حسین خلیلی: در حالی که از حدود ۱۰ روز پیش فوتبال باشگاهی در نقاط مختلف دنیا به دلیل روزهای فیفا به تعطیلی رفته، اما بازیکنان این روزها با چیزی به نام تعطیلی بیگانه هستند. این مساله در اروپا بیش از دیگر نقاط دنیا به چشم میآید. مشکل اینجاست که اگر تا دو سال پیش در روزهای فیفا، تیمهای اروپایی سعی میکردند با بازیکنان ذخیره خود به مصاف دیگر تیمها در بازیها دوستانه بروند، حالا با تورنمتی همچون لیگ ملتهای اروپا عملا چنین مرخصی برای بازیکنان اصلی وجود ندارد.
از طرف دیگر، این مسابقات باعث شده تا تیمهای قدرتمند در بازیهایی با سطح بالا به مصاف هم بروند. به عنوان مثال پرتغال و فرانسه و همچنین انگلیس و بلژیک در راستای همین بازیها به مصاف هم رفتهاند. در کنار این مساله که با وجود چنین مسابقاتی هیجان همچنان در فوتبال اروپا ادامه پیدا میکند، اما از طرف دیگر یک حقیقتی تلخ در حال رخ دادن است؛ تا به اینجای فوتبال باشگاهی در اروپا، تعداد مصدومان در مقایسه به فصول گذشته به مراتب بیشتر بوده است.
معضلی فراگیر
با در نظر گرفتن این تعطیلی در فوتبال اروپا، این سومین بار از ابتدای ماه سپتامبر است که فوتبال باشگاهی در اروپا با وقفه رو به رو میشود. به دلیل وجود چنین شرایطی بود که توماس توخل، مربی پاریسن ژرمن حدود دو هفته پیش زبان به انتقاد باز کرد و گفت: « ما در حال کشتن بازیکنان هستیم. ما عملا هیچ زمانی برای آمادهسازی دوباره در اختیار نداریم. بدون آمادگی، همه چیز حالتی شکننده دارد. این یک بهانه نیست بلکه واقعیتی تلخ است ». این اتفاق برای خود تیم توخل نیز افتاد و در بازی قبل از تعطیلات PSG مقابل رنس، دو ستاره آن یعنی نیمار و امباپه به دلیل مصدومیت غایب بودند. همچنین سه بازیکن پاریسیها هم در همان بازی مصدوم شدند.
اوضاع در دیگر کشورهای اروپایی نیز تعریف چندانی ندارد. در حالی که در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی، تیمها مجاز به انجام ۵ تعویض هستند اما در انگلیس همچنان سه تعویض انجام میشود. نتیجهاش هم این شده که تعداد مصدوان در لیگ جزیره از دیگر لیگها به مراتب بیشتر است. سایت Premier Injuries که تخصص در اعلام مصدومیت بازیکنان لیگ برتر انگلیس دارد، اعلام کرد تا اواخر ماه اکتبر حدود ۸۰ بازیکن لیگ جزیره به دلیل مصدومیتهای عضلانی از همراهی تیمهای خود باز ماندهاند. این آمار یعنی تعداد مصدومان در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته حدود ۴۵ درصد رشد داشته است.
در اسپانیا نیز دکتر پدرو لوئیس ریپول که موسس یکی از مراکز تخصصی درمان مصدومیتهای ورزشی است اخیرا در مصاحبه با روزنامه ABC اعلام کرد که در ۵۰ روز ابتدایی لالیگا نزدیک به ۷۸ بازیکن دچار مصدومیت عضلانی شدهاند. مصدومیتها همیشه بخش جدایی ناپذیر فوتبال بودهاند، اما تعداد بالای مشکلات عضلانی بازیکنان در واقع مسالهای است که بسیار نگرانکننده است.
اعتراض
به نظر میرسد این روند همچنان تداوم داشته باشد. آنطور که تقویم لیگ جزیره نشان میدهد، تیمهای انگلیسی از ۲۱ نوامبر تا دوم ژانویه ۹ بازی انجام میدهند. علاوه بر این، تیمهایی که در اروپا حاضر هستند باید سه بازی بیشتر نیز انجام دهند. به این موارد، بازیهای مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی انگلیس را نیز اضافه کنید. به همین دلیل است که صدای انتقاد مربیان نیز کم کم بیشتر شده است. یولین لوپتگی، سرمربی سویا همین چند هفته پیش در این باره گفت: « بازیکنان نیاز به مراقبت دارند. آنها هنوز دو پا، دو دست و دو شش دارند. آنها انسان هستند نه ماشین ».
این صدای اعتراض در بین مربیان انگلیسی هم شنیده میشود. یورگن کلوپ، سرمربی لیورپول که تیمش در این مدت بیش از همه از این حیث ضربه خورده، چند هفته پیش در این باره گفت: « ما باید مجددا درباره اجرای قانون ۵ تعویض در هر مسابقه صحبت کنیم. شاید ۱۴ تیم با این قانون مخالف باشند و ۶ تیم موافق باشند اما این اجازه را بدهید تا هنگامی که با یکدیگر بازی میکنیم، از این قانون استفاده کنیم ».
یکی از مسائلی که در این میان مطرح میشود این است که چرا در بحبوحه شیوع ویروس کرونا، همچنان بازیهای دوستانه پا برجاست. به عنوان مثال، هفته گذشته اسپانیا و هلند با تمام یاران اصلی خود در آمستردام به مصاف هم رفتند. انجام یک بازی دوستانه آن هم در پشت درهای بسته و بدون هیچ تماشاگری، انتقادها را بیش از پیش میکند. در همین راستا بود که پپ گواردیولا چنین حرفهایی را بر زبان آورد: « شرکتهای پخش کننده تلویزیونی نمیتوانند با یکدیگر متحد شوند زیرا آنها به کسب و کار خود توجه میکنند. این بازیکنان هم انسان هستند. لبرون جیمز فاتح NBA شد و اکنون ماهها است که در تعطیلات به سر می برد؛ اما این وضعیت برای بازیکنان فوتبال وجود ندارد آن هم در حالی که ویروس کرونا هنوز وجود دارد ».
۲۵۶ ۲۵۱