زهره ترسایی: سال آینده انتخابات مجلس پیشرو است، انتخاباتی که هر دو جریان سیاسی به آن چشم دوخته و درتلاشند تا نتیجه را به نفع خود تمام کنند. این تلاشها در حالی از سوی هر دو جریان در حال انجام است که برخی اصولگرایان پایگاه رای و محبوبیت برندگان هر دو انتخابات گذشته یعنی روحانی و اصلاح طلبان را متزلزل خوانده و انتخابات آینده مجلس و ریاست جمهوری را از آن خود می دانند.
اصولگریان در حالی چشم امید به جذب آرا ریزشی اصلاح طلبان دوخته اند که جناج مقابل هرگونه اظهارنظری در این زمینه را زودهنگام می داند.
اما سوال این است که در صورت ریزش آراء روحانی و اصلاح طلبان، آیا همه آن به سبد رای اصولگرایان ریخته خواهد شد؟
ناصر ایمانی در پاسخ به این سوال به خبرآنلاین گفت: پاسخ این سوال منفی است یعنی اینگونه نیست که اگر رای از سبد اصلاح طلبان کم شود الزاما همه آن به سبد اصولگرایان سرریز شود، ببینید ما همانند ایالت متحده آمریکا دو جناح نداریم که اگر از سبد رای خانم کلینتون کم شود به سبد رای آقای ترامپ اضافه شود یا بالعکس.
وی ادامه داد: با این حال و اگرچه این قاعده قطعی برقرار نیست اما تا حد زیادی موثر است زیرا در انتخابات ایران اعم از مجلس و به ویژه ریاست جمهوری معمولا نامزدها از دو جناح مطرح معرفی می شوند بنابراین اگر از رای یک گروه کم شود به طور طبیعی به رای جناح دیگر افزوده می شود.
سال 92 رای ریزشی اصولگریان به سبد اصلاح طلبان رفت
این تحلیلگر مسائل سیاسی با یادآوری انتخابات ریاست جمهوری 92 و انتخابات مجلس 94، تاکید کرد: در آن مقطع زمانی سبد رای اصولگرایان کاهش داشت و بسیاری از آن به سبد اصلاحطلبان رفت البته نه همه آن اما عمدتا به نفع اصلاحطلبان به صندوق ریخته شد البته تاکید می کنم این قاعده مطلق نیست یعنی اینگونه نیست که اگر مردم از اصلاح طلبان دل خوشی ندارند حتما رای آنها به نفع اصولگریان باشد.
ایمانی در پاسخ به اینکه رایهای ریزشی اگر به صندوق جناح مقابل نرود سر از کجا در خواهد آورد، ادامه داد: اینجا همان موقعیتی است که باید نسبت به آن حساس بود، واقعیت این است که بنده خطر ظهور نوعی پوپولیسم را در انتخابات آینده جدی میبینم یعنی در شرایطی که مردم از یک جریان سیاسی خسته و به جریان دیگر هم امید نداشته باشند قاعدتا به سمت جریانی خواهند رفت که با شعارهای زیبا و حرفهای فریبنده در تلاش است تا افکار عمومی را جذب کند.
وی افزود: اگر مردم در شرایطی مانند اوضاع فعلی قرار گیرند به طوریکه خیلی دل خوشی از اصولگراها نداشته و از اصلاح طلبان هم به خاطر عملکردشان ناراحت باشند ممکن است افراد یا جریانهایی ظهور کنند که سابقه و ریشه ای نداشته و تنها با حرف های مقطعی در زمان انتخابات بتوانند آرا مردم را جذب کنند که این خطر، خطر جدی است.
ایمانی درباره طرح اظهاراتی مبنی بر دقیقه نودی بودن آرا، ادامه داد: بله انتخابات ما دقیقه نودی است که موید خطر رای آوردن افراد یا جریانهای گذرایی است که می توانند با یکسری حرف های فریبنده مردم را به سمت خود جذب کنند. ببینید اگر مردم فرآیند طولانی را در زمان رای دادن مدنظر داشته باشند خطر وجود پوپولیسم کم می شود اما زمانی که مردم قصد دارند در دقایق آخر تصیمم گیری کنند خطری که بنده عرض کردم ممکن است بیشتر خود را نشان دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی درباره رفتار و استراتژی اصلاح طلبان و اصولگرایان برای جلوگیری از بروز پوپولیسم، تصریح کرد: وقتی مردم از هر دو جریان سیاسی در یک مقاطع زمانی مثل اکنون دلسرد باشند مقداری بیشتر باید احساس خطر کرد، این احساس خطر را هر دو جناج سیاسی که دلسوز کشور و مردم هستند باید جدی گرفته و دنبال راهکار باشند. بر همین اساس هر دو جریان باید نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری به خرج داده و اقداماتی انجام دهند که رد انتخابات یا از جناح خودشان فردی برگزیده شود یا اگر نشد جناح مقابل پیروز انتخابات باشد، بر این باورم که در این زمینه باید نوعی همفکری ولو غیر مستقیم بین دو جریان سیاسی وجود داشته باشد که اجازه ندهند افراد بی شناسنامه بتوانند در نهادهای قانونی کشور ورود کرده و کشور را متحمل هزینه کنند.
17219