به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دکتر کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان هایی بین المللی در وین و نماینده کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی در کافه خبر به بررسی نشست اخیر شورای حکام درباره جوسازی های اخیر آمریکا و دستاورد نشست شورای حکام برای ایران گفت:
پس از تصمیم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر کاهش تعهدات برجامی، آمریکا با اینکه از آن خارج شده بود و توافق هسته ای را بدترین توافق تاریخ نامیده بود به یکباره از این تصمیم ایران ابراز نگرانی کرد که به نوعی یک طنز تلخ تاریخی است. پس از گام دوم ایران در برجام آمریکا درخواست نشست اضطراری شورای حکام آژانس را مطرح کرد. در این راستا هیچ یک از متحدین آمریکا نیز حاضر نشدند تا درخواست نشست اضطراری را مطرح کنند؛ چرا که اکثر آنان به جز رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات خواستار اجرای کامل توافق هستهای هستند. در نتیجه این موضوع سبب شد تا ایالات متحده آمریکا به تنهایی هزینه سیاسی این نشست را به دوش بکشد.
وی تصریح کرد: جلسات عادی شورای حکام سالی ۴ بار به طور فصلی برگزار می شود و بررسی راستی آزمایی برجام نیز یکی از موضوعات آن است کشورهای مختلفی به اظهار نظر می پردازند و رئیس شورای حکام نیز به طور خلاصه یک جمع بندی را از همه صحبت های مطرح شده ارائه می کند.اما آمریکا در صدد این بود تا یک خروجی رسمی را از این نشست به دست آورد.
نماینده کشورمان درباره هدف آمریکا از این نشست گفت: در این راستا واشنگتن به دنبال این بود تا به جامعه بین المللی پیامی دهد و بگوید که شورای حکام آژانس به عنوان نماد جامعه بین المللی و سازمان ذی صلاح که وظیفه راستی آزمایی برجام را به عهده دارد از اقدامات اخیر ایران ناراضی است و آن را نقض برجام می داند؛ از همین رو خروجی نشست شورای حکام می بایست به یک قطعنامه و یا بیانیه ای علیه ایران ختم می شد که این اتفاق رخ نداد و حتی نزدیک ترین شرکای آمریکا همراهی نداشتند و حتی رئیس شورای حکام جمع بندی جلسه را نیز اعلام نکرد.
وی درباره نتایج این نشست گفت: به طور خلاصه در این جلسه تنها ۴ بیانیه علیه ایران قرائت شد که عربستان، رژیم صهیونیستی، امارات و آمریکا جز آنها بودند که حتی سه کشور اصلا عضو شورای حکام نیستند ولی به عنوان عضو آژانس در این جلسه حضور یافتند. از آن سو عمده کشورها با تقبیح عمل آمریکا بر ضرورت حفظ برجام تاکید کردند و نکته مهمی که عنوان شد مسئولیت پذیری و اجرای تعهدات طرف های برجام برای ادامه این توافق بود؛ بدین معنا که حفظ و تداوم برجام تنها با هزینه دادن ایران امکان پذیر نیست.
وی تصریح کرد: مساله مهم دیگری که عنوان شد این بود که کمیسیون مشترک برجام نهاد ذی صلاح برای رسیدگی به موضوعات مربوط به برجام است نه شورای حکام. چرا که این موضوع پادمانی نیست که در شورای حکام مورد بحث قرار گیرد.
وی اضافه کرد: کلیدی ترین موضوع این است که تعهدات ایران به دو دسته تقسیم می شود که بخش اول پادمانی است و اگر برجامی هم در کار نباشد ما باید به آن متعهد باشیم چرا که ما عضو ان پی تی هستیم و پادمان های آژانس را نیز پذیرفته ایم. دسته دیگر به تعهدات برجامی و پروتکل الحاقی مربوط می شود که ایران آن را طبق برجام پذیرفته است و اگر اختلافی در موضوع برجام داشته باشیم شورای حکام دیگر نهاد مربوطه برای رسیدگی نیست.
وی در پایان گفت: از همین رو این پیام در نشست شورای حکام منعکس شد و آمریکا ذره ای نفع نبرد و انزوای واشنگتن به راحتی قابل درک بود و حتی عمده رسانه های معتبر خارجی به شکست واشنگتن اذعان داشتند.
مشروح کافه خبر را اینجا بخوانید.
۳۱۰۳۱۱