مهدی درستی: مهران مدیری رو به جمعیت ایستاده پیراهن یقه سفید معروفش را به تن دارد، کت و شلوار برندش را نیز. میخواهد حرفهای اجتماعی بزند، پس شروع میکند. از گرانی و باقی چیزها تا جایی که می رسد به اینکه: «اسام اس اومده در جاده بوق نزنید، یعنی به جایی رسیدیم که اگر در جاده بوق بزنیم می میریم.»
او سپس از سال ۹۷ میگوید. از انتقادهایش دربرنامه پایانی دورهمی سال قبل و از اینکه گفته اند در برنامه ویژه نوروز ۹۸ بذر ناامیدی نپاشد اما رو به مردم دعا میکند: «خدایا ما را با امید خفه کن!»
این شروعی است برای فصل جدید برنامه «دورهمی». مهران مدیری بازگشت به تلویزیون را با سوژه داغ روزهای اخیر شروع کرده. با ماجرای سیل سراسری در ایران. حرفهای تندی به مسئولان، نیروهای امدادی، همکارانش در تلویزیون میزند و شوخی میکند با مردم اسیر در سیل و طوفانهای اخیر. مثل آنجا که میگوید: «هنوز خیس از آب سیل بودند که طوفان شن شد و شدند مثل آدم آهنیهایی که فقط چشمهایشان حرکت میکند.»
مشکل کجاست؟
زمان شناسی، شاید مهمترین ایراد ویژه برنامه «دورهمی» باشد، تمام کشور درگیر یک سیل سهمگین است، دولت، هلال احمر و تمام نیروهای مسلح در کنار مردم درگیر بزرگترین حادثه طبیعی در دو دهه اخیر کشور هستند، آنوقت یک نفر خیلی راحت تمام این ارکان گرفتار رنج مردم را مسخره میکند و عدهای هم به راحتی آنتن را برایش باز میگذارند. اینکه او همسو با رسانههای ضدانقلاب، امید مردم را ناامید میکند پاسخش با مسوولان صدا و سیما، اما اینکه از مردم مظلوم گرفتار سیل، برای خنداندن و تمسخر، سوءاستفاده میکند دیگر نامش طنز و انتقاد نیست!
هشتگ دورهمی، هشتگ مهران مدیری!
بخشهایی از برنامهاش وایرال میشود و این آغاز اظهارنظرهاست، درست در شب سیزدهم فروردین: «باور کردنی نیست. #مهران_مدیری تو برنامه «دورهمی» طوفان شن و سیل و … مسخره میکنه، نه مسئولان رو، نه مقصرین رو. مردمِ همه چیز از کف داده رو مسخره میکنه، مردم مصیبت زده رو: «هنوز خشک نشده بودند که طوفان شن اومد مثل ادم اهنیها تو شن غرق شده بودند فقط چشمک میزدند» بامزه! بامزه!!»
یا نمونه هایی دیگر مثل: «بار دیگر #مهران_مدیری اثبات کرد که نه تنها درک درستی از شرایط کشور ندارد بلکه به تریبونی جهت فحاشی به دولت بدل شده است. با غم مردم صدمه دیده از #سیل شوخی میکند. #کشته_شدگان در سیل را به مسخره میگیرد و به دولت فحاشی می کند.»
اینها نمونههایی از صدها توئیتی است که بعد از برنامه درباره «دورهمی» مدیری منتشر شد.
کار خودشونه؟!
سه گونه توئیت و موضعگیری بلافاصله شکل میگیرد. دسته اول و خیلی محدود توئیت مثبتی است که رفتار مدیری را گفتن واقعیتها عنوان میکند. موج دوم، آنهایی هستند که میگویند کل ماجرا یک سناریوی مدیریتی است که قرار شده با شوخی با مسئله سیل، اهمیتش را کم کند و این یک سناریوی جدید است از سوی مسئولین تا مهران مدیری سوپاپ اطمینانشان باشد اما موج سوم موج انتقاد از این نوع شوخی با امید مردم است.
این ایجاد دلسردی و انتقاد از مدیران رسانه ملی برای پخش چنین محتوایی که در آن با غم مردم شوخی میشود و گروهی در استودیو می خندند و غم مردم را به بهانه انتقاد از مسئولین به تمسخر میگیرند.
وقتی حتی صدای یامین پور در میآید
وحید یامینپور هم در توئیتی در انتقاد از مهران مدیری برای این برنامه مینویسد:«گیرم ما منتقد آقای روحانی و دولتش باشیم ولی با تعابیری که امشب از مجری دورهمی درباره مسوولین شنیدم، شرمسار و سرافکنده شدم. ترکیبی از تحقیر و تمسخر و تزریق ناامیدی؛شک ندارم فردا برخی رسانههای اصولگرا پلاتوهای امشب مدیری را سردست خواهند گرفت!»
حمله به امید
اما چه میشود که یکباره مهران مدیری اینگونه با برنامهاش خود را لب تیغ میفرستد؟ بخش عمده ماجرا احتمالا در عدم شناخت صحیح مدیری و تیم نویسنده اش از این است که خنده گرفتن از درد مردم، آن هم درست در روزهایی که داغشان فروکش نکرده، چه کار بیهوده و زشتی است. آن هم با آن ادبیات خاص مدیری در ادای واژهها. جایی که حرفهایش در بخش «خدایا ما را با امید خفه کن» را کاربری با عکسی از پیرمردی که تا گردن در آب فرورفته پاسخ می دهد و مینویسد: «عکس از لبخند پر از #امید این پیرمرد رو باید کوبوند تو صورت خالی از امیدِ #مهران_مدیری که خدا میدونه برای هر دقیقه چقدر از مالیات همون مردم ِتحت فشار رو می ریزن تو گلوش!»
رضا نصری نیز نوشت: ««تروریسم» ریشه در واژه فرانسوی Terreur دارد. یعنی عنصر اصلی آن وحشتآفرینی، ارعابگری یا دهشتافکنی است. اگر بپذیریم تحریم «#تروریستم اقتصادی» است، یکی از راهکارهای مقابله با آن هم بالطبع ایجاد امید، شجاعت و مثبتنگری نسبت به آینده است. رسانه ملی این موضوع را جدی بگیرد. #دورهمی.»
خودت شفاف از امید بگو!
مهران مدیری در قامت یک مجری و استندآپ کمدین مسئول، یکی از دیگر دلایلی است که انتقادها را نسبت به او افزایش میدهد. اینکه چطور او خود را یک غمخوار مردم می داند وقتی هیچ وقت حاضر نشده شفاف درباره ابهامها درباره شیوه برنامهسازیاش پاسخ دهد و یکباره وقتی اینچنین با غم مردم شوخی میکند، سئوالهایی از این دست هم برایش توئیت میشوند: «می دانید اسپانسر قبلی مهران مدیری کی بود؟ ابوالفضل میرعلی، مدیر موسسه ثامن الحجج! یکی از موسساتی که دولت بابت اعتراض سپردهگذارانش، ۳۵ هزار میلیاردتومان از بیت المال یعنی جیب من و شما پرداخت کرد! مهران مدیری هم الان حق دارد که با گردن برافراشته بگوید امید ما را خفه کرد»
البته در پرونده مربوط به موسسه ثامن تنها این بحث مطرح شده بود که او وامی بزرگ گرفته که اقساطش به موقع پرداخت نشده بود.
وامی که یکبار رئیس ستاد مبارزه با کالا و ارز درباره آن گفته بود: «آقایی که در تلویزیون با کت و شلوار شیک و پیراهن یقه سفید به همه مسئولین میتازد اول بیاید بدهی کلان بانکیاش را پس بدهد.»
این همان انتقادهایی بود که مهران مدیری در شروع برنامه جدیدش گفت سال قبل هم انجامشان داده بود. البته از دهه ۸۰ به این سمت مهران مدیری از این جنس برنامهها زیاد ساخته است. برنامههایی که شائبه سیاسی داشتهاند و در آن فقط یک گروه خاص همیشه نقد شدهاند اما حالا پرسش دیگری که در توئیتها از این مجری شده، شفافسازی است درباره قرارداد اسپانسرینگ برنامههایش است. اینکه با چه جاهایی کار می کند، مبلغ قراردادها دقیقا چقدر است و مثلا در شرایطی که رضا عطاران چندی قبل گفته بود از وقتی پولهای مشکوک و شبهه دار وارد سینما شده، فیلمهایی که دستمزد نامتعارف پیشنهاد میکنند را رد میکنم، آیا مدیری حاضر است درباره کارهای خودش در تلویزیون، سینما و شبکه نمایش خانگی شفافسازی کند؟ مثلا درباره دورهمی و حتی «هیولا» که از آنتن تلویزیون برایش تبلیغ می کند. توئیتهایی از این دست البته فراوان بودند: «هنگامی صداقت #مهران_مدیری در انتقادهایش را در برنامه #دورهمی باور می کنیم که: ۱.درباره اسپانسر برنامه اش شفاف سازی شود تا مشخص شودکه آیا اهداف سیاسی خاصی را دنبال نمی کند؟ ۲.انتقادها فقط محدود به دولت نشود و سایر ارکان قدرت را هم شامل شود. یا بگوید که فراتر از دولت اجازه ندارد.» توئیتی که حجت مرتجی از فعالان رسانهای نوشته است و بسیاری از نمونههای دیگر که اینگونه مهران مدیری را برای باورپذیری گفتههایش دعوت به شفافسازی کرده اند.
یا مانند محمدرضا باقری فعال فرهنگی که نوشت: «بگذریم از اینکه چرا باید شبکه نسیم وسط بحران، نفرت پراکنی و ترویج ناامیدی کند و امید را همسو با ضدانقلاب مسخره کند، اما ای کاش کاسب بزرگ اول مارکت، جزییات قرادادهای چرب و شیرینش را هم میگفت و بعد آرزو میکرد که ای کاش پارسال بود! این حرفها بر سر شاخه بن بریدن است آقای مدیر شبکه!»
چه ایرادی دارد اگر چنین چهره مسئولی در قبال جامعه که اینگونه غم مردمش را دارد، مسئولانه از شفافسازی استقبال کند. از اسپانسر برنامه تلویزیونیاش. از میزان دستمزدش برای هر اجرا. از سر منشا پولهایی که میگیرد. از ماجرای ساخت سریال «ماه تیتی» و حسین هدایتی که سرانجامشان به کجا رسید و پرسشهای دیگری که وجود دارند تا مردم کمدین اجتماعیشان را مثل سالهای جوانیاش بیشتر بستایند و همان طور از ته دل دوستش داشته باشند.
اگر باز ته این دعوت به شفافیت از سوی او به انتشار ویدئویی با پیراهن قرمز ختم نشود که در آن میگوید: «من اصلا اهمیتی به اینکه دربارهام چه میگویند، نمیدهم. اینکه درباره داراییام، فقرم یا مسائل مالیام حرف بزنند و بخوام جوابشان را بدهم. این بیهوده ترین کار دنیاست.» و بعد لبخندی رو به دوربین بزند و تمام، درست شبیه به جاییکه گفت: «خدایا ما را با امید خفه کن» لبخند همراه با مکث در دوربینی داشت و حاضرین هم جیغ وکف و سوت و هورا!
دیگر توییتهای انتقادی از سخنان مدیری در برنامه «دورهمی» به شرح زیر هستند:
یگانه خدامی در این باره نوشت: «مهران مدیری در دورهمی تیکه میندازه به مسئولان بابت سیل و میگه:”پیامک اومده از بوق زدن در جادههای کوهستانی خودداری کنید.خطر سقوط بهمن.کار به جایی رسیده بوق بزنید میمیرید.” اگر شما نمیدونی که بوق زدن در جاده کوهستانی خطرناکه دلیل بر اشتباه متخصصان نیست!»
مهرداد خوشبختی فعال حوزه سینما نیز اینطور واکنش نشان داد: «چرا باید مهران مدیری تو اولین #دورهمی از آنتن صداوسیما تبلیغ سربال نمایش خانگیش رو بکنه؟! با چه مجوزی؟ این تلویزیون واقعا بیصاحب شده جالبتر اینکه پلتفرمی که قراره این سریال رو پخش کنه از سازمان صداوسیما مجوز نداره.»
کاربری به نام جواد نیز با اشاره به رویه طنز و نقد و نوشت: «درسته که طنز از زبان های نقد هست و این حرفا، ولی به نظرم هر نوع شوخی و جوک و دروغ سیزده و … با سیل و بحرانهایی که همچنان در جریان هستن و مردم و افرادی که چه بی نقص و چه با نقص با این حوادث همین الان درگیرن، نهایت رذیلت اخلاقی است. #دورهمی.»
یاسین ناطقی نیز اینچنین واکنش نشان داد: «بین کمپینهای مربوط به سیلزدهها، یه کمپین جمعآوری پول هم برای #مهران مدیری بزنیم؛ حقوق اجرای این فصل #دورهمی رو یکجا بدیم بهش. فقط لطف کنه برنامه رو نسازه. ما قول میدیم خودمون به مشکلات کلان فکر کنیم و بخندیم. آهنگای هیراد و جهانبخش رو هم پخش میکنیم تو خونه، دست و جیغم میزنیم.»
کاربر دیگری با اشاره به موقعیت نشناسی مدیری نوشت: «برنامهای که قبلا ضبط شده و تو این وانفسا خیلی تو ذوق میزنه. اگه ملت فیلمهای سیل شیراز و گلستان رو نمیدیدن شاید پیامهای ستاد بحران رو باور نمیکردن و خدای نکرده تلفات انسانی بیشتری داشتیم.»
وحید کریمی نیز با یادآوری انواع نقد، اینچنین توییت کرد: «انواع نقد ۱-نقدی که هزینه ایجاد میکند باعث از دست رفتن شغل و موقعیت میشود و … ۲-نقد مدل #مدیری #دورهمی که به نظر تضمین شغل و تثبیت موقعیت ایجاد میکند و آسیب مادی هم ندارد نفع مادی را خدا میداند !!#دورهمی.»
هادی حاجتمند کارگردان سینما نیز اینطور واکنش نشان داد: «برنامه دورهمی بود یا پرزنت سریال هیولا؟!؟»
کاربر دیگری نیز اینطور نوشت: «زننده ترین شوخی مهران مدیری: احتمالا از تو شکوفه ی گل های امسال لباس غرق شده ها در میاد. روشنفکر ما که تو باشی این وضع مملکت عجیب نیست.»
۵۷۲۴۳