از یک روز از پیش از آغاز ماه مبارک رمضان ، ماه ضیافت اللهی ، مرحوم حاج شیخ تقی ایزدی ، مشهور به شیخ تقی مؤذًن ، با صدای زیبا وحزین خود ، در نیمه شب پس از مناجات شبانه ای که معمولا در طول سالیان دراز ، همواره پیش از اذان صبح ، نیم ساعتی را به مناجات از مناره های بارگاه مشغول بود و در پایان اذان صبح را با صدای زیبایش ندا می داد ، به اجرا می گذارد.
مرحوم موذن در یک الی دو شب پیش از آغاز ماه مبارک ودر آستانه حلول این ماه عبادت وتعظیم ، با این بندهای زیبایی که در کلیپ می شنوید ، به حلول ماه رمضان خوش آمد می گفت.
خداوندا . با این صدا ومرحبا . مرحبا . یا شهر رمضان . شهر الطاعه والصیام ،
مرحباً، مرحباً یا شهر الطاعه والایمان . مرحباً ، مرحباً یا شهر الخیر والأحسان.
مرحباً ، مرحباً، یا شهر التًوبه والغفران.
مرحباً بک یا شهر رمضان المبارک.
شایسته است اشاره نمایم که مرحوم حاج تقی مؤذًن ، در طول ماه مبارک رمضان ،دقایقی پیش از اذان صبح ، ندای زیبای ( إشرب الماء هنیئا …) را چندین بار ندا می داد و سپس لحظاتی پیش از اذان، ندای ( لا تشرب . لا تشرب . ) که نشان از پایان خوردن وآشامیدن بود را از مناره های بارگاه علوی به گوش تمام ساکنین در نجف اشرف می رسانید ودر این هنگام بود که با فاصله لحظاتی چند وندای یا الله . یالله . او ، صدای أذان از مناره های بارگاه ، در آسمان شهر نجف طنین می انداخت .
فضای شهر وحرم و صحن مطهر ، در این ماه مبارک دگرگون شده وهمه به یکدیگر حلول این ماه مبارک را تبریک می گفتند.
گفتنی است که شبهای ماه رمضان نجف ، همواره همچون روز گردیده وتا سحرگاهان تمامی مردم از اقشار گوناگون شهر ، از روحانیون و کاسبان و دانش پژوهان و دانشگاهیان و جز اینها ، همه تا نزدیکی سحر و اذان در مجامعی علمی در خانه ها وبیرونی های مراجع و رموز حوزه ونیز خانه های سرشناسان اجتماعی نجف از خانواده های مشهور نجفی که گاه ریشه به دویست سال پیش ، اندک تر وافزون بر آن همچون خاندان حکیم ، خاندان بحر العلوم، خاندان صاحب جواهر ، خاندان خرسان ، خاندان شمسه ، خاندان رُفیعی، خاندان کلید دار، ونیز رؤسا وبزرگان عشایر نجف ، گرد آمده وضمن دید وبازدید ، این انجمن ها ، مرکزی برای سخن وبازگویی خاطرات وبحث های علمی و شعر خوانی وجز اینها بود که در این چند سال اخیر با توفیق تشرفی که به اینجانب دست داد ، متوجه شدم که هنوز این سنًت زیبا رایج وبرقرار است و شبها از پس افطار تا نزدیکی اذان صبح ، در این مجامع زیبای علمی ، تاریخی، ادبی ونیز حوزوی شرکت نموده وبهره های فراوانی را ضمن دیدار از این شخصیت ها سپری نمودم.
گفتنی است که در این سنًت زیبا که مشهور به (لیالی رمضانیه ) بوده و ریشه در چند قرن گذشته دارد. حوزیان ودیگر ساکنین ومجاورین بارگاه علوی ، ضمن دید وبازدید ، ساعتهای زیبای این شبهای پر برکت از ماه مبارک رمضان را با بهره گیری های گسترده ، سپری می نمایند.
* منتشر شده در کانال شخصی