به گزارش خبرآنلاین، در حالی که افکار عمومی جهان تحت تاثیر عملیات موفقیتآمیز سپاه پاسداران به پایگاه آمریکا در عراق بودند، برخی رسانههای غربی با خبرسازی در صدد بودند داستان ویژهای را برای سقوط هواپیمایی بسازند که پیش از این نیز نقص فنی آن به تایید کارشناسان و حتی سازندهاش رسیده بود.
آخرین روزهای آذرماه بود که شرکت امریکایی بوئینگ اعلام کرد که تولید هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس را تحت تاثیر مشکلات نرم افزاری و ایمنی به طور موقت متوقف کرده است.
این اتفاق پس از آن رخ داد که دو فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس به فاصله کمتر از شش ماه سقوط کردند.
نخستین سقوط ۷۳۷ مکس مربوط به ۲۹ اکتبر ۲۰۱۸ و متعلق به شرکت هواپیمایی لایِن ایر مالزی بود که از فرودگاه سوکرانو در جاکارتا به فرودگاه دیپاتی امیر در بنگلادش عازم بود اما ۱۳ دقیقه پس از تیک آف، در دریای جاوای اندونزی سقوط کرد و ۱۸۹ مسافر آن جان باختند.
بر این اساس دومین سقوط ۷۳۷ مکس نیز در تاریخ ۱۰ مارس ۲۰۱۹ رخ داد که این هواپیما از فرودگاه آدیس آبابا در پایتخت اتیوپی عازم نایروبی پایتخت کنیا بود که ۶ دقیقه پس از بلند شدن، در شهر بیشوفوی اتیوپی سقوط کرده و ۱۵۷ مسافر آن در دم جان باختند.این اتفاقات در کنار انتشار خبر توقف تولید این مدل هواپیما سبب شد قیمت سهام بویینگ به شدت سقوط کرد.
پرواز ابدی
اولین ساعات روز چهارشنبه ، خبر سقوط هواپیمای مسافربری اوکراین در حالی منتشر شد که اولین آمارها نشان میداد بخش مهمی از مسافران این هواپیما ایرانی بودهاند. دانش آموختگان نخبه و برخی ایرانیان ساکن کانادا مسافر این هواپیما بودند. در حالی که اخبار اولیه حکایت از امدادرسانی به سرنشینان هواپیما در اولین لحظات سقوط داشت، اما طبق اعلام مسئولان اورژانس شدت آتش به حدی بود که احتمال زنده ماندن افراد را به شدت پایین میآورد.
بررسیها چه میگوید؟
صبح دیروز تیم اوکراینی شامل کارگروههای بررسی سوانح، مدیریت بحران، تشخیص هویت، روابط بین الملل و نمایندگان شرکت بهره بردار هواپیما وارد تهران شد.
اولین جلسه مشترک کارگروه بررسی سانحه سقوط هواپیمای بوئینگ اوکراینی با حضور تیم بررسی سانحه ایرانی و اوکراینی در سازمان هواپیمایی کشوری برگزار شد.براساس استانداردهای بین المللی انکس ۱۳ ایکائو با توجه به وجود کشورهای دیگری که ذی ربط سانحه هستند از جمله نمایندگان موسسه ایمنی حمل و نقل کشور کمیسیون ایمنی حمل و نقل کشور کانادا و کمیسیون حمل و نقل هوایی سوئد جهت همکاری در بررسی سانحه دعوت به عمل آمده است.
بر این اساس دیروز اولین گزارش تیم اوکراینی نیز منتشر شد .عابدزاده در تشریح شرایط پرواز این هواپیما گفت: هواپیما ابتدا تا ارتفاع ۸۰۰۰ پا صعود میکند و پس از آن همزمان اطلاعات هواپیما از صفحه رادار حذف و هواپیما با از دست دادن ارتفاع با زمین برخورد کرده و متلاشی میشود.
وی تاکید کرد: هیچ پیام رادیویی توسط خلبان در خصوص شرایط غیر معمول دریافت نشده است. مطابق گزارشهای شاهدان عینی ( افرادی روی زمین و خدمه پرواز عبوری در ارتفاع بالا که رویداد را مشاهده و گزارش کرده اند) آتش سوزی در هواپیما مشاهده شده و بر دامنه آن افزوده میشود و پس از برخورد هواپیما با زمین، انفجار ناشی از برخورد به وقوع میپیوندد و مسیر برخورد هواپیما نشان دهنده این است که هواپیما که ابتدا به سمت غرب در حال خروج از محدوده فرودگاه بوده، پس از بروز مشکل به سمت راست گردش کرده و در زمان سقوط دارای خط سیری در مسیر بازگشت به فرودگاه بوده است.
وی گفت: مستندات سایت سانحه نشان میدهد محل برخورد اولیه هواپیما با زمین در محوطه یک پارک تفریحی بوده و پس از این برخورد اولیه، در طول خط سیر آن برخوردهای دیگری مشاهده شده و بدنه هواپیما متلاشی شده و در طول خط سیر پخش شده است.
شایعات در فضای مجازی
انتشار شایعات متعدد د دست به دست شدن تصاویری جعلی منتسب به محل سقوط هواپیما سبب شد برخی مسئولان واکنشی مستقیم به موضوع داشته باشند .
رئیس کمیسیون بررسی سانحه سازمان هواپیمایی با بیان اینکه اولین جلسه بررسی سانحه بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی با حضور تیم کارشناسی اوکراینی برگزار شد، گفت: عکسی که در آن کلاهک یک موشک نشان داده میشود، مربوط به سایت سانحه بوئینگ ۷۳۷ نیست.
حسن رضاییفر درباره جلسهای که امروز با حضور تیم بررسی سانحه اوکراین در سازمان هواپیمایی ایران درباره سانحه بوئینگ ۷۳۷ اوکراینی برگزار شد، اظهار داشت: در این جلسه رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، سفیر اوکراین در ایران، مسؤولان قضایی کشور و تیم بررسی سانحه ایران و اوکراین حضور داشتند.
در عین حال عابدزاده ، رییس سازمان هواپیمایی نیز تاکید کرد: برخورد موشک به هواپیمای اوکراینی از لحاظ علمی غیرممکن است و چنین شایعاتی، هیچ گونه منطقی ندارد.
به گفته وی همزمان با این هواپیما، چندین پرواز داخلی و خارجی در فضای ایران و در همین ارتفاع هشت هزار پایی در حال پرواز بودند و موضوع برخورد موشک به این هواپیما به هیچوجه نمیتواند صحت داشته باشد.
وی افزود: بین همه بخشهای نظامی و غیرنظامی در ایران هماهنگی کامل وجود دارد و در همان زمان سقوط، دهها هواپیمای ایرانی و خارجی در حال پرواز بر فضای امن ایران بودند و اگر کشوری امنیت نداشته باشد، مگر ممکن است که این تعداد پرواز بر فضای آن در حال انجام باشد.
صبح چهارشنبه یک فروند هواپیمای بوئینگ متعلق به شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال در ساعت ۶:۱۲ از فرودگاه امام خمینی (ره) به مقصد کییف پرواز کرده بود، پس از قطع ارتباطات با بخش کنترل ترافیک در ساعت ۶:۱۸ دقیقه در حوالی صبا شهر از توابع استان تهران سقوط کرد.هواپیما دارای ۱۶۷ مسافر و ۹ نفر خدمه پروازی بوده که همه سرنشینان آن جان باخته اند.
223223