سایت Bruegel در این زمینه نوشت: اگرچه ایالات متحده، اتحادیه اروپا و بسیاری از کشورهای همسو با ناتو مجموعه وسیعی از محدودیتهای تجاری را بر روسیه از زمان تهاجم روسیه به اوکراین اعمال کردهاند، نرمافزار، خدمات آنلاین و خدمات رسانهای تاکنون مشمول تحریمهای ایالات متحده یا اتحادیه اروپا نشدهاند. بنابراین، محدودیتهای تجاری نرمافزار و خدمات تا به امروز، عمدتاً یا بهطور داوطلبانه توسط شرکتها انجام میشود، یا نتیجه اقدامات تحمیلی روسیه است. یک استثنا، کالاهایی است که با استفاده از نرم افزارهای منشأ ایالات متحده تولید می شوند و مشمول الزامات مجوز صادرات شده اند .
البته تحریم های مالی گسترده ای که اعمال شده است، پرداخت هزینه خدمات را برای شرکت ها و افراد روسی دشوار می کند. این امر، همراه با کاهش ارزش روبل، باعث میشود که تجارت در روسیه برای همه شرکتها، از جمله شرکتهای خدمات دیجیتال، بسیار کمتر جذاب باشد.
نرم افزار
تعدادی از شرکت ها در کشورهای همسو با ناتو، از جمله مایکروسافت، آمازون، گوگل و اپل، اقدامات محدودکننده داوطلبانه ای را برای فروش یا استفاده از نرم افزارهای خود در روسیه اعلام کرده اند.
در مواقع عادی، نرم افزار ممکن است تحت مجوز در دسترس قرار گیرد، یا به طور کامل فروخته شود، در این صورت ممکن است قرارداد تعمیر و نگهداری نرم افزار ارائه شود. روش دیگر، انواع مختلفی از اجاره نرم افزار در دسترس است. علاوه بر این، خرید نرمافزار بهعنوان سرویس ( SaaS) بهطور فزایندهای رایج است ، که در آن برنامه هرگز بهطور دائم روی رایانه شخصی کاربر قرار نمیگیرد.
هر گونه که باشد، برای یک شرکت نرمافزاری احتمالاً آسانتر است که داوطلبانه فروش جدید را متوقف کند تا اینکه داوطلبانه سرویسدهی یا دسترسی به نرمافزار فروختهشده را متوقف کند. برای قراردادهای موجود، شرکت هایی که به تعهدات خود عمل نمی کنند ممکن است در برابر دعاوی مدنی آسیب پذیر باشند.
با این حال، اگر شرکتی به دلیل تحریمها مجبور شود سرویس نرمافزاری را که قبلاً فروخته است متوقف کند، ممکن است با مقررات قراردادی تغییر قانون یا موارد فورس ماژور محافظت شود و همچنین ممکن است امیدوار به جبران خسارت از سوی دولت باشد که این قانون را تحمیل کرده است. تحریم ها. اینکه چگونه این موارد حقوقی انجام خواهد شد باید دید، و مشخص نیست که آیا دادگاه های روسیه به طور منصفانه و بی طرفانه حمایت های قراردادی را در زمانی که دولت روسیه قوانین و معاهدات بین المللی را نقض می کند، اجرا می کند یا خیر.بنا بر گزارشها، اوکراین از دولت ایالات متحده درخواست کرده است که «ممنوعیتی را برای شرکتهای آمریکایی ارائه و بهروزرسانی نرمافزار در راستای منافع مصرفکنندگان روسی» اعمال کند. آمریکا تا به حال این کار را نکرده است. چنین ممنوعیتی ممکن است در میان مدت و بلندمدت تأثیر شگرفی بر تواناییهای شرکتها و افراد روسی داشته باشد، اما لزوماً تأثیر فوری نخواهد داشت. این بدان معناست که کاربران نرمافزار دیگر پچهای امنیتی را دریافت نخواهند کرد، که این امر هک کردن نرمافزار مورد استفاده شهروندان روسی را آسانتر میکند. این می تواند سؤالات عملی و اخلاقی را ایجاد کند که آیا خسارت جانبی که غیرنظامیان متحمل می شوند متناسب است یا خیر مستقیماً مشمول تحریمهای اتحادیه اروپا یا آمریکا نیستند. با این حال، شرکتها اقداماتی را داوطلبانه انجام دادهاند، در حالی که برخی دیگر اقداماتی را در واکنش به قانون روسیه در 4 مارس انجام دادهاند که مجازاتهای کیفری، از جمله جریمه نقدی و مجازاتهای زندان تا 15 سال را برای انتشار اطلاعات ظاهراً نادرست درباره «عملیات نظامی ویژه» اعمال میکند.
دویچه وله هفته ها پیش مجبور شد فعالیت خود را در روسیه تعطیل کند و کارکنان و منابع خود را به ریگا منتقل کند. روسیه اعتبار خود را در تلافی قطع دسترسی آلمان به پخشکنندههای روسی اسپوتنیک و RT ( روسیه امروز سابق که توسط سرویسهای امنیتی آلمان بازوی تبلیغاتی دولت روسیه در نظر گرفته میشد ) پس گرفت، زیرا هیچکدام برای دریافت مجوزهای لازم درخواست نکرده بودند.
رسانههایی از جمله سیانان، بلومبرگ و بیبیسی به طور کامل پخش یا گزارشدهی از روسیه را متوقف کردند. با این حال، بی بی سی متعاقباً با احتیاط فعالیت خود را از سر گرفت . پخشکنندههای عمومی آلمان ARD و ZDF متوقف شدند و سپس پخش از روسیه را از سر گرفتند; با این حال، آنها فقط موقعیت های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داخل روسیه را پوشش می دهند و پوشش جنگ را به خبرنگاران خارج از روسیه واگذار می کنند. اگرچه آنها به طور رسمی حق گزارش از روسیه را دارند، اما خبرنگاران آنها ممکن است بر اساس قانون جدید که جریمه یا زندان برای گزارش اخبار جعلی درباره جنگ اعمال می کند، با عواقب قانونی جدی مواجه شوند. آژانس سانسور روسی Roskomnadzor، در ارتباط با دادگاه های روسیه، قضاوت خواهد کرد که چه اخبار جعلی است. برای مثال، تهاجم یا جنگ نامیدن “اقدام نظامی ویژه” احتمالاً به عنوان اخبار جعلی طبقه بندی می شود.
خبرگزاری های داخلی روسیه نیز تحت تأثیر قرار گرفته اند. اکثر پخشکنندگان تلویزیونی و رادیویی مستقل و مطبوعات مجبور به تعلیق یا توقف فعالیتهای خود شدهاند . دو پخش کننده مستقل برجسته، رادیو اکو مسکو (اکو مسکوی) و شبکه تلویزیونی باران (دوژد) فعالیت خود را در روسیه به حالت تعلیق درآوردند. برخی از کارکنان دوژد کشور را ترک کرده اند .
شرکت های رسانه های اجتماعی ایالات متحده تاکنون از تعطیلی داوطلبانه در روسیه خودداری کرده اند. در نتیجه، این تعطیلی ها یا توسط مقامات روسی اجباری بود، یا اسماً “داوطلبانه” بود زیرا در غیر این صورت خطر برای کارکنان بسیار زیاد بود.
به دلایلی که هنوز مشخص نیست، روسیه در ابتدا محدودیتهایی را فقط در فیسبوک و توییتر اعمال کرد، حتی اگر آنها در روسیه مخاطبان فعال نسبتا کمی در مقایسه با پلتفرمهایی مانند یوتیوب، واتساپ و اینستاگرام دارند (بر اساس تحلیل واشنگتن پست ؛ به شکل رجوع کنید). زیر). محدودیت ها در فیس بوک از آن زمان به تدریج تشدید شده و اینستاگرام مسدود شده است.
4956