ابوالفضل خدائی: بخش عمده ای از این بیانیه نشان می دهد که پیونگ یانگ دارای قابلیت حمل و نقل عملیاتی، قابل اعتماد و متنوعی برای تسلیحات هسته ای “تاکتیکی” است – که اکنون شامل موشک های بالستیک کوتاه برد KN-۲۳ و KN-۲۵ (SRBM) می شود. البته هنوز در خصوص بازده یا تعداد «سلاحهای هستهای تاکتیکی» مورد اشاره اطلاعی در دست نیست، اما کره شمالی به وضوح تبلیغات قابل توجه و ارزش بازدارندهای را در به اهتزاز درآوردن آنها میبیند.
غیرمنتظره ترین مساله ذکر شده در بیانیه این بود که SRBM که در ۲۵ سپتامبر پرتاب شد یک KN-۲۳ (موشک کوتاه برد بالستیک) بود که از یک سیلو در زیر آب شلیک شد.
این بیانیه و عکسها همچنین نشان داد موشکی که در ۴ اکتبر بر فراز ژاپن پرتاب شد، از نوع جدید IRBM بود. در حال حاضر مشخص نیست که آیا این موشک نسخه اصلاح شده هواسونگ-۱۲ آزمایش شده قبلی است یا کاملاً جدید است، اما این پرتاب پیامی داشت که در آن توانایی کره شمالی برای هدف قرار دادن ژاپن و گوام را نشان می داد.
این بیانیه فعالیتهای موشکی اخیر را دقیقاً در چارچوب سیاسی و بازدارنده قرار میدهد که ظاهراً به یک سری تمرینات نظامی ترکیبی اخیر و در حال انجام آمریکا و کره جنوبی واکنش نشان میدهد. پیونگ یانگ به وضوح نشان می دهد که از تحرکات و توانایی های نظامی ائتلاف نمی ترسد و می خواهد نشان دهد که یک بازدارندگی قابل قبولی دارد. برخلاف بیانیههای کره شمالی درباره فعالیتهای موشکی در اوایل سال، که بیشتر بر مسائل فنی متمرکز بود تا مسائل سیاسی؛ بیانیه ۱۰ اکتبر محتوای سیاسی و بازدارنده قابل توجهی داشت و جزئیات فنی آن برای انتقال چنین پیامهایی بود.
بیشتر بخوانید:
آیا جنگ اتمی گریبانگیر این مثلث میشود؟
کره شمالی سئول را تهدید کرد
کرهشمالی ۲ موشک کروز با قابلیت حمل کلاهک هستهای آزمایش کرد
همانطور که خود بیانیه اشاره می کند، کره شمالی به وضوح علاقه ای به مذاکره در مورد برنامه های هسته ای یا موشکی خود به این زودی ها ندارد. این آزمایش های موشکی در بازه زمانی ۲۵ سپتامبر تا ۹ اکتبر به عنوان «تمرینهای نظامی» «یگانهای عملیات تاکتیکی هستهای… تحت شبیهسازی یک جنگ واقعی در سطوح مختلف» توصیف می شود.
کره شمالی در سال ۲۰۰۶ بحران را به غرب و متحدانش نشان داد و در سال ۲۰۱۷ موشکی را به نمایش گذاشت که قادر بود به سرزمین های آمریکا برسد. این کشور با حرکت در یک مسیر واحد برای دستیابی به سلاح های قوی تر حرکت می کند که حداقل در کوتاه مدت پایانی برای این روند نمی توان متصور بود. تسلیحات کره شمالی لزوماً به دلیل وضعیت اقتصادی آن در مقایسه با سایر کشورهای شمال شرق آسیا محدود است. با این حال، اگرچه نیروهای متعارف آن فاقد حامل و جتهای رادارگریز هستند، اما بازدارنده اصلی آن – کلاهکهای هستهای و سیستمهای ارسال موشک – به اندازهای سنگین است که به آن صندلی پشت میز میدهد.
با توجه به اینکه پیونگ یانگ در کنگره حزب کمونیست در سال ۲۰۲۱ از تسلیحات جدید گسترده شامل موشک های مافوق صوت و زیردریایی و سلاح های هسته ای تاکتیکی و فوق بزرگ رونمایی کرده است نیاز به آزمایش فناوری ها، سیستم ها و نیروی انسانی دارد.
در حال حاضر پیونگ یانگ شناسان در این فکر هستند که کره شمالی چه زمانی هفتمین آزمایش هسته ای خود را انجام خواهد داد.به گفته منابع ارتش آمریکا، اخیرا نشانه هایی نیز از فعالیتهای مربوط به آزمایش هسته ای از سوی کره شمالی در شهر ساحلی سینپو در شمال شرقی این کشور رصد شده است. در همین کارشناسان با بررسی تصاویر ماهواره ای به این نتیجه رسیده اند احتمالا این زیردریایی با هدف شلیک موشک بالستیک در حال تجهیز شدن است. این آزمایش احتمالاً قبل از انتخابات میاندورهای آمریکا در ۸ نوامبر انجام می شود.
اینجاست که به باور کارشناسان و ناظران یک بحران ژئوپلیتیکی جدید در پس زمینه جنگ در اوکراین، تنش ها در اطراف تایوان و تشدید رقابت آمریکا و چین در حال وقوع است. عزم کیم برای استفاده از زرادخانه هستهای خود برای ترساندن دشمنانش، همراه با تغییر چشمانداز ژئوپلیتیکی در نتیجه جنگ در اوکراین، این احتمال را افزایش میدهد که کره شمالی «آتش و خشم» به معرض نمایش بگذارد.
بدتر شدن سریع روابط بین آمریکا و روسیه و آمریکا و چین، بازی را تغییر داده است. اتحاد راهبردی بین شی جین پینگ، رئیس جمهور چین و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اطمینان داده است که هیچ یک از طرف ها با غرب هماهنگ نخواهند شد و از هرگونه اقدام علیه کره شمالی در شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری می کنند. چنین فضایی فرصت را در اختیار کیم جونگ اون قرار می دهد تا به بهترین شکل برنامه هسته ای خود را گسترش دهد.
شی و پوتین علاقه مند هستند که کیم توجه و منابع ایالات متحده را به ترتیب از تایوان و اوکراین منحرف کند. با در نظر گرفتن این موضوع، موج پرتاب موشک های اخیر کره شمالی ممکن است آغاز یک چرخه خطرناک تشدید تنش باشد که می تواند «آتش و خشم» را از حالت لفاظی به واقعیت تبدیل کند.
۳۱۱۳۱۱