اهدای خون و تمام مسائل مهمی که باید رعایت کنید

اهدا خون یا خون دادن چه شرایطی داره و چند بار در سال چه فاکتورهای خونی رو میشه اهدا کرد؟!

به گزارش ، خون دادن منظم – زیر نظر پزشک متخصص – خیلی خوبه به خصوص برای آقایان که خون غلیظ تری نسبت به خانم ها دارن، اما خون دادن یه سری قواعد خاص خودش رو داره که باید حتما رعایت بشه تا اثر جانبی بدی روی شخص خون دهنده نداشته باشه. در ادامه باما همراه باشین تا ببینین قبل از اهدای خون باید چه مواردی رو حتما رعایت کنین.

همه شایستگی (توانایی) خون دادن رو ندارن
برای اهدای خون حتما باید بالای ۱۷ سال باشین و وزنتون هم بالای ۵۱ کیلوگرم باشه. موضوعات دیگه ای که مانع خون دادن میشن مشکلاتی مثل عفونت، ایدز، ابولا و امثالهم هستن. اگر جدیدا تتو انجام دادین باید ۱۲ ماه صبر کنین تا ریسک وجود هپاتیت به پایین ترین حالتش برسه.

اولین قدم چکاپ سلامتیه
قبل از اینکه بتونین خون بدین باید حتما توسط یک پرستار ازتون سوالاتی پرسیده بشه که هویت، تاریخچه بیماری ها و وضعیت سلامت کنونی تون مشخص و ثبت بشه. در این تست میزان هموگلوبین، دمای بدن و فشار خون هم اندازه گیری میشه تا مشخص بشه خون سالم دارین و بدن خودتونم در سلامت کامل برای اهدای خون قرار داره.

تست اولیه خون از انگشت
قبل از خون دادن هموگلوبین خون (پروتئینی که حاوی آهن و حامل اکسیژنه) شما تست میشه که ببینن در چه حدی قرار داره و این تست با گرفتن یک قطره خون از انگشت صورت میگیره. میزان هموگلوبین نرمال خون برای زنان بین ۱۲۰g/L تا ۱۶۰ g/L هستش.

چهار مدل اهدا خون وجود داره
می تونین کل خون، پاور رد (پاور رد شبیه به اهدای کامل خون هستش ولی یک وسیله در حین خون گرفتن، گلبول قرمز رو جذب میکنه ولی پلاسما و پلاکت رو به بدنتون برمیگردونه)، پلاکت و پلاسمای گروه خونی AB  رو اهدا کنین. کل خون که معمولا به بیمارانی داده میشه که زیر عمل جراحی هستن. پاور رد معمولا به نوزادان تازه متولد شده، بیمارانی که تصادف کردن و ضربه خوردن و افرادی که کم خونی سلولی دارن داده میشه. پلاکت ها بیشتر مواقع به بیماران سرطانی داده میشن و پلاسمای AB به افرادی که در وضعیت اورژانسی قرار دارن برای قطع خونریزی داده میشه.
 
حتما قبلش خوراکی مفید بخورین
قبل از خون دادن مواد غذایی سرشار از آهن مثل مرغ، کلم بروکلی، عدس یا توت فرنگی بخورین و اصلا غذاهایی که چربی بالایی دارن رو نخورین چون روی تست خونتون به شدت تاثیر منفی میذاره.

کارت شناسایی یا کارت اهدا و لیست داروهای مصرفی رو ببرین
حتما حتما لیست داروهایی که به صورت منظم استفاده می کنین رو همراهتون داشته باشین. داروهایی مثل داروهای درمان آکنه، رقیق کننده خون و داروهای ضد پلاکت میتونن مانع خون دادنتون بشن.

اهدای خون ۸ تا ۱۰ دقیقه طول میکشه
کل پروسه ی اهدای خون بین ۸ تا ۱۰ دقیقه طول میکشه و ۵۰۰ میلی لیتر خون از شما گرفته میشه.

ممکنه بعدش احساس غش کردن داشته باشین
اگرچه خیلی از افراد بعد از اهدای خون حالشون خوبه، اما ممکنه بعضی ها احساس سرگیجه، سردرد یا غش داشته باشن. باید مایعات زیاد بخورین، فعالیت سنگین نکنین و یک اسنک نمکی بخورین. اگر احساس درد عصبی، درد بازو و یا سستی و بی حسی داشتین حتما جای زخم رو یخ بذارین.

مهمه که بعدش استراحت کنین
۱۵ دقیقه یا بیشتر زمان بذارین تا استراحت کنین و نوشیدنی و خوراکی مصرف کنین. به خصوص اگر حتی سردرد کمی هم داشته باشین که حتما باید این مراحل رو انجام بدین.

می تونین بیشتر از یکبار در سال خون اهدا کنین
البته این موضوع کاملا بستگی به گروه خونی و سلامت بدنتون داره. قانون کلی وجود داره که میگه میتونین هر ۵۶ روز یکبار خون کامل بدین (در واقع حتما باید بین دو وعده این تعداد روز رعایت بشه)، هر ۱۱۴ روز (سه بار در سال) پاور رد بدین و پلاکت رو میتونین هفته ای یک بار (۲۴ بار در سال) اهدا کنین.

زیبامون

hotnewsسلامت5 سال پیش • dahio.com • 136



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها