به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان چهارمحال وبختیاری به نقل از وب دا ،دکتر مجید شیرانی در برنامه تلویزیونی تولید صدا و سیمای مرکز استان “آگاهی رهایی ” در بخش گزارشی مشروح از کارزار در خصوص فعالیت های صورت گرفته در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد و سوء مصرف مواد اظهار داشت: هم اکنون ۴ مرکز MMT دولتی و ۵۶ مرکز MMT خصوصی در سطح شهرستان های ۹ گانه استان فعالیت دارند.
وی، تعداد آزمایشگاه های تشخیص مواد مخدر فعال در استان را ۸ مرکز اعلام و افزود: از مجموع مراکز MMT فعال، ۱۷ مرکز در دو شیفت فعالیت دارند که به طور متوسط در هر شیفت به یکصد مراجعه کننده خدمات ارائه می نمایند.
دکتر شیرانی افزود: بر اساس سامانه آیداتیس تا کنون ۱۸ هزار و ۵۴۸ نفر در برنامه های درمانی مراکز شرکت که از این تعداد ۱۴ هزار و ۴۰۴ نفر درمان با متادون، یک هزار و ۸۸۹ نفر درمان با بوپرونورفین و دوهزار و ۱۳۵ نفر با شربت اپیوم تحت درمان هستند.
به گفته وی، در شش ماهه نخست سال جاری تعداد یکهزار و ۶۷۷ نفر تحت پوشش درمان اعتیاد قرار گرفتند .
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه امروزه اعتیاد بعنوان یکی از آسیب های بزرگ و گرفتاری های عمده جامعه بشمار می رود افزود: عوامل متعددی در بروز این گرفتاری موثر است که از بین بردن آنها نیازمند مشارکت تمامی ارگان ها و سازمان های مردم نهاد می باشد.
وی با بیان اینکه در خصوص مسائل مرتبط با اعتیاد نیز همچون سایر بیماری ها اصل بر پیشگیری است اظهار داشت: آموزش صحیح، تسهیل عوامل اجتماعی مانند ایجاد زمینه اشتغال پایدار ، کسب درآمد و اقتصاد باید مورد توجه قرار بگیرد.
دکتر شیرانی گفت: در زمینه درمان اعتیاد اگر چه سختی های زیادی وجود دارد اما نباید ناامید شد و باید در هر مرحله ای مسائل را مدیریت کرد چرا که درمان اعتیاد اگر چه سخت اما امکان پذیر است.
وی داشتن اراده مستحکم و داشتن آمادگی روحی و روانی، داشتن حمایت خانواده و اطرافیان و دسترسی به تیم درمانی قوی و درمان نگهدارنده را از عوامل موثر در ترک مواد مخدر عنوان کرد.
وی در ادامه با توصیه خانواده ها از افراط و تفریط در برخورد با افراد گرفتار اعتیاد به مواد مخدر اظهار داشت: مصادیق زیادی از افراد وجود دارد که توانسته اند با کنار گذاشتن اعتیاد به دامان خانواده و جامعه برگشته و از آسیب های اجتماعی رهایی پیدا کنند.
دکتر شیرانی گفت در زمینه پیشگیری همواره آموزش و اطلاع رسانی در اولویت کاری دانشگاه می باشد که در این خصوص نیز ضمن آموزش کارکنان، دانشجویان با توجه به قرار گرفتن در سنین در معرض خطر و عموم مردم جامعه سعی می نماید با درمان نگهدارنده با متادون از گرفتار شدن معتادان در دام های دیگر پیشگیری و با جایگزین نمودن داروهای کم خطر تر و با اثر بخشی بیشتر از نیاز فرد به موادی همچون هروئین و تریاک و سایر مواد مخدر صنعتی و لزوم حضور فرد در محیط های پرخطر و سرخوشی های ناگهانی و بروز رفتار پرخطر جلوگیری نماید.
وی، ایجاد درمان پایدار و طولانی مدت برای حفظ بیماران معتاد از لغزش و ایجاد امکان زندگی روزمره منظم و ادامه فعالیت های شغلی و روابط اجتماعی، را از اهداف مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر با متادون عنوان و افزود: در این مراکز ضمن ارائه خدمات دارو درمانی توسط پزشک و پرستار، خدمات مشاوره ای توسط کارشناسان روانشناسی ارائه می شود.
دکتر شیرانی از فراهم شدن امکان ارائه خدمات بیمه اعتیاد برای افراد بی بضاعت در ۵ مرکز دولتی تحت پوشش دانشگاه و چندین مرکز خصوصی و تامین حدود ۷۰ درصد هزینه های درمانی این افراد اشاره داشت .
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: همچنین این دانشگاه ضمن ارائه خدمات آموزشی نسبت به شناسایی افراد و گروه های در معرض خطر از طریق کارشناسان، مراقبین سلامت به افراد در دام اعتیاد نیز خدمات آموزشی برای پیشگیری از برخی بیماری ها و آسیب ها را ارائه می نماید.
وی در ادامه به اهمیت و نقش موثر خانواده ها در بهبود وضعیت زندگی فرد معتاد و کمک به بهبود آن اشاره و افزود: این خانواده ها نباید در فرایند درمان فرد بیمار احساس تنهایی کنند و باید در عین حال که احساس مسئولیت می کنند احساس گناه، سرخوردگی و ناامیدی را از خود دور کنند.
به گفته وی، در حوزه ارائه خدمات بهداشت روان و ارائه خدمات مراقبتی نیز این دانشگاه فعالیت های قابل توجهی ارائه می نماید و با فعالیت سامانه سیب خدمات یکپارچه بهداشت همه افراد در معرض بیماری های روحی و روانی و افراد مبتلا را شناسایی و به آنها خدمات ارائه می نماید.
دکتر شیرانی افزود: برای ارائه خدمات هرچه بهتر تیم نظارتی متشکل از کارشناسان معاونت درمان، غذا و دارو، نظام پزشکی و بهزیستی از مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر با متادون (MMT) نظارت مستمر بعمل می آورند.
گفتنی است، هم اکنون در چهارمحال و بختیاری به ازای هر ۱۵ هزار جمعیت یک مرکز MMT فعال می باشد.
۴۶