سهام عدالت از دوره اول ریاست جمهوری احمدی نژاد مطرح شد، اما پس از پرداخت اولین سود به مشمولان این طرح، سایر افرادی که بنا به دلایل مختلف موفق به ثبت نام در سامانه سهام عدالت نشده بودند، درصدد پیوستن به آن برآمدند.
*سامانه سهام عدالت
سهام عدالت نوعی یارانه بود که طبق نظر دولت نهم، از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار شد. دولت، هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران اعلام کرد.
بنا بر طرح «سهام عدالت»، بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به قشرهای کمدرآمدتر فروخته شد. «آییننامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزیع سهام عدالت» در تاریخ ۹ بهمن ۸۴ و پس از اصلاح متن اولیه که خود در ۲۳ آبان ۸۴ مصوب هیئت وزیران شده بود، به تصویب این هیئت رسید.
تصویب اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت در همین روز بر عزم راسخ دولت جدید در عملی ساختن این پروژه صحه گذاشت و سهام مزبور پیش از آغاز سال ۱۳۸۵ در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح اعطا شد. در مرحله اول واگذاری سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد و برگههایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان طرح سهام عدالت داده شد.
اما در این میان عده ای از افراد جا ماندند که بخشی زیادی از آنها کارگران بودند، در واقع، گروههای شغلی که فاقد صنف، تشکل و بلندگوی خاصی بودند، از یارانه سهام عدالت محروم ماندند، درحالیکه دقیقاً همین گروهها جزو مستحقترین اقشار برای دریافت یارانه بودهاند و هنوز هم هستند. برخی کارگران ساختمانی، کارگران شرکتی، کارگران فصلی،کارگران موقت و…ازجمله کارگرانی هستند که از دریافت سهام جامانده اند.
اجحاف در حق کارگران شده است
علی خدایی، نماینده کارگران در شورای عالی کار گفت: متأسفانه در مقطعی که ثبت نام در حال اتفاق بود، فریادهای ما به آسمان رفت. اما مسئولان تصمیم گیر وقت کارگران را به عنوان گروهی از جامعه قبول نکردند، امروز ممکن است تعدادی از کارگران در قالب بقیه نوع دیگری از ثبت نام ها مشمول سهام عدالت شدند، اما خود کارگران به عنوان کارگر هیچ وقت در این گروه ها قرار نگرفتند. گروه های مختلف جامعه سهام عدالت دریافت کردند اما بخش عمده ای از کارگران مشمول این طرح نشدند.
وی گفت: بخش عمده ای از کارگران شامل این گروه ها نبودند و سهام عدالت دریافت نکردند. یکی از اجحاف هایی که در حق کارگران صورت گرفته همین است. انگار کارگران با بقیه فرق دارند. از دیگر اجحاف ها در حق کارگران این است که همه اقشار جامعه سرانه درمان دریافت می کنند،اما کارگران سرانه درمان ندارند، باید از منابع خود هزینه درمان دهند، در حق کارگران در این پرداخت های عمومی اجحاف صورت گرفته است و هیچ وقت کارگران در گروه های جامعه دیده نشده اند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به طرح مسکن از سوی دولت برای کارمندان دولت گفت: ما دیده ایم دولت برنامه ای ویژه برای مسکن کارمندان دولت دارد، اما این طرح برای کارگران دیده نشده است. موضوعات مختلفی از تبعیض برای کارگران وجود دارد و متأسفانه صدای ما آنگونه که باید شنیده نشده است.