اسپیرونولاکتون یک داروی پر مصرف است که کاربردهای مختلفی از جمله درمان آکنه دارد. اثرات اسپیرونولاکتون و درمان جوشهای بزرگسالی از جمله مصارف این قرص است با همراه شوید.
عامل بروز جوش
اختلالات هورمونی نیز میتوانند باعث بروز آکنه شوند. سایر عوامل ایجاد آکنه نیز شامل جنسیت، تغذیه، استرس، عوامل محیطی، عدم رعایت بهداشت و مراقبتهای پوستی، سیگار کشیدن و … است.
بروز آکنه یا جوش زدن در بزرگسالی
اسپیرونولاکتون و درمان جوش
وقتی که آکنه در تاریخهای اطراف بازه پریود شدن زنان اتفاق میافتد احتمالا ریشه هورمونی دارد و برای درمان آن نیز باید به تنظیم هورمونهای قاعدگی پرداخت. تجویز اسپیرونولاکتون در این مرحله میتواند مفید باشد و به کاهش التهاب پوستی و جوش زدن کمک نماید.
دوز مصرفی اسپیرونولاکتون و درمان جوش
معمولا پزشک این دارو را ابتدا در یک بازه یک ماهه برای بیمار تجویز میکند و در نوبت مراجعه بعدی با بررسی شدت کاهش جوشها تصمیم به ادامه یا افزایش دوز میکند. اغلب در نوبت اول دوز مصرفی ۵۰ میلیگرم در نظر گرفته میشود و در دورههای بعدی دوز مصرفی دو تا چهار برابر افزایش داده میشود.
عوارض مصرف اسپیرونولاکتون
- سرگیجه و بینظمی در پریود در زنان و عدم توانایی حفظ نعوظ در مردان
- افزایش حجم ادرار، کم آبی بدن؛ افزایش غلظت آمونیاک بدن، بر هم خوردن تعادل الکترولیتی
- حساسیت و دردناک شدن سینهها
- بی اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ
از آنجایی که این دارو اثرات خواب آور دارد، بهتر است شبها آن را مصرف نمایید.
سایر موارد تجویز اسپیرونولاکتون
درمان تورم یا خیز
این دارو برای بیماریهای کبدی، کلیوی و نارساییهای قلبی نیز تجویز میشود. این داروی مدر آور برای درمان تورم تجویز میشود. تورم یا خیز به معنای آب آوردن زیر پوست است. اسپیرونولاکتون با افزایش حجم و دفعات ادرار، آب اضافی و تجمع یافته در بدن را تخلیه میکند و در نتیجه موجب کاهش تورم میشود. اما نکته مثبت اسپیرونولاکتون در این است که پتاسیم بدن را به همراه ادرار دفع نمیکند و در نتیجه موجب کمبود پتاسیم بیماران نمیشود. البته در بیماران قلبی باید دوز مصرفی این دارو بسیار کم باشد.
اسپیرونولاکتون و ریزش مو
یکی از موارد پر کاربرد دیگر اسپیرونولاکتون برای جلوگیری از ریزش مو با الگوی طاسی در زنان است. در مواردی که ریزش مو به دلیل بالا بودن هورمونهای مردانه و با الگوی الوپسی آندروژنیک است، اسپیرونولاکتون با سرکوب این هورمونها از ریزش مو جلوگیری کرده و این مشکل را درمان میکند. بر اساس مطالعات انجام شده، بیش از هفتاد درصد بیماران زنانی که دچار ریزش مو بودند، پس از مصرف اسپیرونولاکتون بهبود یافتند. علاوه بر این اسپیرونولاکتون موجب ضخیمتر شدن ریشه مو و افزایش رشد مو نیز خواهد شد.
اسپیرونولاکتون و بارداری
معمولا مصرف این دارو برای افراد باردار توصیه نمیشود. در واقع برخی تصور میکنند که اسپیرونولاکتون یک داروی ضد بارداری است که البته این تصور غلطی است. قرص اسپیرونولاکتون تنها موجب کاهش هورمونهای مردانه میشود که به موجب آن آکنه و جوشهای بزرگسالان را میتوان مهار کرد و بهبود بخشد.
اما در هر صورت این دارو برای زنان باردار تجویز نمیشود چرا که میتواند موجب اختلالاتی در شکل گیری اندامهای جنین، به خصوص در سیستم ادراری وی شود.
تداخلات دارویی اسپیرونولاکتون
قرص اسپیرونولاکتون میتواند موجب کاهش فشار خون شود و گاهی به همین منظور نیز تجویز میشود. اما برای بیماران قلبی بهتر است برای جلوگیری از تداخل با سایر داروهای مصرفی، تجویز آن با احتیاط انجام شود.
اسپیرونولاکتون با سایر داروها مانند مهار کنندههای آنزیمی، مکملهای پتاسیمی و پنی سیلین تداخل داشته و در صورت مصرف همزمان احتمال دارد که موجب هایپرکلسمی شود. علاوه بر این قرصهای آسپرین ممکن است اثرگذاری اسپیرونولاکتون را کاهش دهند.
منبع
نوشته عوارض داروی اسپیرونولاکتون برای درمان جوش اولین بار در آموزش ، سلامت، مطالب سینما و فناوری. پدیدار شد.