برخی از پیامدها و تأثیرات اولیه خروج امارات عربی متحده از یمن بر متحد و همسایه سعودی آن در حال آشکار شدن است، در این میان ابهاماتی در خصوص موضع امارات به دلیل تضاد در ارزیابی میزان عقب نشینی و تأثیر واقعی آن بر آینده جنگ در یمن وجود دارد.
وبگاه خبری شبکه الجزیره قطر با ذکر این مقدمه، در یادداشتی با عنوان «خروج امارات محاسبات عربستان را به هم ریخت»، ادامه داد: می توان برخی از تحولات میدانی و سیاسی جنگ در یمن را از زمان افشای اقدام امارات در عقبنشینی از یمن را در پنج مورد مهم زیر خلاصه کرد:
1- اولین پیامد عقب نشینی امارات در شکل تحرکات نظامی عربستان در میدان های نبرد ظاهر شد. به گفته منابع نظامی و دولتی یمن افسرانی سعودی فرماندهی پایگاههای نظامی در دو بندر المخا و الخوخه را تحویل گرفتند که امارات از دو بندر یاد شده در حمله نظامی خود برای تسلط بر الحدیده استفاده میکرد. پس از اینکه امارات حضور نظامی خود را در این دو بندر راهبردی کاهش داد عربستان تدابیری را برای تامین امنیت این دو بندر به کار گرفت.
2- ریاض به گفته همین منابع شماری نیرو را به عدن، پایتخت موفق دولت مستعفی منصور هادی فرستاد جایی که یکی از مهم ترین بنادر یمن را شامل میشود و نیروهای طرفدار امارات در آنجا مستقر هستند.
3- به گفته منابع مذکور، عربستان همچنین نیروهایی را به جزیره کوچک بریم در تنگه باب المندب فرستاد.
4- روزنامه نیویورک تایمز به نقل از دیپلماتهای غربی نقل کرد که سعودیها از تصمیم امارات بسیار ناامید شدند؛ اما یک مسئول سفارت عربستان در واشنگتن در گفتوگو با نیویورک تایمز ناراضی بودن رهبران عربستان از اقدام امارات را رد کرد و گفت عقب نشینی اقدامی است که در جریان عملیات نظامی با هماهنگی بین نیروهای ائتلاف رخ میدهد.
5- نیویورک تایمز همچنین گفت که مقاماتی از دفتر پادشاهی عربستان شخصا برای منصرف کردن اماراتیها از خروج از یمن مداخله کردند و این یعنی اقدام امارات با رضایت و هماهنگی متحد سعودی نبود.
الجزیره نوشت، علاوه بر پیامدهای عقب نشینی امارات، عربستان با مشکلات و پیچیدگیهای دیگری روبروست. خشم شهرهای مختلف یمن از حضور نیروهای امارات و عربستان از جمله آنهاست.
منابع محلی هم روز گذشته خبر دادند، نیروهای تحت امر عربستان در تلاش برای متفرق کردن معترضانی که برابر پادگان نظامیان سعودی در شهر حصوین استان المهره در شرق یمن تظاهرات کرده بودند اقدام به تیراندازی کردند.
هزاران نفر از مردم استان المهره با برپایی تجمعهای اعتراضی برابر شماری از پادگانهای تازه تاسیس عربستان در این استان خواهان خروج آنها از کشورشان هستند. آنها همچنین خواهان برکناری فوری استاندارشان و محاکمه وی هستند.
موضع امارات
ابهام زیادی در خصوص موضع امارات در یمن وجود دارد بخصوص که رسانهها میگویند اقدامهای تازه امارات بخشی از توافق آنها با ایران است که شامل بندهای دیگری هم میشود.
در ابتدا خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ارشد اماراتی گفت که کشورش در راستای طرح باز استقرار و به دلایل راهبردی و تاکتیکی نیروهای خود را خارج کرده است.
این خبرگزاری به نقل از مقام اماراتی در دبی گفت امارات درصدد انتقال از راهبرد نظامی به طرحی مبتنی بر تحقق صلح است.
به دنبال آن نیویورک تایمز گفت که امارات نیروهای خود را از یمن خارج کرده چون اطمینان حاصل کرده که جنگی که یمن را به یک فاجعه انسانی مبدل کرده نمی تواند دستاوردی داشته باشد.
این روزنامه به نقل از دیپلماتهای غربی آگاه از جزئیات موضوع نوشت: کاهش شمار نیروهای امارات عملا اتفاق افتاده است، زیرا آنها مایلند از جنگی هزینه بردار خارج شوند حتی اگر متحدان سعودی از دستشان خشمگین شوند.
این منابع تاکید کردند، امارات از اعلام علنی عقب نشینی خودداری کرد تا همتاهای سعودی خود را کمتر حساس کند، اما سعودیها ضمن ابراز ناامیدی از تصمیم امارات تلاش کردند مقامات امارات را از این کار بازدارند.
تلفات سنگین
در تحولات جدی یمن عربستان متحمل تلفات سنگینی شده است.جایی که ریاض ده ها هزار نیروی سودانی و مزدور یمنی و غیریمنی که طبق گزارش ها 40 درصدشان کودک هستند به خدمت گرفته است. سی فروند بالگرد آپاچی و زره پوشهای پیشرفته آمریکایی در پایگاه هوایی العند و مأرب عملیات نظامی عربستان در یمن را پشتیبانی میکنند.
بر اساس گزارشها عربستان در عملیات های نظامی خود در یمن روزانه دستکم 200 میلیون دلار خسارت میخورد. شمار نظامیان سعودی کشته شدن در جنگ یمن هم طبق آمارهای رسمی به بیش از سه هزار نفر میرسد.
310 310