امام علی (ع) فرمود : خدایا تو میدانی از ما نیست کسی که برای رسیدن به قدرت تلاش کند و از ما نیست کسی که برای رسیدن به ثروت و مظاهر مادی دنیا کوشش نماید، بلکه تلاش شبانه روزی ما برای زنده کردن ارزش ها و اصول ، اصلاح در بلاد و شهرها، امنیت برای مظلومان و اجرای قانون و حدود شرعی است.
با نگاه به گذشته در می یابیم که انقلاب اسلامی ایران در راستای همین اصول و اهداف به وقوع پیوسته و امروزه پاسداری از اصول و حرکت در مسیر اصلاح، ضرورتی انکار ناپذیر و وظیفه ای همگانی بوده که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بدان تصریح شده است.
بسیار روشن و آشکار است که پاسداری از اصول با قدرت طلبی ، مقام خواهی، زراندوزی ، رفاه شخصی و فساد همخوانی ندارد و فردی که خود را در جایگاه اقدام و عمل به اصول می داند، سیاست و ریاست را نباید وسیله ای برای رسیدن به قدرت و افزون خواهی های مادی قرار بدهد.
مهمترین هدف او باید خدمت به هم نوعان و تعالی و رشد در جهت خودسازی و تقرب به خدا باشد.
بنا به موارد گفته شده، در تحلیل شرایط جاری کشور علی رغم وجود مفاسد، تنگناها و مشکلات، خوشبختانه روحیه ارزشی و وفاداری رییس جمهور منتخب به اصول تصریح شده در قانون اساسی امیدوار کننده بوده و هست و التزام ایشان به ارزش ها ، رفتارهای اصلاحی و مقابله با فساد و افزون خواهی های سیاسی و مادی آن هم در جهت تامین حقوق اساسی مردم و توجه به مطالبات ملت جالب توجه هست.
دو سفر استانی ایشان به خوزستان و سیستان و بلوچستان گویای همین واقعیت است. روی همین جهت است که باید گفت امروزه بیش از هر زمان دیگر فرصت دیدبانی از اصول و قیام برای اصلاح فراهم است.
مردم و نخبگان دلسوز می دانند که مفهوم اصلاح در برابر افساد قرار دارد و قیام برای اصلاح به معنی واقعی کلمه از لوازم ضروری کار در مدیریت های اجرایی کشور است و با دو تجربه و یک آینده نگری دولت و به ویژه رییس جمهور می تواند در تحقق آن موفق باشند. تحلیل گذشته، بررسی دقیق وضع موجود و نگاه آگاهانه به آینده بستر ساز این حرکت اصلاحی خواهد بود.
دولت جدید به خوبی می داند ، اداره کشور بدون اتخاذ روش های اصلاحی مطلوب میسور نخواهد بود. اعتدال ، آسان بینی، عقلانیت، پشتکار و خستگی ناپذیری از لوازم حرکت اصلاحی است به همین جهت باید گفت همچنان که اصلاح طلبی با ولنگاری سازگار نیست ، اصول گرایی و پاسداشت از اصول نیز با تحجر و رفتارهای خشن و دگم اندیشی همخوانی ندارد و راه درست، اصولگرایی اصلاح طلبانه است آن هم از راه توجه به چهار اصل کلی: اسلام، انقلاب، مردم و رهبری.
با اقدام های اصلاحی موثر و قانون مند و در نظر گرفتن مطالبات به حق مردم ، آن هم با یک نوآوری سیاسی و اجرایی کارآمد می توان ناراحتی و خشم مردم از وضع پیش آمده را فرونشاند و به بی لیاقتی های مشهود در بعضی حوزه های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی خاتمه داد.
عقلانیت و کارآمدی مورد رضایت مردم از دولت مطالبه جدی همگان است و این با رفتارهای شعاری و برخوردهای سرکاری آن هم برخلاف تعهد و اخلاق سازگاری ندارد.
همه می دانیم که دلیل و فلسفه مهم حکومت از نظر اسلام و به ویژه تشیع علوی رضایت مردم است به همین دلیل بود که امام علی (ع) بدون خواست مردم قبول دار حکومت نشد و وقتی هم که چندسالی بنا به خواست مردم در مصدر کار قرار گرفت بعنوان نتیجه کار خودش در لوای دولت و حکومت با افتخار فرمود : در حکومت من کسی نیست مگر اینکه از آب آشامیدنی مطلوب ، نان و مسکن برخوردار است و دغدغه این نوع از ضرورت های زندگی را ندارد.
این فرمایش حضرت نشانگر این است که در زمان زمامداری خودش به رفاه مردم اندیشه کرده و نیازهای ضروری مردم را تامین نموده است.
نتیجه اینکه با دیدبانی از اصول و قیام برای اصلاح هم حقوق اساسی و آزادی های مشروع مردم را می توان تامین کرد و هم با اتخاذ روش های علمی ، معقول و کارآمد و البته با انتخاب مدیران متعهد و خلاق مشکلات را از سر راه مردم برداشت و رضایت ملت را بیش از گذشته فراهم کرد.
* نماینده پیشین مشهد