وی افزود: تشدید پدیده مهاجرت و رشد تروریسم بارزترین چالشهای امنیتی است.
السیسی گفت: خطر تروریسم در سراسر جهان گسترش یافته است. این امر خواه از طریق جابهجایی عناصر تندرو یا استفاده تروریستها از برخی کشورها بهعنوان پناهگاهی امن صورت گرفته است. ما نیاز بسیار ضروری به وحدت صفوف در قبال تروریسم واگیردار داریم.
وی درباره مسئله فلسطین گفت: مسئله فلسطین، مسئله اعراب است و تمایل سیاسی برای دستیابی به یک سازش فراگیر سیاسی وجود ندارد. به حال خود رها کردن درگیریها در سوریه و لیبی و یمن بدون دستیابی به یک سازش سیاسی، کوتاهی بهشمار میرود که نسل های کنونی و آینده از ما درباره آن سؤال خواهند کرد.
رئیسجمهور مصر اظهار داشت: باید به یک رویکرد فراگیر برای مقابله با تروریسم از طریق خشکاندن منابع مالی و رد ایدئولوژی افراطگرایانه دست یافت.
السیسی گفت: تروریسم و افراطگرایی دو آفت جهان و منطقه هستند و باید تلاشهای بینالمللی برای مقابله با آنها و از بردن آنها یکپارچه شود.
احمد ابوالغیط دبیرکل اتحادیه عرب نیز در سخنرانی خود ادعایی واهی علیه ایران مطرح کرد و بهزعم خود گفت: اقدامات ایران و تحرکات ترکیه بحرانهای منطقه را تشدید میکند.
وی افزود: راهحل نظامی برای درگیریها در منطقه وجود ندارد و باید برای راهحلهای سیاسی تلاش کرد.
دبیرکل اتحادیه عرب در این چارچوب تأکید کرد که “ما از حل بحران یمن از طریق اجرای توافقهای سوئد حمایت میکنیم”.
ابوالغیط گفت: اعتقاد راسخ ما این است که حل مسئله فلسطین کوتاهترین راه برای ثبات منطقه است. مسئله فلسطین با اقدامات اقتصادی در اینجا و آنجا حل نمیشود.
ابوالغیط در ادامه خواهان برخورد با پرونده مهاجرت در قالبی فراگیر شد که علل و عوامل بروز این پدیده را برطرف کند.
صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت نیز در سخنرانی خود در اجلاس شرم الشیخ گفت: اروپا نقش برجستهای در مبارزه با تروریسم دارد.
وی افزود: ما به آینده نویدبخش بین خودمان در منطقه اقتصادی اطمینان داریم و قادر هستیم که به آنچه از دست دادهایم، بازگردیم.
امیر کویت اظهار داشت: ما سطح خطرات را میدانیم و از شما میخواهیم که برای گذر از چالشها حمایت کنید. مهمترین این چالشها، مسائل امنیت و ثبات است زیرا نقش اروپا در سیاستهای مقابله با تروریسم برجسته است.
وی گفت: نقش اروپا در زمینه انسانی برجسته و پیشرو است. ما این نقش را در پاسخ به درخواستهای بشردوستانه سازمان ملل احساس کردهایم.
رئیس کمیسیون اروپا دیگر سخنران اجلاس سران عرب و اتحادیه اروپا در شرم الشیخ بود که از امکان برقراری روابطی قوی بین اعراب و اروپا با وجود اختلاف نظرها سخن گفت و درخصوص گشودن افقهای بزرگ همکاری با اعراب برای دمیدن امید جدیدی به جوانان ابراز تمایل کرد.
دونالد توسک رئیس پارلمان اروپا نیز در سخنرانی خود در اجلاس شرم الشیخ گفت: نزدیکی جغرافیایی ما به کشورهای عربی ایجاب میکند که برای مقابله با چالشهای مشترک همکاری کنیم.
وی افزود: درگیری یا همکاری با همسایگان وجود دارد و ما همکاری با همسایگان عرب خود را انتخاب میکنیم.
توسک گفت: ما از کشورهای عربی که بار سنگین آوارگان و پناهندگان را تقسیم کردهاند، ستایش میکنیم.
وی افزود: ما منافع مشترکی با کشورهای عرب داریم و چشمانتظار مذاکرات صریحی در جریان اجلاس شرم الشیخ هستیم.
رئیس جمهور رومانی نیز در سخنرانی خود گفت: همکاری اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب درباره مبارزه با تروریسم بسیار حیاتی است.
وی افزود: مهاجرت غیرقانونی از مهمترین چالشهایی است که اتحادیه باید ریشههای آن را حل کند.
در ادامه نیز سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان طی سخنانی در اجلاس سران عرب و اروپا در شرم الشیخ مدعی شد که نیروهای یمنی مسئول تمام حوادث یمن هستند.
وی در ادامه ادعاهای خود گفت که موشکهای بالستیک حوثیها حملونقل دریایی در تنگه بابالمندب را تهدید میکنند.
ملک سلمان سپس مدعی شد که نیروهای یمنی 200 موشک بالستیک ساخت ایران را بهسمت شهرهای عربستان شلیک کردهاند.
شاه سعودی در ادامه ادعاهای واهی خود گفت که دخالتهای آشکار ایران در امور کشورهای دیگر و حمایت از حوثیها و دیگران نیازمند اتخاذ مواضعی بینالمللی و یکپارچه علیه این دخالتها است.
ملک سلمان در ادامه گفت که از حل بحران یمن بر اساس قطعنامه 2216 شورای امنیت حمایت میکند، این در حالی است که عربستان سعودی از ششم فروردین 94 با تشکیل ائتلافی متجاوز از رژیمهای مرتجع عربی، جنگی ویرانگر را علیه یمن با هدف تسلیم کردن مردم این کشور در برابر سیاستهای خود و جلوگیری از تشکیل دولت مستقل و غیروابسته به خود آغاز کرده است که این حملات هیچ نتیجهای بهجز قربانی شدن میلیونها انسان بیگناه و ویران شدن زیرساختهای حیاتی یمن نداشته است.
سلمان بن عبدالعزیز همچنین مسئله فلسطین را مسئله محوری همه اعراب دانست.
اجلاس سران عرب و اروپا امروز یکشنبه در شهر شرم الشیخ مصر آغاز شده است و بهمدت دو روز ادامه خواهد یافت. این نشست در حالی برگزار شده که نیمی از سران عرب در آن حضور ندارند و شماری از کشورهای عربی نیز در سطح ضعیفی در این اجلاس شرکت کردهاند.
این اجلاس درحالی برگزار شده است که عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر بهخاطر وضعیت بد حقوق بشر در این کشور بهویژه بعد از اعدام 9 جوان مصری در چند روز پیش با انتقادهایی در سطح اروپا و جامعه بینالمللی روبهرو شده است.
49311