اواخر سال ۹۵ و در جریان نشست خبری رزمایش پیامبر اعظم ۱۱ بود که سردار پاکپورفرمانده نیروی زمینی سپاه از تشکیل یگان پهپادی در این نیرو خبرداد. از آن زمان به بعد این یگان نقش بسزایی در اجرای ماموریت های نیروی زمینی داشته و توانسته علاوه بر گسترش اشراف اطلاعاتی، ضربات سنگینی نیز بر پیکره گروهک های تروریستی وارد کند. در ادامه بخشی از گفتگوی فرمانده ی پهپادی نیروی زمینی سپاه، سرهنگ اکبرکریم‌لو را می خوانید.

 پهپادها برترین سلاح در جنگ‌های امروز و آینده هستند

 با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، در ابتدا توضیحی درباره  تاریخچه شکل گیری یگان پهپاد نیروی زمینی سپاه و ضرورت تشکیل این یگان بفرمایید و اینکه یگان پهپادی، امروز چه جایگاهی در نیروی زمینی دارد؟

در عصر حاضر بخش عمده‌ای از جنگ‌ها از «انسان محوری» به سمت «تجهیزات محوری» و به ویژه تجهیزات هوایی پیش رفته است، که یکی از این تجهیزات هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) هستند که توانستند قابلیت های خود را به رخ همقطاران سرنشین دار خود بکشند.

بکارگیری پهپاد در جنگ‌ها و بحران‌ها زمینه ساز اقتدار هر چه بیشتر نیروهای درگیر در صحنه خواهد بود و بنظر می‌رسد پهپادها در حال و آینده برترین سلاح و سامانه‌ای خواهند بود که در خدمت نیروهای مسلح جهان و نیز نیروهای مسلح کشور عزیزمان ایران قرار می‌گیرد که با استفاده از آن می‌توان با کمترین هزینه و تلفات، اطلاعات با ارزش را در حداقل زمان از مناطق عملیاتی کسب کرد.

نقش بسیار مهم پهپادها در ایجاد اشراف اطلاعاتی و اقتدار عملیاتی در مناطق مناطق جغرافیایی مختلف، فرماندهان را بر آن داشت که نگاهی ویژه و خاصی به اینگونه از تجهیزات داشته باشند. به همین خاطر تولید، ساخت و بهره برداری از پهپادها در سال‌های اخیر نسبت به گذشته رشد و شتابی خاصی به خود گرفته است.

وقتی صحبت از پهپاد می‌شود نگاه افراد فقط به خود پرنده است در صورتی که پهپاد یک سامانه جامع است که ریز سامانه‌های مختلفی بر روی این پلتفرم قرار می‌گیرد، لذا در بحث پهپاد، خود پرنده یک جزء از یک سامانه توسعه یافته است که دارای ریز سامانه‌های متعددی است.

بحث خیلی مهم تر از این، ارسال تصاویر از فواصل بسیار دور است. یعنی فناوری مخابرات در پهپاد موضوع بسیار پیچیده و پیشرفته‌ای است. دروبین‌هایی که روی پهپادها قرار می‌گیرند از فناوری‌های بسیار توسعه یافته‌ای برخوردار هستند که وقتی تصویر را می‌بینید فکر می‌کنید پرنده در جای خود ثابت ایستاده است در صورتی که پهپاد با سرعت بالا در حال پرواز است.

برقراری ارتباط پهپاد و ایستگاه زمینی از فاصله ۲۰۰ کیلومتری بدون استفاده از رله

در بخش فناوری حوزه پرنده، سامانه‌های تصویری و رزمی و سامانه‌های ارتباط اطلاعاتی آن نیز از دانش بسیار بالایی برخوردار است. امروز ما در زمینه ارتباط بین پرنده و ایستگاه کنترل به سامانه ارتباط اطلاعاتی روز دنیا با برد بیش از ۲۰۰ کیلومتر دست یافته‌ایم و می‌توانیم بدون آنکه از رله ارتباطی استفاده کنیم ارتباط بین پرنده و ایستگاه هدایت و کنترل را از این فاصله برقرار کنیم.

بنابراین می‌توان اذعان داشت که پهپاد یک سامانه بسیار پیشرفته‌ای است که فرماندهان ما هم به این نتیجه رسیده‌اند که می‌تواند یک اشراف اطلاعاتی بسیار بالا و توان عملیاتی و بازدارندگی خوبی در مناطق ماموریتی ایجاد کند.

اما در زمینه تاریخچه پهپاد نیروی زمینی سپاه خدمتتان عرض کنم که در سال ۱۳۸۴ مجموعه  پهپادی در معاونت اطلاعات نیروی زمینی سپاه و تحت عنوان مدیریت پهپاد شروع به فعالیت می‌کرد. پس از ۲ سال انتظارات از پهپاد افزایش یافت و مشاهده شد که عملیات، مهندسی و توپخانه هم به پهپاد نیاز دارند.

در این زمان فرمانده نیرو با تشکیل یک گروه مستقل پهپاد ذیل فرماندهی نیروی زمینی سپاه موافقت کرد و در سال ۸۶ بنای  تشکیل یگان مستقل پهپادی گذاشته شد و اولین پایگاه در قرارگاه کربلا در اهواز با همکاری نیروی هوایی وقت سپاه ایجاد شد.

لازم به توضیح است که به دلیل جغرافیای گسترده‌ ماموریت‌های نیروی زمینی سپاه و توجه به سیاست های راهبردی پهپاد نیروی هوافضا و تفاوت نقش ماموریتی در نیروی زمینی و همچنین پیچیدگی ماموریت‌های خاص نزسا، فرمانده محترم نیرو به این نتیجه رسید که یگان پهپادی در نیروی زمینی سپاه برای پشتیبانی از ماموریت‌ها تشکیل شود.

 به دنبال گسترش فرهنگ بکارگیری پهپاد دست پرتاب در قرارگاه‌ها هستیم

به سمت استفاده از پهپادهای دست‌پرتاب هم رفتید؟ با توجه به اینک این پهپادها می‌توانند بسیاری از نیارها مثلا برای یگان‌های تکاوری را برطرف کنند.

در حوزه پهپادهای دست پرتاب با توجه به اینکه امروزه یگان‌های ما به یک دانش فنی خوب رسیده‌اند می‌توانیم از پرنده‌های دست پرتاب استفاده کنیم و درحال هماهنگی با جامعه اطلاعاتی نیرو هستیم تا استفاده از پهپاد دست پرتاب در قرارگاه‌ها و یگان‌های نیروی زمینی را به یک فرهنگ تبدیل کنیم. این کاری است که ما به شدت به دنبال آن هستیم ولی باید ساختار و سازمان آن هم شکل بگیرد.

در تلاش هستیم که مراقبت هوایی را در یگان های رزمی نیروی زمینی راه اندازی کنیم تا هر یگانی بتواند تا شعاع بیش از ۳۰ کیلومتری خود اطلاعات مورد نیاز را تامین کند.

طبیعتا نقش زیادی در کاهش خسارات و تلفات خواهد داشت.

بله. امروزه دنیا از جنگ روباتیک استفاده می‌کند و یکی از مظاهر آن می‌تواند استفاده از پهپاد باشد. امروز در شمالغرب و جنوبشرق در شب یا روز و در جدار مرز یا نقاطی که مد نظر فرماندهان قرارگاه هاست، کار رصد و پایش انجام می شود، در جاهایی که ما می‌خواهیم مستنداتی را داشته باشیم و یا مورد غافلگیری قرار نگیریم پهپاد کمک شایانی را کرده است.

ما در حوزه عکس و پایش‌های شبانه به توانمندی رسیده‌ایم که توانسته‌ایم از تلفات جدی جلوگیری کنیم. به خاطر همین است که تاکید زیادی توسط سلسله مراتب فرماندهی از ستاد کل تا فرماندهی محترم نیرو بر روی تقویت و پیشرفت پهپاد انجام می شود.

اشراف اطلاعاتی که پهپاد ایجاد می‌کند موجب می‌شود از تلفاتی که بر اثر عدم شناخت منطقه در جغرافیای پیچیده شمالغرب، جنوبشرق و سایر مناطق ممکن است پیش بیاید جلوگیری شود. ما در این مناطق با سامانه های پهپادی اشراف اطلاعاتی مد نظر فرماندهان را ایجاد می کنیم و واقعا پهپاد در کاهش تلفات اثر گذار بوده است.

 در عملیات سال ۹۰ نیروی زمینی علیه پژاک هم از پهپاد استفاده شد؟

بله در آن عملیات پهپادها با گرفتن عکس‌های دقیق و با قدرت تفکیک خوب توانستند اطلاعات ذی قیمتی از سنگرها و استحکامات ایجاد شده توسط گروهک پژاک را ارائه کنند که در تصمیم گیری فرماندهان و طراحی عملیات بسیار موثر و کار ساز بود.

 نیروی زمینی سپاه اولین مشتری پهپاد «فطرس»

*گویا شما برنامه مفصلی هم برای بکارگیری پهپاد فطرس دارید. فطرس توانمندی‌ها و اقتضائات خاص خودش را دارد و همزمان ما پهپادهای دیگری هم داریم که قبلا امتحان خود را پس دادند. بکارگیری فطرس با چه هدفی صورت می گیرد؟

در حوزه پرنده فطرس تعامل جدی و خوبی با صنعت سازنده این پرنده داریم و چندین جلسه کارشناسی با آنها داشته‌ایم و در خصوص امکانات و الزامات پرنده صحبت های تخصصی زیادی شده است تا ان‌شاءالله این پرنده بتواند در مجموعه پهپاد نیرو عملیاتی شود. ما با جدیت در حال گذراندن آیتم‌ها و پارامترهای مختلف هستیم و بعد از نهایی شدن نسبت به بکارگیری این پرنده در مناطق ماموریتی اقدام خواهد شد.

 نسل جدید «مهاجر۶» عملیاتی می‌شود

 تنها پهپاد رزمی شما پهپاد مهاجر۶ است که اگرچه در برخی ماموریتها هم بکارگیری شده ولی به نظر می‌رسد نیازمند برخی ارتقاها هم هست. برای رفع ایرادات و ارتقا آن چه برنامه‌ای دارید؟

پرنده مهاجر۶ یکی از بهترین پهپادهای ساخت وزارت دفاع است که اغلب استانداردهای جهانی را داراست و با ورود آن در فرماندهی پهپاد نیروی زمینی سپاه تحولات اساسی ایجاد شد. مداومت پروازی ما به صورت چشمگیری بالا رفته است و حضور ما در مناطق عملیاتی  برای رصد افزایش فوق العاده ای یافته و کار رزمی با این پرنده شروع شد که ضربات خوبی هم بر دشمن وارد کردیم.

این پرنده برای اولین بار در مناطق جغرافیایی شمال غرب و جنوب شرق به پرواز در می‌آمد در این جغرافیا مشکلاتی هم داشت که به همت و تلاش برادران وزارت دفاع این مشکلات یکی پس از دیگری حل شد و ان‌شاءالله در آینده نزدیک (احتمالا خرداد ماه سال ۹۹) بحث نشست و برخاست خودکار این پرنده نیز عملیاتی خواهد شد.

برای تقویت موتور آن نیز با برادران دانشگاه امام حسین(ع) صحبت کردیم تا بتوانیم از موتورهایی که آنها در حال طراحی و تولید دارند بر روی پرنده نصب کنیم. که ان‌شاءالله تابستان قرار است تست آن انجام شود.

 نقش پهپادهای نیروی زمینی در حمله به مقر حزب دموکرات در کردستان عراق

در جریان حمله نیروی زمینی سپاه به مقر تروریست های حزب دموکرات در کردستان عراق، پهپادها دقیقا چه نقشی ایفا کردند و آیا از این دست عملیات ها باز هم موردی بوده که بتوان درباره‌اش صحبت کرد؟

امروزه موضوع شناسایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مانند همان موضوع دیده بانی توپخانه و دیده بانی موشکی که بتوانیم دقت هدف گیری اهداف را مشاهده کنیم. تنها مستنداتی که ما در عملیات علیه حزب دموکرات کردستان داشتیم از طریق پهپاد بود. یعنی فرماندهان میدانی که فرماندهی عملیات موشکی را به عهده داشتند با استفاده از پهپاد عملیات را هدایت کردند.

مهمتر اینکه ما کار رزمی انجام داده و نسبت به پرتاب بمب و اصابت اهداف از پیش تعیین شده اقدام کردیم. موشک‌هایی که به هدف اصابت کرد و تصاویرش منتشر شد توسط همین پهپادهای ما گرفته شده بود.

ما در آن عملیات توانستیم قدرت عملیات موشکی را با استفاده از پهپاد به دنیا نشان دهیم و این قدرت ویژه پهپاد بود که دیده شد. لازم به ذکر است در تابستان سال ۹۸ اقدامات رزمی خوبی هم در شمال غرب انجام دادیم که ضربات سنگینی بر گروهک های تروریستی وارد کردید.

۲۷۲۱۵

hotnewsخبر5 سال پیش • dahio.com • 41

برچسب‌ها



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها