به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران در حاشیه نشست دورهمی با خبرنگاران درباره وضعیت جدید آسیب های اجتماعی آشکار در شهر به خصوص خیابان خوابی معتادان متجاهر سخن گفت.
محمدرضا جوادی یگانه در این باره گفت: نمی توانیم بین محلات را فنس بکشیم و آنها را محدود کنیم و بگوییم معتادان وارد این منطقه نشوند یا از آنجا بروند. این تجربه قبلا هم اتفاق افتاده است. دور پارک هرندی را محدود کردند، معتادان به داخل محله هرندی هجوم آوردند. آنها را از محله هرندی بیرون راندند و در نهایت، معتادان در همه جای شهر تا دره فرحزاد پراکنده شدند. نگاه این چنینی به آسیبهای اجتماعی و اعتیاد، نمی تواند از دامنه آسیب بکاهد، بلکه باعث پراکنده کردن آن می شود.
او درباره نقش شهرداری تهران در این باره گفت: مسئول اصلی آسیب های اجتماعی به خصوص معتادان خیابانخواب، شورای مبارزه با آسیبهای اجتماعی کشور به ریاست وزیر کشور است و البته شهرداری تهران هم عضو این شوراست. در مورد آسیب های اجتماعی، شهرداری تهران فقط در حوزه تکدی گری، نقش مستقیم دارد. تکدی گری هم این نیست که مثلا کسی، دستفروشی کند. بلکه اگر کسی آشکارا سر چهارراه گدایی کرد، آن تکدی گری است و شهرداری مسئولیت برخورد مستقیم دارد. در سایر حوزه های آسیبهای اجتماعی، شهرداری نقش مستقیم ندارد. از جمله فقر که همه می دانیم یکی از اصلی ترین علل افزایش آسیبهای اجتماعی است. مثلا شهرداری درباره آسیب اجتماعی طلاق، کار مستقیمی نمی تواند انجام دهد.
او با اشاره به اینکه مسئله آسیبها، موضوعی صد ساله است، گفت: در برهه هایی مانند سالهای ۳۲، ۴۲، ۵۵، ۵۷، ۶۸ و اخیرا هم ۹۷، وضعیت اقتصادی کشور باعث به وجود آمدن امواج آسیبهای اجتماعی و فقر شد. بررسی های ما نشان می دهد در تنش های اقتصادی سال گذشته، شهروندان دست کم با ۲ دهک کاهش طبقه اقتصادی روبرو شدند. یعنی تنش های اقتصادی سال گذشته، وضعیت معیشت بخش زیادی از مردم را دچار مشکل کرد. بسیاری از شهروندان تهرانی که اجاره نشین هستند، مجبور شدند محل سکونت خود را تغییر داده و به محلات جنوبی تر و ارزان تر بروند. به طور مثال، شهروندی که در محله طرشت زندگی می کرد مجبور شد به محله یافت آباد یا اسلامشهر برود. فرزند او که در محله قبلی به مدرسه می رفت، حالا به مدرسه دیگری می رود و تمام این مسایل روی کیفیت زندگی شهروند اثر می گذارد و باعث ایجاد آسیب می شود.
جوادی یگانه در بخش دیگری از سخنانش گفت: مطالعات نشان داده است یکی از اصلی ترین ریشه های گرایش جوانان به مواد مخدر، ناکامی های اقتصادی و اجتماعی است. شهرداری تهران در مقابل ناکامی های اقتصادی و اجتماعی که خود، معلول شرایط بسیار پیچیده و عوامل متعددی است، چه قدرت و اختیاری برای مطالعه دارد؟ لذا این که شهرداری را مسئول برخورد با نشانه های آسیب اجتماعی بدانیم، نگاهی کارشناسی نیست.
معاون فرهنگی و اجتماعی شهر تهران در بخش دیگری از سخنانش گفت: شهرداری در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی فعالیتهای زیادی کرده است که نمونه آن، اسکان و مراقبت از معتادان بیمار در مراکز بهاران است. ما به طور جدی وارد این عرصه شده ایم و تلاش داریم از آسیب بیشتر به این بخش از هموطنان جلوگیری شود.
جوادی یگانه در پایان سخنانش با بیان اینکه روند رو به رشد آسیب های اجتماعی در تهران، با تلاشهای انجام شده، کند شده است، گفت: انتظار می رود روند افزایش آسیب ها متوقف شود تا بتوانیم در جهت کاهش آسیبها قدم برداریم. این مسئله هم شدنی است. زیرا دستگاه های متولی کشور در زمینه آسیبها، به هم افزایی زیادی رسیده اند و توانسته اند با هماهنگی یکدیگر در مسیر جلوگیری از افزایش آسیب اجتماعی، قدم بردارند. به طور مثال، آسیب اجتماعی حاشیه نشینی در شهرها، به دلیل ناهماهنگی دستگاه های اجرایی بود. با حضور این دستگاه ها در یک شورا، هماهنگی زیادی بین آنها برقرار شد و می توانیم بگوییم روند حاشیه نشینی، مانند گذشته، پرشتاب نیست و رشد آن با کندی همراه شده است.
۴۷۲۳۱