ترجمه اختصاصی نوریاتو: در قلب آفریقای مرکزی، منطقهی امبومو در حوزهی وسیع رود کنگو قرار دارد. به عنوان دومین جنگل بزرگ گرمسیری، مساحتی بیش از ۵۰۰ میلیون هکتار دارد و تاثیر ماندگاری روی مردمی که در آنجا زندگی میکنند دارد. با این حال تنوع فرهنگهای زیاد این منطقه که در محیط زیست آمیخته شده است، باعث شده که توجه زیادی به این منطقه نشود.
داستان های کنگو، یک تلاش چندرسانهای است که از میراث غنی مردم امبومو برای جلب توجه به این اکوسیستم شکننده و ثبت یک تاریخ شفاهی از این منطقه استفاده میکند. طی پنج سال، یک گروه از نویسندهها، محققین و عکاسها جمع شدند تا با استفاده از ارتباطات مثبت، به کنگو احترام بگذارند. با الهام از «برادران گریم»، داستان های کنگو یک کار هنری قوی است که افسانهها و اسطورههایی که زیرساختهای فرهنگی و اخلاقی امبومو را میسازند، ثبت میکند.
این پروژه یکی از مجموعه پروژههای «داستان های ما» اثر تهیهکنندهی هلندی «اِوا ونک» است. وُنک به همراه نویسنده استفانی پلتنر، فعالان اجتماعی، معلمها و تهیهکنندگان رادیویی محلی، به مدت سه سال در جمهوری کنگو، مشغول ضبط داستان های اسطورهای بود. این افسانهها که اغلب با رابطهها و محیط زیست سروکار دارند، بعدا توسط دو برادر کنگویی به نامهای ویلفرد انسونده، نوسنده و س. ر. کوو انسونده، فیلسوف ترجمه شدند.
هنگامی متوجه حساسیت کار این افراد خواهید شد که در نظر داشته باشد، بخش زیادی از این داستانها قبلا هیچوقت ضبط نشدهاند و با درگذشت افراد قدیمی جامعه، در خطر نابودی قرارخواهند گرفت. پلتنر در مورد این موضوع میگوید:” این داستانها خیلی قوی هستند و خواندن آنها زیر نور شمع یا با استفاده از تبلت، تفاوتی در این موضوع ایجاد نخواهد کرد. این داستانها قابلیت کشیدن مردم به سمت موضوعات مهم را دارند. من باور دارم که این پروژه با استفاده از جادوی داستان، کودکان را از سرتاسر جهان به هم میرساند.”
برای بیان تصویری این داستانهای سنتی، پیتر هانکت، عکاس پرتره نیز به تیم ملحق شده است.(هنکت از سلبریتیهایی مانند لیدی گاگا و کریستین استوارت عکاسی کرده است.) پس از اینکه داستانها جمعآوری، دستهبندی و انتخاب شدند، هنکت با تیم خودش به اینجا سفر کرد و با کمک داوطلبهای محلی، داستانها را دوباره به زنده کرد.
عکسهای فوقالعادهی او استعداد و اهمیت داستانهایی که امبومو را ساختهاند نشان میدهد. هنکت تحت تاثیر نقاشیهای مقیاس بزرگ استادهای قرن ۱۷ مانند رامبرانت است که در نحوهی استفاده از نور و صحنهی او مشخص است. فرقی ندارد که تصاویر او پرترههای سیاه و سفید خودمانی باشند یا ترکیبهای پیچیدهی چند شخصیتی، مردم امبومو، نقش خودشان را خیلی جدی بازی میکنند. با غروری که در چشمانشان دیده میشود، سهم آنها در اجرای کامل این داستانها، به خوبی به چشم میآید.
هنکت در مورد این پروژه میگوید:” طی پروسهی عکاسی، به دلیل اینکه مردم داستانهای جدیدتر و غنیتری را تولید میکردند، عکسها لایههای بیشتری به دست میآوردند. مردم خیلی بخشنده و مهماننواز بودند و هیجان ناشی از اینکه داستانهای خانوادگیشان به چنین روش حماسیای ثبت میشود، باعث شده بود گروه ما انگیزهی مضاعفی داشته باشند.”
داستان های کنگو یک نگاه فوقالعاده به میراثی است که از طرف مردم امبومو برای دنیا باقی مانده است. زندگی در مرز پارک ملی اودزالا کوکوآ (قدیمیترین و بزرگترین پارک ملی حوزه آبگیر رود کنگو) باعث شده است آنها نگهبان فوقالعادهای برای دنیای طبیعی خودشان باشند. این پارک ملی که هیچ شکارچیای نتوانسته است به آن نفوذ کند، نشانهی احترامی است که این جوامع به محیط اطراف خودشان میگذارند. به همین دلیل جامعه عمومی باید به درسی که داستانهای سنتی این منطقه به آنها میدهد توجه کند.
نوشته داستان های کنگو اولین بار در مجله نوریاتو | رسانه جامع هنرهای تجسمی پدیدار شد.