بی حسی و گاهی اوقات احساس مورمور شدن و گزگز نوک زبان در اطراف ناحیه حساس شود. زخم ها باید در عرض یک هفته بهتر شوند، اما استفاده از داروهای بدون نسخه و یا دهان شویه نیز می تواند ناراحتی را کاهش دهد و بهبودی را سریع تر نماید.

۴- واکنش دارویی

بعضی از داروها ممکن است گزگز نوک زبان و بی حسی زبان را به عنوان یک عارضه جانبی در بدن، ایجاد کنند، به ویژه اگر دارو به صورت دهانی مورد استفاده قرار گرفته شود. برای مثال استازولامید (Diamox) که از آن برای درمان گلوکوم، اختلالات تشنج، ادم و فلج دوره ای استفاده می شود، بی حس شدن و خواب رفتگی را به عنوان یک عارضه جانبی همراه خود دارد.

اگر بی حسی زبان یک عارضه جانبی دارو باشد، پس از آنکه فرد مصرف دارو را قطع کند، این احساس باید از بین برود. اگر عوارض جانبی از بین نرود یا واکنش شدید شود، باید به پزشک مراجعه نمایید.

۵- سوختن

سوختن زبان با غذاهای گرم یا نوشیدنی می تواند دردناک و ناراحت کننده باشد و ممکن است باعث سوزن سوزن شدن و گزگز زبان شود. فرد می تواند ناراحتی را با شستن دهان خود با آب سرد بلافاصله پس از سوختن، کم کند. مصرف داروهای ضد التهابی، مانند ایبوپروفن، نیز در صورت تورم و دردناکی زبان می تواند مفید واقع شود.

۶- سکته

سکته ممکن است باعث ایجاد بی حسی یا خواب رفتگی در یک طرف چهره، از جمله زبان شود. سکته زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به مغز قطع شود و سبب آسیب رساندن به سلول هایی می شود که می توانند عملکرد عضله ها و حافظه را تحت تأثیر قرار دهند.

سوز سوز شدن و بی حسی زبان و صورت می تواند نشانه ای از سکته باشد.

حمله ایسکمیک گذرا (TIA) زمانی اتفاق می افتد که جریان خون به مغز موقتا متوقف می شود. این شرایط می تواند یک نشانه هشدار دهنده باشد که سکته ای در آینده ممکن است رخ دهد. بی حسی و یا ضعف ناگهانی در صورت یا بدن از علائم سکته است، به ویژه اگر فقط یک قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. اگر زبان دچار خواب رفتگی یا احساس بی حسی شد و همچنین نشانه های دیگر سکته را نیز مشاهده کردید، می تواند هشدار جدی ای بابت بروز سکته باشد.

۷- بیماری ام اس

ملتهب شدن عصب ها و عدم کارایی صحیح آن ها از علائم شایع بیماری ام اس است. ام اس می تواند باعث تحریک، درد و یا احساس سوزش و گزگز شود که به عنوان دردهای نوروژنیک شناخته می شوند.

۸- کم خونی آنمی

زبان قرمز و ریش ریش می تواند نشانه از کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B۱۲ باشد. نشانه های دیگر عبارتند از: خستگی، پوست رنگ پریده، احساس ضعف، از دست دادن اشتها و کاهش وزن. آنمی بیماری است که بر سلولهای قرمز خون در بدن تاثیر می گذارد و باعث خستگی شدید و پایین آمدن سطح انرژی می شود. برای جلوگیری از مشکلات طولانی مدت باید هرچه زودتر تشخیص داده شود و تحت درمان قرار گیرد.

۹- میگرن

برخی از افرادی که از میگرن رنج می برند ممکن است علائم بصری یا حسی را تجربه کنند، مانند چشمک زدن نور قبل از حمله میگرنی. این نوع میگرن همچنین می تواند باعث احساس بی حس یا سوزش در زبان، صورت یا بدن شود.

۱۰- هیپوگلیسمی

یکی از علائم افت قند خون یا هیپوگلیسمی احساس بی حسی ناگهانی یا سوزن سوزن شدن در زبان یا لب است. افراد مبتلا به دیابت به ویژه در معرض خطر ابتلا به این شرایط قرار دارند. بنابراین باید سطح قند خون خود را بررسی کرده و در صورتی که این سوزن سوزن شدن ناگهانی را تجربه کرده اند، سریعا به دنبال درمان آن باشند.

سکته ممکن است باعث ایجاد بی حسی یا خواب رفتگی در یک طرف چهره از جمله زبان شود

درمان و بهبود بی حسی و گزگز نوک زبان

بی حسی زبان یک علامت است که نیاز به پیگیری سریع پزشک دارد.

در زمانی که منتظر قرار ملاقات با پزشک خود هستید، می توانید این روش ها را در خانه امتحان کنید تا با علائم بی حسی زبان مقابله نمایید.

از رژیم غذایی متعادلی از ویتامین های ضروری برای حفظ سلامت اعصاب خود استفاده کنید. رژیمی شامل میوه ها، سبزیجات، غلات و پروتئین های کم چرب می تواند به بدن شما کمک کند تا اعصابی سالم تر داشته باشید.

ورزش منظم و حفظ وزن مطلوب از طریق آن در کنار یک رژیم غذایی متعادل می تواند باعث کنترل بیماری های متابولیکی مانند چاقی و دیابت شود که که می توانند باعث بروز بی حسی و گزگز نوک زبان گردند.

از غذاهایی که ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد کنند اجتناب نمایید. به غذاهایی که موجب بروز چنین علائمی در شما می شوند توجه داشته باشید. غذاهای رایجی که باعث آلرژی می شوند عبارتند از آجیل، ماهی و گندم. بعضی از مردم به میوه ها و سبزیجاتی مثل خربزه و هلو حساس هستند.

بسته به علت نشانه های بی حسی زبان، پزشک ممکن است گزینه های درمانی زیر را پیشنهاد کند.

– مکمل ها: اگر علائم شما ناشی از عدم تعادل ویتامین یا مواد معدنی باشد، پزشک ممکن است مکمل هایی را برای کمک به بدن شما و اصلاح آن تجویز کند.

– داروهایی برای آرام کردن رگ های خونی: انواع مختلفی از داروها وجود دارد که می توانند با تسکین دادن (آرامش) رگها و تسریع گردش خون، با انقباض رگ های خونی، مقابله می کنند.

– داروهای میگرنی: اگر بی حس شدن زبان شما سیگنالی برای میگرن های قریب الوقوع باشد، پزشک می تواند دارویی را به شما ارائه دهد تا سردرد شما را تسکین دهد.

اگر هر نشانه ای از مشکل گفتاری، افتادگی صورت یا ضعف در نقطه ای از بدن داشته باشید که در سایر قسمت های بدن نیست (مثل بازو) ، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. اینها می توانند نشانه ای از سکته باشند. علاوه بر این، اگر شما احساس بی حسی زبان را همراه با خس خس سینه و یا مشکل تنفسی، سختی بلع، گلو درد، گرفتگی گلو یا کهیر مشاهده کردید، نیز بلافاصله باید با اورژانس تماس بگیرید. چرا که می تواند نشانه ای از واکنش آلرژی باشد.

نبض ما

hotnewsسلامت6 سال پیش • dahio.com • 137



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها