در زمانی که بسیاری از مردم جهان هنوز برای دسترسی به واکسنهای کووید -19 مشکل دارند، بررسی این که واکسیناسیون کودکان انجام شود یا خیر، ممکن است یک بحث مهم محسوب شود. مشاوران واکسن در انگلستان با توجه به نرخ بسیار پایین بیماریهای جدی در این گروه سنی، تاخیر واکسن زدن را برای اکثر جوانان زیر 16 سال توصیه کردند. اما چندین کشور از جمله ایالات متحده پیش قدم شدهاند و سایر کشورها امیدوارند که در صورت تامین منابع از آن پیروی کنند. در این مقاله در مورد زوایای مختلف این موضوع بحث میکنیم. با ما همراه باشید.
علائم کرونا در کودکان
قبل از بررسی لزوم واکسیناسیون کودکان نسبت به ویروس کرونا، ابتدا باید بررسی کنیم علائم کرونا در کودکان چیست؟ در مورد علائم کرونا در کودکان و انواع علائم کرونا و تفاوت سردرد کرونا با سایر سردردها میتوانید به سایت تریتا، سامانهی تخصصی سلامت، مراجعه کنید.
آیا لزومی به واکسن زدن زیر ۱۶ سال هست؟
از همان روزهای اول همه گیری، والدین از این واقعیت ابراز امنیت میکنند که SARS-CoV-2 بسیار کمتر از بزرگسالان باعث ایجاد بیماری جدی در کودکان میشود.اما برخی از کودکان هنوز بسیار مریض میشوند و مجموعه ای از علائم گاهی میتوانند ماهها پس از یک دوره خفیف COVID-19 نیز باقی بمانند. برای بسیاری از موارد، پزشکان اطفال کافی است تا واکسیناسیون را در اسرع وقت درخواست کنند. آدام راتنر، متخصص بیماریهای عفونی اطفال در دانشگاه نیویورک میگوید: «من این همه گیری را در مراقبت از کودکان در بیمارستان کودکان گذراندم. ما نه به اندازه افراد بزرگسال، اما به تعداد زیادی کودکان را که کاملا مبتلا به کرونا بودند، مشاهده میکردیم.»
با این حال، مشاوران واکسن در انگلستان توصیه کردهاند که فقط نوجوانانی که از نظر بالینی آسیب پذیر هستند یا با بزرگسالان آسیب پذیر زندگی میکنند واکسینه شوند. آدام فین، متخصص اطفال دانشگاه بریستول، در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: «بیماریهای شدید، مرگ و میر و حتی کووید طولانی مدت در بین نوجوانان و کودکان سالم نادر است و به زودی تقریبا همه بزرگسالان آسیب پذیر دو دوز واکسن دریافت خواهند کرد.»
کمبود اطلاعات در مورد تاثیر واکسن بر کودکان
اما در برخی از کشورها، هنوز اطلاعات کمی در مورد نحوه تأثیر COVID-19 بر کودکان وجود دارد. به عنوان مثال، برخی آمارهای رسمی بستری شدن و مرگ و میر ناشی از COVID-19 در آفریقای جنوبی، موارد را بر اساس سن تجزیه نمیکند. در نتیجه، پزشکان اطفال نمیدانند که چه مرگ و میرهایی در کودکان و جوانان رخ داده است و چگونه عواقب COVID-19 ممکن است تحت تأثیر شرایطی مانند سوء تغذیه، یا سل یا عفونت HIV قرار گیرد.علاوه بر این، برخی از پزشکان اطفال نگران این هستند که چه اتفاقی برای کودکان مبتلا به SARS-CoV-2 و سایر ویروسهای شایع، مانند ویروس سینسیتیال تنفسی، که یکی از عوامل سرماخوردگی معمولی است، خواهند افتاد. متخصص اطفال در بیمارستان دانشگاه جملی در رم میگوید: «قرنطینههای شدید این مشکل را در برخی مناطق حل کرده است، اما با کاهش اقدامات فاصله گذاری اجتماعی، علائمی وجود دارد که نشان میدهد عفونتهای سینسیتیال تنفسی در کودکان در حال افزایش است.» او افزود: «ما هنوز نمیدانیم که تاثیر مشترک عفونتها در کودکان چه خواهد بود وقتی که ما دارای حجم ترکیبی ویروسها و COVID هستیم.»
انواع واکسن کرونا کدامند؟
برای انتخاب واکسن مناسب برای کودکان نیاز به شناخت خوبی از انواع واکسنهای موجود در کشور دارید. در ایران واکسنهای مختلفی برای ویروس کرونا وجود دارد. از جمله این واکسنها میتوان به واکسن کو برکت، واکسن سینوفارم، بهارات، استرازنکا و اسپوتنیک وی اشاره کرد. در مقالهی انواع واکسن کرونا از سایت تریتا، میتوانید در مورد انواع این واکسنها، عوارض جانبی و گروههای سنی پیشنهادی مطالعه کنید.
آیا واکسیناسیون کودکان بی خطر است؟
تعداد قابل توجهی از واکسنها در جوانان بالای 12 سال آزمایش شده اند، از جمله واکسنهای mRNA ساخته شده توسط Moderna و Pfizer و دو واکسن چینی ساخته شده توسط Sinovac و Sinopharm. همچنین چندین کشور از جمله ایالات متحده اسرائیل و چین در حال حاضر واکسنهایی را به این گروه سنی ارائه میدهند. انتظار میرود سایر مطالعات به زودی نتایج را در جوانان بالای 12 سال گزارش دهند، از جمله مطالعات روی واکسن Zydus Cadila و واکسن کرونا غیر فعال شده Covaxin، در هند.
تا کنون، به نظر میرسد که واکسنها در نوجوانان ایمن هستند و برخی از شرکتها اقدام به انجام آزمایشات بالینی در نوزادان شش ماهه کردهاند. آندریا شین، متخصص اطفال در دانشگاه اموری در آتلانتا جورجیا میگوید: ممکن است واکسن برای افراد زیر 12 سال در اواخر امسال در دسترس باشد.
واکسیناسیون کودکان و جوانان چگونه بر همه گیری بیماری تأثیر میگذارد؟
ارتباط بالقوهای بین واکسن Pfizer و التهاب قلب، شرایطی به نام میوکاردیت و پریکاردیت، از زمان شروع واکسیناسیون جوانان توسط اسرائیل و ایالات متحده پدیدار شده است. با این حال، محققان هنوز نتوانستهاند ثابت کنند که واکسن باعث التهاب شده است. دیوید پیس، متخصص اطفال در دانشگاه مالت در ماسیدا میگوید: اکثر مبتلایان بهبود یافتهاند و دادهها نشان میدهد که خطر این شرایط «بسیار کم» است. (حدود 67 مورد در میلیون دوز دوم در مردان نوجوان 12 تا 17 ساله و 9 در میلیون در زنان نوجوان در همان گروه سنی)مالت 80 درصد از جمعیت خود را واکسینه کرده است، یکی از بالاترین میزان واکسیناسیون در جهان و در حال حاضر نیز نوجوانان بالای 12 سال را واکسینه کرده است. پیس میگوید: ساختارهای بافت خانواده در کشوری که نوجوانان اغلب با مادربزرگ و کنهسالان خود در تماس مکرر هستند، با واکسینه کردن جوانان در سطح جمعیتی، میتواند ایمن شود.جمع بندی نهاییدر نهایت چیزی که در مورد ویروس کرونا مطمئن هستیم، این است که کودکان اولویت اول این ویروس نیستند! در عین حال مراقبت از کودکان در مقابل کرونا امری ضروری است و واکسیناسیون کودکان عوارض چندانی به همراه نداشته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویروس کرونا مانند علائم کرونا، ماندگاری کرونا روی سطوح مختلف، تاریخ احتمالی اتمام کرونا و انواع واکسنهای کرونا میتوانید به سایت تریتا سامانهی تخصصی سلامت و فناوریهای زیستی مراجعه کنید.