زهره نوروزپور: از او زمانی به عنوان قهرمان ملی یاد می شد. او کسی که بود قهرمان جنگ یوم الکیبور بود. کسی که توانست مصر را به غرب متصل کند و اقتصاد کشورش را شکوفا تر از گذشته کند. 30 سال زمامداری او بر مصر نهایت به خلع او انجامید و عنوان قهرمان ملی جای خود را به دیکتاتور تقلیل داد. دیکتاتوری که مصری ها را دیگر خسته کرده بود. آنها رئیس جمهوری جدید با ابتکارات جدید می خواستند، آنها رفراندوم و قانون اساسی جدید می خواستند. مصری ها از از حکومت 30 ساله مبارک کاملا خسته و درمانده بود و این خستگی منجر به انقلابی شد که حاصل آن درگذشت دو رئیس جمهور بود. حسنی مبارک و محمد مرسی که پس از او جانشین شد و در نهایت عبدالفتاح السیسی پیروز این انقلاب شد.

حسنی مبارک که بود؟

بر اساس اطلاعاتی که در ویکی پدیای انگلیسی و سایر منابع از زندگی شخصی او آمده است: حسنی مبارک مثل بسیاری دیگر از مردم فقیر شهرستان‌ها، به نیروهای مسلح مصر پیوست که یکی از معدود راه‌های او برای پیشرفت در جامعه مصر بود. در بیست سالگی از آکادمی نظامی مصر فارغ‌التحصیل شد.

در پایان جنگ یوم کیپور در اکتبر ۱۹۷۳، به خاطر موفقیت نیروهای تحت امرش در دفاع از مصر و نبرد با اسرائیل از وی به عنوان «قهرمان ملی» یاد می‌شد و به مقام فرماندهی نیروی هوایی مصر ارتقا یافت و پس از مدتی تا مقام «معاون رئیس‌جمهور مصر» بالا رفت. حسنی مبارک پس از ترور انور سادات در ۶ اکتبر ۱۹۸۱ به ریاست جمهوری رسید. او پیش از آغاز اعتراضات سراسری در مصر، یکی از قدرتمندترین حاکمان منطقه به‌شمار می‌رفت.
برلین ۱۹۸۹

حسنی مبارک از تاریخ ۱۴ اکتبر ۱۹۸۱ که به مقام ریاست‌جمهوری مصر رسید، سه بار در انتخابات ریاست‌جمهوری، بدون این که رقیبی در برابرش باشد به پیروزی رسید. در سال ۲۰۰۵، برای چهارمین دوره پی‌درپی به ریاست‌جمهوری انتخاب شد. طبق قانون سال ۱۹۷۱ مصر، حسنی مبارک کنترل کشور را می‌بایست تا سپتامبر ۲۰۱۱ عهده‌دار می‌بود، اما با توجه به شرایط دشوار کشورش، در تاریخ ۱۱ فوریه ۲۰۱۱، از مقام ریاست‌جمهوری استعفا و قدرت را به «شورای عالی نیروهای مسلح مصر» (ارتشبد طنطاوی) واگذار کرد.

او در سال ۱۹۸۱ پس از ترور محمد انور سادات به ریاست‌جمهوری مصر رسید. وی در طول سی سال ریاست جمهوری خود، «حالت فوق‌العاده» را که از زمان جنگ شش روزه برقرار شده‌بود را حفظ کرد و سیاست خارجی انور سادات در رابطه با «صلح با اسرائیل» را ادامه داد.
در دوره زمام‌داری حسنی مبارک، آزادی مطبوعات در مصر از اکثر همسایگانش بیشتر بود. اقتصاد مصر توسعه یافت و با ایجاد تنوع در آن، سهم بخش خصوصی در تولید ناخالص داخلی از سهم بخش دولتی پیشی گرفت.

افشاگری ها،  پس از خلع شدن از قدرت

پس از تبرئه شدن حسنی مبارک در سال 95 و رهایی او از زندان، اولین افشاگری از سوی بی بی سی بود در سال 96 بود که نحوه روی کار آمدن حسنی مبارک را برملا کرد. این وب سایت متعلق به پادشاهی انگلیس در گزارشی عنوان کرد: انگلیسی‌ها سعی کردند جایگاه حسنی مبارک، دیکتاتور سابق مصر را به عنوان معاون رئیس‌جمهور این کشور حفظ کنند تا بتواند بعدا به جای انور سادات، رئیس‌جمهور فقید مصر روی کار آید و به این ترتیب انگلیس به معاملات تسلیحاتی با مصر دست یابد.

