نوذر شفیعی در ارزیابی خود از طرحی که با عنوان ” ائتلاف امید ” و ” ابتکار صلح هرمز” قرار است رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کند، گفت: رئیس جمهور با اظهاراتی که در مراسم رژه نیروهای مسلح داشت در حقیقت از مهمترین موضوعاتی که باید در صحن سازمان ملل مطرح شود، رونمایی کرد. پیش از این هم آقای روحانی در سازمان ملل درباره جهان عاری از خشونت صحبت کرد و طرح او در مجمع عمومی سازمان ملل مورد استقبال قرار گرفت.
وی تصریح کرد: انتظار میرود این ابتکار جدید در مورد صلح هرمز و ائتلاف امید نیز مورد استقبال جامعه جهانی قرار گیرد. البته در سیاست بینالملل بیشتر عمل مهم است تا حرف، در گذشته نیز حرفهای خوبی توسط رهبران سایر کشورها مطرح شده که برخی جنبه عملی پیدا کرده و برای صلح و امنیت بینالملل مفید بوده و برخی دیگر به بایگانی سپرده شده و این فرصت از جامعه بینالملل سلب شده است.
این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: اکنون اقتضائات منطقهای به گونهای است که پیشنهاد آقای روحانی مورد توجه قرار می گیرد. چرا؟ چون منطقه حساس است و مسائل منطقه در مسائل بینالمللی تاثیرگذار است به عنوان مثال هر گونه اختلال در روند نفت میتواند اقتصاد جهان را دچار مشکل کند.
این نماینده سابق مجلس در ادامه اظهار کرد: از سوی دیگر برای جامعه بینالملل اهمیت دارد که چه کسی، چه حرفی را و با چه هدفی بیان میکند، این سوال همیشه در ذهن رهبران ملتها وجود دارد. از این منظر ممکن است حرف آقای روحانی با این که خوب است و برای جامعه بینالمللی مفید است مورد انکار دیگران از جمله برخی از کشورهای عربی و آمریکا قرار گیرد، حتی برخی از کشورهای اروپایی با احتیاط از آن استقبال کنند.
شفیعی تاکید کرد: در سیاست بینالملل آنچه مهم است ادراک رهبران است، اینکه رهبران کشورها چه ادراکی داشته باشند مبنای قضاوت خواهد شد، بنابراین رئیس جمهور بهعنوان یک سیاستمدار و کسی که دیدگاههای ایران را در مورد مسائل بینالمللی مطرح میکند پیشنهاد او با منطق سازگار است و طبیعتا باید مورد استقبال قرار گرفته و در سند سازمان ملل مستند شود. همچنین وزارت امور خارجه کشورمان نیز باید تلاش کند تا این ایده را به عمل تبدیل کند.
این کارشناس مسائل سیاسی همچنین با اشاره به پیشنهاد ائتلاف آمریکا برای تامین امنیت خلیج فارس گفت: دیدگاه و پیشنهاد رئیسجمهور کشورمان جامع است. یک دژ منطقهای علیه دیگران نیست، رویکرد تدافعی نیست، در مقابل پیشنهادی که آمریکا برای ایجاد ائتلافی جهت تامین امنیت کشتیها مطرح کرده یک نگاه تدافعی دارد تا به دژ منطقهای علیه ایران تبدیل شود. علاوه بر این راهکاری که آمریکاییها میگویند خیلی نتیجه بخش نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اما پیشنهادی که رئیس جمهور کشورمان در اجلاس سازمان ملل مطرح خواهد کرد پیشنهادی نهادمند است. میتواند نهادی تشکیل شود که در راستای صلح و آرامش باشد و سایر تعارضات منطقهای را در ذیل خودش حل کند. بنابراین یک پیشنهاد مبتکرانه مبتنی بر صلح است در حالی که پیشنهاد آمریکاییها در یک فضای خصمانه اتخاذ میشود.
2727