اسپیرونولاکتون یک داروی پر مصرف است که کاربردهای مختلفی از جمله درمان آکنه دارد. اثرات اسپیرونولاکتون و درمان جوش‌های بزرگسالی از جمله مصارف این قرص است با همراه شوید.

قرص‌های اسپیرونولاکتون کاربردهای فراوانی داشته و برای طیف وسیعی از موارد پزشکی تجویز می‌شود. یکی از کاربردهای این قرص‌ها برای درمان جوش و آکنه است که در این متن سعی داریم به طور کامل و مفصل در رابطه با مصرف قرص اسپیرونولاکتون و درمان جوش با شما سخن بگوییم.

عامل بروز جوش

عوامل مختلفی می‌توانند باعث بروز جوش صورت شوند، مثلا پوست‌های چرب به طور بالقوه استعداد بیشتری برای جوش زدن دارند زیرا پاتوژن‌های بیشتری بر روی چنین پوست‌هایی رشد می‌کنند. عوامل ژنتیکی نیز در جوش زدن پوست بی‌تاثیر نیستند و گاهی افراد به طور ارثی مستعد جوش زدن هستند.
اختلالات هورمونی نیز می‌توانند باعث بروز آکنه شوند. سایر عوامل ایجاد آکنه نیز شامل جنسیت، تغذیه، استرس، عوامل محیطی، عدم رعایت بهداشت و مراقبت‌های پوستی، سیگار کشیدن و … است.
اما جوش زدن در سنین نوجوانی و در حین دوره بلوغ امری کاملا طبیعی است که به دلیل عدم تعادل و دگرگونی‌های هورمونی بدن رخ می‌دهد. شدت و میزان جوش زدن در افراد مختلف در این مرحله متفاوت است اما معمولا گذرا بوده و پس از گذشت مدتی به طور طبیعی کاهش و پایان می‌یابد.

بروز آکنه یا جوش زدن در بزرگسالی

تقریبا اغلب افراد در دوران نوجوانی و بلوغ آکنه را تجربه کرده‌اند. اما گاهی این مشکل تا سنین بالاتر نیز ادامه پیدا می‌کند و در صورت عدم درمان و مراقبت و دستکاری جوش‌ها، جای آن روی پوست باقی می‌ماند. افرادی که دچار جوش‌های بزرگسالی می‌شوند باید روند درمانی متفاوتی را نسبت به جوش‌های دوره بلوغ طی کنند و این نوع آکنه‌ها معمولا به درمان‌های رایج ترتینوئینی و قرص‌های راکوتان  جواب نمی‌دهند.

اسپیرونولاکتون و درمان جوش

اسپیرونولاکتون و درمان جوش

یکی از داروهایی که برای درمان جوش استفاده می‌شود، اسپیرونولاکتون است. اسپیرونولاکتون آنتاگونیست گیرنده‌های آلدوسترونی بوده و می‌تواند در تنظیم هورمون‌ها موثر واقع شده و در نتیجه جوش زدن را مهار کند.
وقتی که آکنه در تاریخ‌های اطراف بازه پریود شدن زنان اتفاق می‌افتد احتمالا ریشه هورمونی دارد و برای درمان آن نیز باید به تنظیم هورمون‌های قاعدگی پرداخت. تجویز اسپیرونولاکتون در این مرحله می‌تواند مفید باشد و به کاهش التهاب پوستی و جوش زدن کمک نماید.

دوز مصرفی اسپیرونولاکتون و درمان جوش

تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو به عهده پزشک است. معمولا قرص‌های اسپیرونولاکتون در دوزهای ۵۰ میلی‌گرم و ۱۰۰ میلی‌گرم وجود دارند که بنا به تشخیص پزشک، یک یا دو قرص در روز تجویز می‌شود. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند در صورتی که همراه با مصرف اسپیرونولاکتون، از قرص‌های ضد بارداری نیز استفاده شود، احتمال تاثیر دارو بیشتر شده و عوارض جانبی آن نیز کاهش می‌یابد.
معمولا پزشک این دارو را ابتدا در یک بازه یک ماهه برای بیمار تجویز می‌کند و در نوبت مراجعه بعدی با بررسی شدت کاهش جوش‌ها تصمیم به ادامه یا افزایش دوز می‌کند. اغلب در نوبت اول دوز مصرفی ۵۰ میلی‌گرم در نظر گرفته می‌شود و در دوره‌های بعدی دوز مصرفی دو تا چهار برابر افزایش داده می‌شود.
اسپیرونولاکتون و درمان جوش
اگر دارو در دوز صحیح و مورد نیاز مصرف شود، بیمار پس از گذشت یک ماه متوجه خواهد شد که شدت جوش‌ها کاهش یافته و حدود ده درصد بهبودی را می‌تواند تخمین بزند، برای بهبودی کامل به حدود ده الی دوازده هفته زمان نیاز است تا دوره مصرف دارو کامل شود. این دارو در اکثر موارد جواب مثبت می‌دهد و واکنش‌های آلرژی زا یا موارد حساسیت به دارو بسیار نادر است.

عوارض مصرف اسپیرونولاکتون

  • سرگیجه و بی‌نظمی در پریود در زنان و عدم توانایی حفظ نعوظ در مردان
  • افزایش حجم ادرار، کم آبی بدن؛ افزایش غلظت آمونیاک بدن، بر هم خوردن تعادل الکترولیتی
  • حساسیت و دردناک شدن سینه‌ها
  • بی اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ

از آنجایی که این دارو اثرات خواب آور دارد، بهتر است شب‌ها آن را مصرف نمایید.

سایر موارد تجویز اسپیرونولاکتون

درمان تورم یا خیز

این دارو برای بیماری‌های کبدی، کلیوی و نارسایی‌های قلبی نیز تجویز می‌شود. این داروی مدر آور برای درمان تورم تجویز می‌شود. تورم یا خیز به معنای آب آوردن زیر پوست است. اسپیرونولاکتون با افزایش حجم و دفعات ادرار، آب اضافی و تجمع یافته در بدن را تخلیه می‌کند و در نتیجه موجب کاهش تورم می‌شود. اما نکته مثبت اسپیرونولاکتون در این است که پتاسیم بدن را به همراه ادرار دفع نمی‌کند و در نتیجه موجب کمبود پتاسیم بیماران نمی‌شود. البته در بیماران قلبی باید دوز مصرفی این دارو بسیار کم باشد.

اسپیرونولاکتون و ریزش مو

یکی از موارد پر کاربرد دیگر اسپیرونولاکتون برای جلوگیری از ریزش مو با الگوی طاسی در زنان است. در مواردی که ریزش مو به دلیل بالا بودن هورمون‌های مردانه و با الگوی الوپسی آندروژنیک است، اسپیرونولاکتون با سرکوب این هورمون‌ها از ریزش مو جلوگیری کرده و این مشکل را درمان می‌کند. بر اساس مطالعات انجام شده، بیش از هفتاد درصد بیماران زنانی که دچار ریزش مو بودند، پس از مصرف اسپیرونولاکتون بهبود یافتند. علاوه بر این اسپیرونولاکتون موجب ضخیم‌تر شدن ریشه مو و افزایش رشد مو نیز خواهد شد.

اسپیرونولاکتون و بارداری

معمولا مصرف این دارو برای افراد باردار توصیه نمی‌شود. در واقع برخی تصور می‌کنند که اسپیرونولاکتون یک داروی ضد بارداری است که البته این تصور غلطی است. قرص اسپیرونولاکتون تنها موجب کاهش هورمون‌های مردانه می‌شود که به موجب آن آکنه و جوش‌های بزرگسالان را می‌توان مهار کرد و بهبود بخشد.
اما در هر صورت این دارو برای زنان باردار تجویز نمی‌شود چرا که می‌تواند موجب اختلالاتی در شکل گیری اندام‌های جنین، به خصوص در سیستم ادراری وی شود.

 

درمان جوش بزرگسالی

 

تداخلات دارویی اسپیرونولاکتون

قرص اسپیرونولاکتون می‌تواند موجب کاهش فشار خون شود و گاهی به همین منظور نیز تجویز می‌شود. اما برای بیماران قلبی بهتر است برای جلوگیری از تداخل با سایر داروهای مصرفی، تجویز آن با احتیاط انجام شود.
اسپیرونولاکتون با سایر داروها مانند مهار کننده‌های آنزیمی، مکمل‌های پتاسیمی و پنی سیلین تداخل داشته و در صورت مصرف همزمان احتمال دارد که موجب هایپرکلسمی شود. علاوه بر این قرص‌های آسپرین ممکن است اثرگذاری اسپیرونولاکتون را کاهش دهند.

منبع

نوشته عوارض داروی اسپیرونولاکتون برای درمان جوش اولین بار در آموزش ، سلامت، مطالب سینما و فناوری. پدیدار شد.

hotnewsسلامت6 سال پیش • dahio.com • 257



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها