در حال حاضر ارتشهای جهان پیشرفتهای بسیار زیادی در ساخت سلاحهای سنگین مانند موشک، هواپیماهای رزمی، ناوهای جنگی و تانکها داشتند، اما با این وجود باز هم در هر میدان نبردی این نیروهای پیاده مسلح هستند که نقش ویژهای در نتیجه نهایی دارند، پس مسلح شدن آنها به انواع سلاحهای سبک هجومی بسیار مهم است.
این موضوع باعث شد تا بسیاری از کشورهای جهان در زمینه این مدل سلاحها وارد عمل شوند، اما فقط چند کشور مانند آلمان موفق شدند با سلاحی چون ژ-۳ به نتیجه برسند و کشور ما هم که در گذشته تحت سیطره آنها قرار داشت وارد این عرصه شد؛ اولین تجربه ایران در بحث ساخت سلاحهای هجومی به دوران پیش از انقلاب باز میگردد که شرکت آلمانی هکلر اند کخ خط تولید سلاح ژ-۳ را در ایران راه اندازی کرد که زیر نظر نیروهای آلمانی این سلاح تولید میشد.
اما با پیروزی انقلاب اسلامی دروازهای برای جمهوری اسلامی ایران باز شد تا در زمینه تولید سلاحهای هجومی بتوان گامهای بزرگی برداشت که این گامها امروز هم ادامه دارد، در حال حاضر چندین پروژه در خصوص ساخت سلاحهای سبک در کشور اجرا شده که از آن میان میتوان به پروژههایی چون خیبر، مصاف و ذوالفقار اشاره کرد.
نکتهای که باعث شد تا ساخت سلاحهای هجومی سبک بسیار مورد توجه فرماندهان کشورمان قرار گیرد و آن را با جدیت پیگیری کنند بحث تحرکاتی بود که در اطراف مرزهای ایران رخ داد، ما روزی شاهد حضور نیروهای نظامی بیگانه بودیم، اما امروز گروههای تروریستی به نیابت از آنها به برهم زدن امنیت منطقه دست میزنند؛ پس تهدیدات در حال تغییر هستند از این رو باید سلاحهای جدیدتری ساخته شود.
این نیاز باعث شد بسیاری از متخصصان جوان کشور دست به کار شوند و سلاحی را بسازند که در هر شرایطی بتواند پاسخگوی نیروهای مسلح کشور باشد و به این شکل جدیدترین سلاح هجومی ایران با نام فجر ۲۲۴ تولید شد.
سلاح مدرن ایرانی که کابوس نفرات پیاده است
فجر ۲۲۴ مدرنترین سلاح تهاجمی ساخت نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که بر پایه پلتفرم یک سلاح معروف اما با دانش بومی ساخته شده است که همین موضوع باعث شده خود کشور سازنده نمونه خارجی فجر هم از آن بترسد، این سلاح با روش مهندسی معکوس سلاح M-۴ ساخته شده است.
M-۴ امروزه یکی از سلاحهای بسیار محبوب در بین نیروهای ویژه و ارتشهای حرفهای جهان محسوب شده و تقریبا در هر ۵ قاره جهان در حال خدمت است، البته این سلاح معایبی هم دارد، اما نقاط قوت بر نقاط ضعف آن برتری دارد و احتمالا اطمینانپذیری و کیفیت بالا دلیل کارشناسان ایرانی برای کار بر روی این اسلحه است.
فجر ایرانی مانند M-۴ با گلولههای ۵.۵۶ میلیمتری مسلح شده و میتواند از خشابهای ۲۰ و ۳۰ تیری استفاده کند، سرعت خروج گلوله از دهانه این سلاح هم ۸۸۴ متر بر ثانیه است؛ اما فجر در ظاهر شبیه M-۴ است و در باطن کاملا متفاوت با این سلاح و تمامی سلاحهای موجود در کشور عمل میکند.
وزن سلاح فجر بدون خشاب ۳ کیلو و ۲۰۰ گرم است، در حالی که این عدد برای کلاشینکف روسی ۳ کیلو و ۴۷۰ گرم و برای ژ-۳ آلمانی بیش از ۴ کیلو است. این خود یک ویژگی مهم است، چرا که موجب راحتی حرکت نیروهای عملکننده و سبکی آنها میشود، برای همین در حال حاضر بسیاری از صنایع اسلحهسازی دنیا به دنبال کاهش وزن محصولات خود هستند.
سلاح ایرانی فجر طولی بالغ بر ۸۳۸ میلیمتر و طول لوله ۳۷۰ میلیمتر دارد و مکانیزم عملکرد آن به مانند خیبر و مصاف بر اساس گاز مستقیم باروت با قفل چرخشی است. این سلاح همچنین ریل مخصوص انواع دوربین، هدف گیر لیزری، چراغ قوه و سایر ملزومات مورد نیاز را دارد. قنداق این سلاح نیز از نوع متحرک بوده و با توجه به نیاز ماموریتی و جثه تیرانداز میتوان اندازه آن را تغییر داد.
همچنین فجر ۲۲۴ دو سایت هدف گیری عادی نیز دارد که نسبت به مدل نصب شده بر روی همخانوادههای ایرانی خود و حتی M-۴ پیشرفتهتر است؛ این سیستم هدفگیری بر روی برخی سلاحهای پیشرفته جهان مثل ACR نیز دیده میشود. البته فجر ایرانی به یک و دو پایه هم مجهز بوده و میتواند برای نبرد در فاصله نزدیک با استفاده از دوربین نصب شده بر روی سلاح و این پایهها یک تفنگ تکتیرانداز سبک تبدیل شود.
ایران و موجی از سلاحهایی که میتوان آنها را صادر کرد
در سالهای اخیر تجهیزات بسیار مدرن و پیشرفتهای در کشور تولید شده که برای رفع نیاز نیروهای مسلح و افزایش قدرت بازدارندگی به تولید انبوه رسیده، اما نکته مهم این است که در حال حاضر بسیاری از کشورها که توانمندی ساخت سلاح را پیدا کردند امروز به فکر کسب درآمد از این طریق هستند.
این اقدام میتواند در بحث بودجه به کشورها کمک کند و کشور ما هم میتواند از این روش بهره ببرد، البته نکته مهمی که باعث شده تا این لحظه چنین موضوعی رخ ندهد بحث محفوظ ماندن اسرار نظامی و ادوات است، وگرنه نه بسیاری از کشورها از جمله برخی قدرتهایی جهانی خواهان همکاری و خرید تسلیحات از کشورمان هستند.
تمامی این موضوعات نشان میدهد که صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجربیات بسیار زیادی که در حوزه نبردهای فاصله نزدیک بدست آورده، در سالهای اخیر حرکت بسیار پر شتاب و مثبتی را در جهت نوسازی سلاحهای سبک خود انجام داده است که فجر ۲۲۴ را میتوان بهترین نمونه آن دانست.
۲۷۲۱۵