براساس این اسناد، ارزیابی انگلیس از مبارک این بود، زمانی که او رئیس‌جمهور شد صادق بوده و از این پست به نفع آنها استفاده می‌کند.براساس این اسناد، انگلیس بعد از اینکه مبارک ۱۶ آوریل ۱۹۷۵ پست معاونت رئیس‌جمهوری را در دست گرفت، توجه خود را به وی بیشتر کرد.مبارک ۱۴ اکتبر ۱۹۸۱ بعد از یک هفته از ترور انور سادات، رئیس‌جمهور مصر شد.

 به رغم اینکه مبارک تأثیر مستقیمی بر سیاست معاملات سلاح نیروی هوایی مصر نداشت، اما تأثیر بسیار زیادی بر سلاح نیروی هوایی مصر داشت و ارتباطش را با همکاران سابقش در بخش نظامی حفظ می‌کرد.رابطه مبارک با ارتش مصر به اعتبار اینکه وی در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ فرمانده سابق نیروهای هوایی بوده، دلیل اصلی توجه به وی بوده است.

در این سند دلایل دعوت رسمی دولت انگلیس از مبارک برای حضور در نمایشگاه صنایع هوایی زمانی که معاون رئیس‌جمهور بوده، مطرح شده است.

وزارت خارجه انگلیس در آن زمان در پیامی اعلام کرده بود که سفر مبارک دو هدف دارد. یکی اینکه وی بتواند از نمایشگاه صنایع هوایی بازدید کند و دوم اینکه فرصتی برای نزدیک شدن بیشتر به وی فراهم شود. شایعات قوی درباره رئیس‌جمهور شدن وی بعد از انور سادات وجود دارد و ما باید به وی کاملا توجه کنیم.

تاچر براساس گزارشی که سفارت انگلیس در قاهره تهیه کرده بود، موضوع معاملات تسلیحاتی را مطرح کرد.در این گزارش آمده است که زمینه‌های اصلی که می‌توان از سفر مبارک برای تحقق آن استفاده کرد، این موارد هستند: “دریایی، دفاع هوایی، تانک، توپخانه، کنترل و سیطره و ارتباطات”.

پس از آن دیگر حسنی مبارک خود دست پیش را گرفت و آنچه که لازم بود افکار عمومی جهان بداند و از نگاه او بسیار مهم بود که مردم منطقه درباه آن آگاه شوند در مصاحبه با رسانه های خارجی عنوان کرد. مهمترین افشاگری او در سال 98 بود.

محمد حسنی مبارک، رئیس‌جمهوری پیشین مصر برای اولین بار از زمان برکناری‌اش در جریان انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ در ویدیویی در یوتیوب درباره حوادث جنگ ششم اکتبر ۱۹۷۳ صحبت کرد.

مبارک که در آن زمان فرمانده نیروی هوایی بود خاطراتش را از شکست ۱۹۶۷ ذکر کرد و گفت: این یک جنگ نبود. بدون هشدار یا هیچ طرحی ما مورد هدف قرار گرفتیم.

وی درباره جنگ فرسایشی (ژوئیه ۶۷ تا اوت ۷۰) و نقش آن در پیروزی جنگ اکتبر نیز صحبت کرد.

نیروی هوایی رژیم صهیونیستی پنجم ژوئن ۱۹۶۷ حمله غافلگیرکننده‌ای به پایگاه‌های نیروی هوایی مصر داشت و جرقه جنگ شش روزه یا “النکسه” را زد. این جنگ به کشته شدن ۲۰ هزار عرب و ۸۰۰ اسرائیلی و نابودی ۷۰ تا ۸۰ درصد از تجهیزات جنگی در کشورهای عربی و دو الی پنج درصد در اسرائیل منجر شد.

مبارک گفت: انور سادات، رئیس‌جمهوری فقید زمانی که تصمیم به جنگ گرفت طرحی را تهیه کردیم و زمان زیادی به مشورت بین دفاع هوایی، لشکر دوم و سوم ارتش با حضور سعد الشاذلی(رئیس ستاد) و احمد اسماعیل(وزیر جنگ اسبق) گذشت و مقدمات رسمی از آوریل ۱۹۷۳ چیده شد.

وی به سفر هیئت نظامی سوریه به قاهره در ماه اوت برای نشست با مسؤولان مصری و مشخص کردن موعد جنگ اشاره کرد و گفت که وی یکی از حاضران در این نشست بوده است و در این نشست تاریخ ششم اکتبر تعیین شد. اختلافاتی بین الشاذلی و السادات درباره تاکتیک‌های جنگ در آغاز جنگ مصر علیه اسرائیل برای آزادی سینا رخ داد و همین مساله به دور کردن وی از ستاد ارتش منجر شد. وی به عنوان سفیر مصر در انگلیس و پرتغال تعیین شد.

مبارک افزود، جوانان میزان فداکاری نسل اکتبر ۱۹۷۳ را نمی‌دانند؛ نسلی که تلاش کرد تا آثار شکست ۶۷ را پاک کند تا نیروهای مسلح بار دیگر اعتماد خود را به دست آورند و ملت دوباره به ارتش و فرماندهان آن اعتماد کنند.مبارک اظهار کرد: ملت بعد از شکست ۶۷ اعتمادش را به ارتش کشور از دست دادند.

از دیگر افشاگری مهم او به اولین مصاحبه خود با رسانه ها باز می گردد که به یک خبرنگار کویتی در اردیبهشت 98 ابعاد دیگری از سیاست عرب های منطقه را فاش کرد و گفت: به شیمون پرز گفتم شما می‌خواهید اتحادیه عرب را بترسانید؟ دست از این حرف‌ها بردارید، اتحادیه عرب خانه اعراب است.

فجر السعید، خبرنگار کویتی پس از مصاحبه با حسنی مبارک، رئیس جمهوری پیشین مصر توییت کرد: مبارک در این مصاحبه اسرار و زوایای پنهانی از حمله عراق به کویت را افشا کرد و درباره پیامدهای معامله قرن سخن گفت و اطلاعاتی از جنگ ششم اکتبر و بازپس‌گیری شبه جزیره سینا و نیز نقش آمریکا و روسیه در خاورمیانه ارائه کرد.

وی افزود: به کلینتون کاملا واضح و روشن گفتم که هیچ رهبر عربی وجود ندارد که بتواند از قدس دست بکشد و تلاش برای تحمیل راه‌حل‌هایی ناعادلانه برای پرونده خاورمیانه به دلیل ایجاد اختلال در توازن قوا هرگز صلح یا همکاری دائمی را موجب نخواهد شد بلکه احتمال دارد در هر زمانی شرایط بحرانی شود.

فجر السعید همچنین توییت کرد، حسنی مبارک گفت: اسحاق رابین را به مذاکره با سوری‌ها تشویق کردم، سوری‌ها نمی‌خواستند ما از مذاکرات اطلاع پیدا کنیم، رابین به من اطلاع داد که با سوریه توافق کرده که این کشور خاک خود را خواهد گرفت اما مساله مورد اختلاف آنها مخالفت سوری‌ها با ایجاد روابط و بازگشایی سفارتخانه‌ها بود، پس از ترور رابین سوری‌ها قصد اجرای توافقنامه را داشتند که با روی کار آمدن نتانیاهو این فرصت از دست رفت و تمام شد.

تراژدی خاورمیانه

به گزارش خبرآنلاین امروز 6 اسفند ماه 98 مصادف با 25 فوریه 2020 حسنی مبارک با این جهان وداع کرد. سیاستمداری که چه خوب و چه بد 30 سال سرنوشت مصری ها را مدیریت کرد . نه تنها مصری ها بلکه 30 سال بخشی از تاریخ منطقه،تراژدی، صلح و جنگ خاورمیانه، را به نام خود زد. 30 زمامداری بخشی از تاریخ همه مردم منطقه بود که او سهم خود را این تراژدی با سینه ای پر از اسرار همه آنها را به زیر خاک برد. اما منطقه ما همچنان درگیر جنگ صلح است و با وجود نوشته شدن صدها کتاب درباره خاورمیانه، همگرایی ها و صلح ها، کسی نمی داند چرا این منطقه روی ارامش ندارد؟ قذافی، بن علوی، علی عبدالله صالح و در نهایت حسنی مبارک؛ با اینکه دیکتاتور ها می میرند اما تراژدی غرب اسیا همچنان ادامه دارد.

تراژدی از این جنس که کشورهای منطقه و شمال افریقا نتوانستند در شکوه خود باقی بمانند و یکی پس از دیگری ویران، غارت و ضعیف شدند.

310 310

hotnewsخبر5 سال پیش • dahio.com • 34

برچسب‌ها



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها