این موضوع درحالی رخ می‌دهد که ابراز خوشحالی یکی از بازیگران تلویزیون از گرانی گوشت و مضرات آن با نقدهای تند کاربران ایرانی در فضای مجازی مواجه شد. از آن سو انتشار ویدیوهای متعدد از کیفیت پایین و حتی فساد گوشت وارداتی موج دیگری از انتقادها را در فضای مجازی به وجود آورده است، اما گوشت وارداتی واقعا چه قیمتی دارد؟

گوشت وارداتی آنقدرها هم سود ندارد!
قیمت واقعی گوشت وارداتی چقدر است؟ ۲۸‌ یا ۱۲۰‌هزار تومان؟ پس از واردات و پروسه توزیع، به چه اندازه روی این کالا سود تعلق می‌گیرد. واکنش‌ها در فضای مجازی و جامعه به اندازه‌ای بود که دولت را با انتقادات بی‌شماری روبه‌رو کرد، به‌طوری که علی‌اکبر مهرفرد، معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: «ادعاهای مطرح‌شده از سوی یک کارآفرین برتر در برنامه زنده تلویزیونی که خودش هیچ اهلیتی برای واردات گوشت قرمز ندارد، سراسر کذب محض بوده و جای تاسف برای صداوسیماست که به چنین افرادی اجازه تشویش اذهان عمومی را می‌دهد.»
آگاهی، عضو انجمن واردکنندگان هم به نوعی ادعای مطرح شده از طرف این کارآفرین را رد کرده و به «شهروند» می‌گوید: «برخلاف تصور عموم سودی از واردات گوشت عاید واردکنندگان نمی‌شود، اما به دلیل تعهدی که سه ماه پیش به دولت داده‌ایم، مجبور به واردات گوشت هستیم.»
به گفته او، درحال حاضر واردات هر کیلو گوشت گرم از آسیای میانه براساس ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردکننده ۳۲‌هزار تومان تمام می‌شود و به قیمت ۳۳‌هزار تومان در اختیار شبکه توزیع قرار می‌گیرد. آن‌گونه که این فعال اقتصادی به «شهروند» توضیح می‌دهد، واردات گوشت گرم از استرالیا برای واردکننده حدود ۴۰‌هزار تومان تمام شده و با قیمت بالاتری عرضه می‌شود.
او در واکنش به کسانی که واردکنندگان را متهم به احتکار گوشت کرده‌اند، گفت: «به دلیل حساسیتی که این روزها روی بازار گوشت ایجاد شده است، تمام محموله‌های وارداتی بعد از ورود به گمرک ضبط شده و در اختیار شبکه توزیع دولتی قرار داده می‌شود.»
ادعای عضو انجمن واردکنندگان درباره قیمت تمام شده گوشت درحالی است که یک سرچ گوگل نشان می‌دهد که قیمت گوشت ‏گوسفند در خرده‌فروشی‌های استرالیا، آن هم به صورت بسته‌بندی کیلویی ۷ تا ۸ دلار است و قیمت گوشت گوساله بسته‌بندی ‏شده، در خرده فروشی‌های استرالیا بین ۵ تا ۷ دلار قیمت گذاری شده است. اگر بخواهیم قیمت گوشت گوسفند را با دلار ۴۲۰۰ ‏تومانی در نظر بگیریم نرخ گوشت گوسفند استرالیایی ۲۹‌هزار و ۴۰۰ تا ۳۳‌هزار و ۶۰۰ تومان است و نرخ گوشت گوساله با دلار ‏‏۴۲۰۰ تومانی بین ۲۱ تا ۲۹‌هزار و ۴۰۰ تومان تمام می‌شود. ‏

ایرانی‌ها زیاد گوشت می‌خورند؟
بررسی اطلاعات ارایه‌شده از سوی مرکز آمار ایران درخصوص سبد هزینه خانوار بیانگر آن است که در سال‌های گذشته سبد غذایی مردم کوچک و کوچکتر شده است. براساس آمارهای جهانی و اطلاعات دریافتی از گزارش سازمان خواربار جهانی (فائو)، متوسط مصرف سرانه انواع گوشت قرمز در بازه زمانی سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ میلادی نشان از کاهش مصرف آن در ایران و همچنین شکاف شدید مصرف نسبت به کشورهای مختلف دارد. مصرف این کالا ‌سال ۲۰۱۷ در ایران حدود ۶ کیلوگرم بوده است، به عبارت دیگر می‌توان ادعا کرد که هر ایرانی ماهانه تنها نیم کیلو  و روزانه  ۱۶,۶ گرم گوشت مصرف می‌کند. البته نباید فراموش کرد که متوسط قیمت گوشت قرمز در سال اعلامی به‌طور متوسط ۴۰‌هزار تومان بود. سیروس روستا، عضو هیأت مدیره اتحادیه مرکزی دامداران که معتقد است گرانی‌های اخیر منجر به حذف گوشت از سبد مصرفی بسیاری از خانوارهای ایرانی شده است، به «شهروند» می‌گوید: «می‌توان ادعا کرد که میزان مصرف گوشت نسبت به پارسال حداقل  ۳۰ تا ۴۰‌درصد کاهش پیدا کرده است. هرچند آمار دقیقی وجود ندارد، اما می‌توان ادعا کرد اکنون سرانه مصرف گوشت در بسیاری از خانواده‌های ایرانی ۴کیلوگرم هم نیست.»

بازار داغ دام زنده در استان‌های مرزی
برخلاف آن‌چه دیروز برخی از رسانه‌های خبری اعلام کردند، خبری از کاهش قیمت دام زنده در بازار نیست. به گفته روستا درحال حاضر هر کیلو دام سنگین حدود ۳۰‌هزار تومان و دام سبک ۴۰‌هزار تومان خرید و فروش می‌شود. سعید سلطانی، رئیس اتحادیه دامداران مرکزی معتقد است بهای دام در استان‌های مختلف، متفاوت است. به‌عنوان مثال در استان‌های مرزی هر کیلو دام سبک به قیمت ۵۵‌هزار تومان و در برخی از استان‌ها به قیمت ۳۵‌هزار تومان خرید و فروش می‌شود، ۲۰‌هزار تومان اختلاف در قیمت هر کیلو دام، ۴۰‌هزار تومان قیمت گوشت را بالاتر می‌برد.
 درواقع می‌توان ادعا کرد قیمت گوشت در استانی که دام در آن به قیمت ۳۵‌هزار تومان فروخته می‌شود، حدود  ۸۰‌هزار تومان  و در استانی که دام در آن ۵۵‌هزار تومان فروخته می‌شود، ۱۲۰‌هزار تومان در اختیار مصرف‌کننده نهایی قرار می‌گیرد.

گوشتخوارترین مردم جهان کدامند
در انگلستان این عقیده وجود دارد مردمانی گوشت بیشتر مصرف می‌کنند که پول بیشتری دارند و مشخصا درآمد آنها بیشتر است.  گزارش مجمع جهانی اقتصاد نشان می‌دهد به‌عنوان مثال در لوکزامبورگ که سرانه تولید ناخالص ملی حدود ۷۰‌هزار دلار است، هر نفر حدود ۱۰۰ کیلوگرم گوشت مصرف می‌کند. در چین که سرانه تولید ناخالص ملی ۱۱هزار دلار است، مردم این کشور سالانه ۵۵ کیلوگرم گوشت مصرف می‌کنند. گزارش مجمع جهانی اقتصاد اضافه می‌کند که علاوه بر تولید ناخالص ملی، رشد سریع درآمد خانوارها در اقتصادهای نوظهور نیز می‌تواند به تغییر رژیم غذایی آنها کمک کند و آنها را به سمت مصرف محصولات پروتیینی که قیمت بالایی دارند، سوق دهد. با افزایش درآمد مردم گرایش بیشتری به خوردن گوشت، محصولات لبنی و غذاهای دریایی پیدا می‌کنند. براساس این گزارش، مردم هنگ‌کنگ با مصرف نزدیک به ۱۶۰ کیلوگرم گوشت در سال پرمصرف‌ترین مردم جهان در این نوع غذا هستند. بعد از آن، نیوزیلند با مصرف حدود ۱۳۵ کیلوگرم در جایگاه دوم، استرالیا با مصرف حدود ۱۳۰ کیلوگرم در جایگاه سوم و آمریکا با مصرف ۱۲۰ کیلوگرم در جایگاه چهارم قرار دارد. بعد از آن، کشورهای لوکزامبورگ، برزیل، ‌انگلستان، دانمارک، سوییس، نروژ، چین، ژاپن، اندونزی و هند قرار گرفته‌اند.

دام را باید جلوی چشمان خودم ذبح‌ کنند تا اعتماد کنم
در روزهای گذشته تصاویر زننده‌ای از گوشت‌های وارداتی در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌چرخید؛ از گوشت‌های قرمز که حالت عفونی به خود گرفته تا چربی‌های خشک‌شده زیر یک لایه گوشت قرمز. تصاویری که سلطانی، رئیس اتحادیه مرکزی دامداران درباره آن می‌گوید: «نمی‌توان صحت تصاویر منتشرشده را تأیید یا تکذیب کرد، چرا که در تصاویر ضبط‌شده بسته‌بندی این گوشت‌ها نشان داده نمی‌شود و اصلا مشخص نیست که این گوشت‌ها مال کجاست.»
او در ادامه با اشاره به ضوابط ذبح و واردات گوشت به کشور می‌گوید: «تمام گوشت‌هایی که وارد کشور می‌شود تحت نظارت سازمان دامپزشکی  و ناظر شرعی  ذبح می‌شود و باید سلامت آنها به تأیید برسد.»   
این فعال صنفی البته در ادامه می‌گوید: «این روزها البته شرایط به‌قدری بد شده که حاضر نیستم گوشت‌های داخلی که در مقابل چشمانم ذبح نشده‌اند را بخورم  و تنها به گوشتی اعتماد دارم که  در مقابل چشمان خودم ذبح شده باشد.»  

سهم گوشت از هزینه خانوار نزولی شد
بر اساس داده‌های مرکز آمار و بانک مرکزی، سهم انواع گوشت از هزینه خانوار از ۶.۱‌درصد در سال ۱۳۸۵ به ۵,۳‌درصد در ‌سال ۱۳۹۵رسیده است؛ سهم انواع گوشت در سبد گوشتی خانوار و بررسی جزییات مصرف گوشت ایرانیان نشان می‌دهد که همچنان بیشترین هزینه خرید گوشت صرف خرید گوشت دام می‌شود.
 آن‌گونه که  بانک مرکزی اعلام کرده است در ‌سال ۱۳۹۶ متوسط هزینه خوراکی و دخانی یک خانوار شهری، برابر ۷۶۷۵۰‌هزار ریال بوده است که در مقایسه با سال ۱۳۹۵ به میزان ۱۵.۲‌درصد افزایش نشان می‌دهد. براساس نتایج این بررسی، در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی بیشترین سهم با ۲۲.۱ درصد، مربوط به هزینه «آرد، رشته، نان، غلات و فرآورده‌های آن» بوده و هزینه‌های مربوط به «گوشت» با ۲۰.۴‌درصد بیشترین سهم از سبد مصرفی خانوارها را به خود اختصاص داده است.

چقدر تولید و چقدر مصرف کردیم
طبق آمار ارایه شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی، تولید انواع گوشت قرمز در ‌سال ۱۳۹۱ نزدیک به ۷۴۷‌هزار تن بود که این میزان در سال ۱۳۹۶ به ۸۳۵‌هزار تن رسید. برای بررسی صحت این آمار نگاهی به روند واردات و صادرات گوشت قرمز منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی و میزان مصرف ارایه شده از سوی سازمان آمار می‌اندازیم. براساس اطلاعات منتشر شده در مرکز آمار ایران، متوسط مصرف انواع گوشت قرمز هر فرد ایرانی در ‌سال ۱۳۹۱ معادل هفت کیلو و ۳۰۰ گرم بود. در این ‌سال جمعیت کشور حدود ۷۶‌میلیون نفر بود؛ با این حساب میزان مصرف گوشت قرمز در آن‌ سال معادل ۵۵۵ هزارتن برآورد می‌شود.
با احتساب واردات ۱۲۰‌هزار تنی در برابر صادرات ۵‌هزار تنی، ۱۱۵‌هزار تن از میزان مصرف از محل واردات تأمین شده و بقیه نیاز مصرف – معادل ۴۴۰‌هزار تن – از محل تولید داخل است که با رقم اعلامی وزارت جهاد کشاورزی در سال مورد نظر تفاوت آشکار دارد.در سال ۹۶ و با گذشت چهارسال از اجرای قانون انتزاع، رقم تولید انواع گوشت قرمز ۸۳۵‌هزار تن اعلام شد، درحالی‌که ارقام ارایه‌شده از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد متوسط مصرف انواع گوشت قرمز هر فرد ایرانی در ‌سال ۹۶ با کاهشی در حدود ۲۴‌درصد نسبت به ‌سال ۱۳۹۱ برابر پنج کیلو و ۶۰۰ گرم بوده است. با احتساب جمعیت ۸۰,۸ میلیونی کشور در این سال، کل گوشت مصرفی در این ‌سال معادل ۴۵۳‌هزار تن است.
همچنین با در نظر گرفتن میزان واردات معادل ۱۵۰‌هزار تن و کسر ۲‌هزار تن صادرات، فقط ۳۰۱‌هزار تن انواع گوشت قرمز در کشور تولید شده که ۳۲‌درصد نسبت به تولید واقعی در سال ۹۱ و ۶۴‌درصد نسبت به رقم اعلامی وزارت جهاد کشاورزی (برای تولید سال ۹۶) کمتر است. به نظر می‌رسد پاشنه آشیل بازار گوشت و افزایش قیمت آن، کاهش تولید آن بوده است.

2323

hotnewsسایر6 سال پیش • dahio.com • 31



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها