به گزارش بخش اجتماعی سایت خبرهای فوری، حتماً شما هم موافقید که سکسکهها واقعاً اعصاب خردکن هستند، به خصوص که معلوم نیست از کجا سر و کله شان پیدا میشود! علیرغم شایع بودن این مسأله، دانشمندان هنوز کاملاً مطمئن نیستند که چرا دچار سکسکه میشویم و چطور باید آن را برطرف کنیم. با این حال، چیزی که آنها با قطعیت درمورد سکسکه میدانند این است که این احساس زمانی به وجود میآید که شخص سعی میکند نفسش را تو دهد، اما گرفتگی غیر ارادی دیافراگم، تارهای صوتی او را وادار به تولید صداهای ناگهانی و شدیدی میکند.
۱- نام تخصصی آن Singultus است
اصطلاح پزشکی سکسکه، Singultus است که از واژهی لاتین Singult به معنی گرفتن تلاش برای نفس کشیدن در حین هق هق گریه گرفته شده.
۲- هر چیزی میتواند باعث سکسکه شود، از اضطراب گرفته تا تغییرات دمایی
گرچه ظاهراً معلوم نیست که سکسکهها از کجا سراغ ما میآیند، اما احتمالاً زمانی به وجود میآیند که در شرایط ناخوشایندی قرار گرفته باشیم. به گفتهی دانشمندان، سکسکه میتواند در اثر اوج گرفتن احساساتی مثل هیجان یا اضطراب، مصرف سیگار، یا حتی تغییرات ناگهانی در دماهای داخلی یا خارجی به وجود آید.
همچنین افراط در خوردن غذا یا نوشیدن الکل میتواند باعث سکسکه شود، چون هر دوی این موارد، معده را گشاد میکنند و دیافراگم را تحریک میکنند. علاوه بر این، ممکن است به خاطر بلعیدن بیش از اندازهی هوا هم دچار سکسکه شوید.
۳- سکسکهی مزمن ممکن است نشانهی یک بیماری باشد
در اغلب مواقع سکسکه بیشتر از چند دقیقه طول نمیکشد و فقط مدتی کوتاهی باعث اذیت میشود. با این حال، در مواردی هم سکسکهها میتوانند روزها، هفته ها، ماهها و حتی سالها طول بکشند. این حالت که به آن سکسکهی مزمن گفته میشود، میتواند نشان دهندهی مسألهی جدی تری باشد.
برای مثال، سکسکهی مزمن میتواند نشانهی بیماری پانکراتیک حاد، بارداری، تحریک شدن مثانه، سرطان کبد یا هپاتیت باشد. این مسأله همچنین میتواند علامت ذات الریه، بیماریهای روده ای، یا اعتیاد به الکل باشد. از آنجایی که فهرست بیماریهای احتمالی بسیار بلند است، بهتر است که در صورت طولانی شدن سکسکه، برای تشخیص دقیق، به یک پزشک مراجعه کنید.
۴- قرصهایی برای کم کردن سکسکه وجود دارد
گرچه روشهای خانگی زیادی برای از بین بردن سکسکه پیشنهاد شده، مثل حبس کردن نفس، ضربه زدن به گوشها یا بغل کردن زانوها، اما داروهایی هم وجود دارد که برای کسانی که دچار مشکل سکسکه هستند تجویز میشوند.
در اغلب موارد، برای درمان سکسکه، داروهای ضد روان پریشی را تجویز میکنند. این داروها شامل کلرپرومازین و هالوپریدول میشوند که هر دوی آنها از تولید بیشتر هورمون دوپامین در مغز جلوگیری میکنند. همچنین در بعضی موارد، داروهای کف زدا، به ویژه متوکلوپرامید تجویز میشوند، که به تخلیهی معده کمک میکنند.
۵- طولانیترین سکسکهی دنیا از ۱۹۲۲ شروع شد و تا فوریهی ۱۹۹۰ ادامه داشت
مردی آمریکایی اهل ایالت آیووا، به نام چارلز آزبورن، در مجموع به مدت ۶۸ سال سکسکه کرد. ماجرا از آنجایی شروع شد که او وقتی در تلاش بود یک خوک را وزن کند، دچار سکسکه شد. طبق شنیده ها، او در عرض یک دقیقه تا حداکثر ۴۰ بار سکسکه میکرد که این میزان بعدها کمتر شد و به ۲۰ بار در دقیقه رسید.
۶- بچهی انسان در رحم مادر هم میتواند سکسکه کند
به گفتهی دانشمندان، فرزند انسان میتواند در رحم مادر و طی سه ماههی دوم یا سوم بارداری دچار سکسکه شود. گرچه پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که چرا این اتفاق میافتد یا اصلاً در کل چرا دچار سکسکه میشویم، اما آنها گمان میکنند که سکسکههای جنینی میتوانند در بلوغ ریوی جنین نقش داشته باشند.
۷- حیوانات هم میتوانند دچار سکسکه شوند
حیوانات هم مانند انسانها میتوانند دچار سکسکه شوند و احتمالاً علت آن همان عواملی است که باعث سکسکه در انسان میشود. همانطور که تحریک شدن دیافراگم در انسانها موجب سکسکه میشود، حیواناتی هم که دستگاه تنفسی مشابه انسان دارند میتوانند همین حالت را تجربه کنند. با این حال، این سکسکهها در حیوانات ممکن است کمی متفاوت باشد. برای مثال، گربه ها، به آرامی سکسکه میکنند، اما صدای سکسکهی اسبها بسیار بلند است.