اما طی سه جلسه گذشته با وجود محدودیت زمانی ایران، همچنان تصمیمگیری درباره سرنوشت لایحه پالرمو، هر بار با عنوان «منافع ملی» به تعویق میافتد.
۲۰ روز از آغاز بهکار سومین رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام میگذرد. اولین حضور رئیس جدید با بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی همراه شد. در این جلسه نمایندگان دولت، شورای نگهبان و مجلس درباره بند پ ماده۲ اعلام موضع کردند و طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی ماده ۵ این لایحه مورد تأیید قرار گرفت. ماده ۷ مکرر مصوبه مجلس از دیگر مواد اختلافی بود که با اصلاح بند ب و بند د و تبصره ۴ بند ذ و الحاق یک تبصره به بند ب ماده ۷ مکرر، اصلاحات مد نظر مجمع، به پایان رسید. به این ترتیب بررسی لایحه مبارزه با پولشویی در مجمع تمام شد.
۲۹ دیماه دومین جلسهای بود که به ریاست آیتالله آملی لاریجانی برگزار میشد. لایحه جنجالی مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) مهمترین دستور کار آن جلسه بود. هرچند ظریف، جنیدی و شمخانی از سوی دولت برای اقناع اعضای مجمع به این جلسه آمده بودند، اما به گفته احمد توکلی اعضای مجمع به جمعبندی نرسیدند و بررسی دقیقتر موضوع به جلسه بعد موکول شد. در عین حال، مجید انصاری خبر از برگزاری جلسه فوقالعاده مجمع برای بررسی دقیقتر ماجرا داد، خبری که توکلی در مصاحبه با ایسنا آن را تأیید و تاریخ را سوم بهمنماه اعلام کرد.
البته غلامرضا مصباحی مقدم، سهشنبه هفته گذشته به ایرناپلاس گفت جلسه فوقالعاده به شنبه، یعنی امروز موکول شده است. تعویق جلسه فوقالعاده در پی عدم اجماع اعضای مجمع، برای طرفداران تصویب لوایح چهارگانه مقابله با جرایم سازمان یافته، خبر بدی بود که نشان از عدم عزم راسخ مجمعیها برای تصویب آن میداد. خبر عدم رأیگیری درباره لایحه مقابله با تروریسم در جلسه امروز(شنبه، ششم بهمن) نیز فرضیه احتمال عدم تصویب CFT در این نهاد در پی سخنان روز گذشته حجتالاسلام صدیقی را افزایش داد. امام جمعه موقت تهران گفته بود FATF در دو کمیسیون مجمع بهاتفاق آرا رد شده است، لذا از رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام میخواهیم که درباره لوایح FATF اقدامات لازم و ضروری انجام شود.
احمد توکلی درباره جزئیات این جلسه و علت به تعویق افتادن رأیگیری درباره آن، به نامه نیوز گفته است « فاصله بین نظرات آقایان بیشتر از آن بود که بتوان امروز به نتیجه رسید.» البته او در همین گفتوگو مدعی شده بود به زعم او« ظریف توانسته اعضا را راضی کند». محمد صدر، دیگر عضو مجمع تشخیص به جماران گفته است« من فکر میکنم نظرات مثبت در این مورد بیشتر از نظرات منفی است. در واقع با توضیحاتی که داده شد، انشاءالله در جلسه آینده به نتیجه خواهیم رسید.» با این حال حسین مظفر، عضو اصولگرای این مجمع به فارس گفته است بعید میداند اعضای مجمع امروز قانع شده باشند.
حالا محسن رضایی درباره آنچه درباره لایحه پالرمو در مجمع در جریان است به تسنیم گفته است: «مجمع آخرین سنگر منافع ملی است و ما در اینجا نمیتوانیم تحت تأثیر فشارها قرار بگیریم و باید آنچه را به نفع ملت و کشور است پیش ببریم. این موضوعات را نمیشود با شتابزدگی و عجله پیش برد.»
اظهارات دو پهلوی دبیر مجمع نیز در نوع خود اتفاق بینظیری است؛ چون هم مخالفان تصویب CFT را که بر کلیدواژه « دفاع از منافع ملی» و «خودتحریمی» تأکید میکنند و هم موافقان آن را که بر ضرورت نیاز به روابط مالی با خارج برای تقابل با تحریمهای ایالاتمتحده آمریکا تأکید میکنند، دلگرم میکند.
امروز هم بهعنوان سومین جلسه با حضور رئیس جدید مجمع گذشت ولی همچنان تصمیمگیری درباره این لوایح جنجالبرانگیز برای بار چندم به تعویق افتاد. امیدی که در جلسه اول حضور رئیس جدید شکل گرفته بود به نظر میرسد قرار نیست خیلی پایدار باشد. هرچند جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام برخلاف گذشته منظم شده، اما تصمیمگیریها همچنان به جلسات آینده موکول میشود.
۲۹۲۹