به گزارش روز سهشنبه علی صاحبی در سومین نشست “خیر و خرد” مؤسسه دارالاکرام با موضوع تحصیل دانش آموزان در ایام کرونا، چالش و فرصتها، افزود: در وضعیت فعلی دانش آموزان با سبک جدیدی از تعاملات و رفتارها روبرو هستند که هیچ پیشینهای در تاریخ بشریت نداشته است یکی از مهمترین مسائل در این زمینه مساله بازی و تفریحات است که از ضروری ترین نیازهای کودکان و نوجوانان به شمار می آید.
این روانشناس بالینی افزود: یادگیری بسیاری از مهارت های مهم و عمیق انسانی از طریق بازی ها انجام می شود. تنظیم هیجان، حل مساله، خلق استراتژی و تفکر انتزاعی از کارکردهای بازی و تفریح است، بازی نیز مثل بسیاری دیگر از ابعاد انسان در تعامل و رابطه با دیگران معنا پیدا می کند.
وی از مهمترین و حساسترین ابعاد ناشی از بیماری کرونا را مساله تحصیل دانش آموزان عنوان کرد و افزود: آموزش و زندگی دانش آموزان به ویژه در این دوران از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آموزش دانش آموزان در مقاطع مختلف تعطیل شدنی نیست.
صاحبی ادامه داد: این نوع مسائل را نمی توان به زمان پس از حل بحران کرونا موکول کرد چراکه فرزندان و دانش آموزان ما در حال حاضر در معرض آسیب هستند. در شرایط بحرانی برای کمک به دانش آموزان باید به آنها کمک کنیم تا حداقل در چهار قلمرو وجودی خود یعنی تحصیل، تفریح، روابط و سلامت جسمی شان تعادل ایجاد شود.
این روانشناس بالینی با بیان اینکه بیماری کرونا امکان حضور دانش آموزان در مدرسه و بسیاری از محیط های دیگر را مختل کرده است، گفت: ما در یک وضعیت متفاوت و تجربه نشده هستیم، بسیاری از شیوه های آموزشی در این شرایط کارایی خود را از دست داده اند.
صاحبی اضافه کرد: در این شرایط باید بلافاصله به دنبال شیوه های متناسب با وضعیت جدید باشیم در غیر این صورت با بحران جدی در فرایند یادگیری و فعالیت های آموزشی روبه رو خواهیم شد در این راستا معلمان و والدین باید به این تغییر وضعیت توجه لازم و کافی را داشته باشند.
این روانشناس بالینی با اشاره به اینکه کرونا باعث تضعیف روابط شده است، گفت: دانش آموزان در این وضعیت در اغلب اوقات خود را منزوی و ایزوله احساس میکنند و تنهایی و انزوا باعث فرسودگی و بیماری است. این درحالی است که انزوا از سیگار کشیدن هم برای سلامتی خطر بیشتری دارد.
صاحبی ادامه داد: زندان انفرادی موجب شکستن و فروپاشی روانی فرد می شود و به همین دلیل مصداقی از شکنجه به حساب می آید. پس باید تغییر شرایط و بحران روابط دانش آموزان را در این ایام جدی بگیریم و به دنبال راه حلی برای ایجاد روابط عمیق و پیوندهای اجتماعی معنادار، صمیمی و تفاوت آن با دورهمی های سطحی و شکلی را درک کنیم.
این روانشناس بالینی اضافه کرد: کرونا موجب تغییرات رفتاری در ما شده که می تواند به طور مستقیم بر سلامت جسمی و روحی افراد موثر باشد. جسم سالم مهم است چون باعث ایجاد تحمل بیشترفرد می شود. امیداواری، حوصله و دقت را افزایش و به فرد قدرت پشتکار و تداوم می دهد. پس این ضروری است که برای ایجاد تعادل به جسم سالم نیاز داشته باشیم و میتوان گفت مسئله آموزش دانش آموزان به هیچ وجه از سلامت آنها جدا نیست.
صاحبی در ادامه با اشاره به این چالش ها و محورهای اساسی در مساله کرونا و وضعیت دانش آموزان، پیشنهاداتی به والدین و دانش آموزان ارائه کرد: به دانش آموزان کمک کنید تا یک روال روزانه برای خود بسازند و برنامه های روزانه شان را طبق یک زمان بندی پیش ببرند.
وی اضافه کرد: از خانواده ها میخواهم تا خودشان نیز برنامه های روزانه از جمله زمان وعده های غذایی، خواب و استراحت را به شکل منظم رعایت کنند. واگذاری مسئولیت های جدید، آموزش ها و توجهات غیر درسی به دانش آموزان و شخصیت دادن به کودکان و نوجوانان در زمینه های مختلف نیز از دیگر توصیههایی است که میتوان به خانوادهها داشته باشم تا این دوران را به خوبی پشت سر بگذارند.
صاحبی همچنین خطاب به دانش آموزان افزود: از دانش آموزان می خواهم، خود را به طور جدی و صادقانه درباره چرایی کارهایی از قبیل درس خواندن و کسب مهارت ها مورد پرسش قرار دهند همچنین با تنظیم فعالیتهای آموزشی، تفریحی و ارتباطی از سلامت جسمی و روحی خود مراقبت کنند تا در برابر بحران کرونا منفعل نباشند و آسیب پذیری کمتری داشته باشند.
در این نشست مریم تقوی مدیر شعبه مشهد موسسه دارالاکرام با اشاره به فعالیت ها و اهداف موسسه خیریه دارالاکرام از جمله برگزاری سامانه آنلاین «به مهربانی» و «طرح آموزش از راه دور آبا»، از خرد، کرامت و مهربانی به عنوان اصول سه گانه این مجموعه نام برد و گفت: سلسله جلسات خیر و خرد به منظور بررسی مفهوم و مسیر “خیر” موثر، بهتر و بهینهتر کردن راهکارهای موجود برای توسعه انسانی جامعه و حل مسائلی از جمله عدالت آموزشی و کاهش فقر توسط این مؤسسه و با همکاری نشر نی در حال برگزاری است.