ویروس کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که بر طبق مراکز کنترل و پیشگیری (CDC) میتوانند سبب بیماریهای تنفسی شوند. بیشتر افراد در یک زمان از زندگیشان ویروس آلوده میشوند ولی علائم معمولاً خفیف تا متوسط هستند. در برخی موارد، ویروسها میتوانند بیماری مجرای تنفسی تحتانی مانند پنومونی (ذات الریه) و برونشیت ایجاد کنند.
ویروس کرونا در میان حیوانات سرتاسر جهان شایع هستند ولی تنها تعداد انگشت شماری از آنها شناختهشدهاند که روی انسان تأثیر میگذارند. ندرتاً، ویروسهای کرونا میتوانند تکامل یابند و از حیوانات به انسانها منتشر شوند. این اتفاقی است که در مورد کرونا شناختهشده تحت عنوان کروناویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-COV) و کروناویروس سندرم تنفسی حاد شدید (SARS-COV) رخ داد که هردو با ایجاد علائم شدیدتر شناخته میشوند.
ویروس کرونا جدید از کجا آمده است؟
از زمانی که ویروس برای اولین بار در ووهان چین در افرادی که از یک فروشگاه غذای دریایی محلی و حیوانات (به نام فروشگاه غذای دریایی هوانان) بازدید کرده بودند، پیدا شد، مقامات تنها توانستند بگویند که احتمالاً از حیوان به انسان منتقلشده است. در یک مطالعهی جدید، محققان توالی ژنتیکی 2019-Ncov را با توالیهایی که در مجموعه توالیهای ویروسی وجود داشتند مقایسه کردند و دریافتند که نزدیکترین ویروسها دو کرونا ویروسی بودند که منشأ در خفاشها داشتند؛ هردوی آنها 88% توالی ژنتیکی مشترک با توالی ژنتیکی 2019-nCOV داشتند.
بر اساس این نتایج نویسندگان گفتند که 2019-nCOV احتمالاً منشأ در خفاشها دارد. بااین حال، هیچ خفاشی در فروشگاه غذای دریایی هوانان فروخته نشده بود که نشان میدهد که یک حیوان شناسایی نشده دیگر بهعنوان سرآغاز انتقال ویروس به انسان بوده است.
یک مطالعه قبلی مارها را که در فروشگاه غذای دریایی هوانان فروخته میشدند، بهعنوان منبع احتمالی 2019-nCOV مطرح کرد. با این حال، برخی متخصصان این مطالعه را نقد کردند و گفتند روشن نیست که آیا ویروس کرونا میتواند مارها را آلوده کند یا خیر.
آیا کرونا یک اسم رسمی دارد؟
نه ویروس و نه بیماری که ایجاد میکند هنوز اسم رسمی ندارند. در 30 ژانویه، سازمان سلامت جهانی (WHO) پیشنهاد کرد که بیماری را «بیماری تنفسی حاد 2019-Ncov» و ویروس را «2019-nCOV» بنامند (در این اسم n مخفف novel (جدید) و COV مخفف کرونا ویروس است). WHO باید به دنبال تائید سازمان جهانی سلامت حیوانات (OIE) و سازمان خواروبار جهانی (FAO) برای این اسامی باشد. تصمیم نهایی در نام رسمی ویروس بر طبق WHO توسط کمیتهی طبقهبندی بینالمللی ویروسها گرفته میشود.
در یک گزارش چاپشده در 29 ژانویه، محققان در چین به این بیماری تحت عنوان ویروس کرونا جدید (2019-nCoV)-پنومونی عفونی یا NCIP اشاره کردند.
WHO بر اساس بهترین اقدامات سازمان برای نامگذاری بیماریهای عفونی جدید انسانی، نامگذاری ویروس جدید را بر اساس مکانهای جغرافیایی، افراد، گونهها یا کلاسهای حیوانات یا غذاها منع کرده است. در عوض، WHO استفاده از اصطلاحات توصیفی از بیماری مانند «بیماری تنفسی» و «سندرم نورولوژیک» و همچنین «شدید» یا «پیشرونده» را تشویق میکند. این سازمان همچنین میگوید که اگر یک پاتوژن شناختهشده است باید بهعنوان بخشی از نام بیماری به کار رود.
آیا ویروس کرونا میتواند بین افراد منتقل شود؟
بله بر طبق گزارشها ویروس از فردبهفرد در بسیاری بخشهای چین و سایر کشورها بنا بر گفتهی CDC منتشرشده است. در 30 ژانویه، CDC اولین مورد انتشار فردبهفرد را در ایالاتمتحده شناسایی کرد.
از این نظر که یک نفر چگونه ویروس را میگیرد، CDC میگوید که کرونا ویروس انسانی بهطور شایع بین فرد آلوده و دیگران اینگونه منتشر میشوند:
- هوا (از ذرات ویروسی ناشی از سرفه و عطسه)
- تماس فردی نزدیک (لمس یا دست دادن)
- یک شی یا سطح با ذرات ویروسی روی آن (سپس تماس دستها با دهان، بینی یا چشمها قبل از شستن دستها)
- به ندرت از طریق آلودگی مدفوعی.
علائم ویروس کرونا جدید
علائم کرونا ویروس جدید طبق CDC شامل تب، سرفه، دشواری در تنفس است. CDC میگوید برآورد میشود که علائم ممکن است به محض 2 روز یا 14 روز پس از مواجهه ظاهر شوند. مطالعهی NEJM که در 29 ژانویه چاپ شد، تخمین زد که بهطور متوسط افراد علائم را حدود 5 روز بعد از آلودگی نشان میدهند.
درمان کرونا
طبق CDC درمان خاصی برای آلودگی با کرونا ویروس وجود ندارد و بیشتر مردم خودشان بهبود مییابند؛ بنابراین، درمان شامل استراحت و دارو برای تسکین علائم است. یک مرطوبکنندهی هوا یا دوش داغ میتواند گلودرد و سرفه را تسکین دهد. اگر بیماری خفیف دارید، باید مایعات زیادی بنوشید و استراحت کنید ولی اگر در مورد علائمتان نگران هستید باید یک مراقب سلامت ببینید. (اینها توصیههایی برای همهی کرونا ویروسهاست و تنها هدف آن ویروس جدید نیست).
هیچ واکسنی برای کرونا ویروس جدید وجود ندارد ولی محققان در موسسهی سلامت ملی ایالاتمتحده تائید کردند که در مراحل اولیهی ساخت یک. واکسن هستند. مقامات برنامه دارند که فاز 1 یک کار آزمایی بالینی برای یک واکسن قوی را طی 3 ماه آینده انجام دهند این را دکتر آنتونی فوچی مدیر موسسهی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی در یک کنفرانس خبری در 28 ژانویه گفت.
فوچی گفت: محققان همچنین روی جمعآوری نمونههای ویروس برای طراحی درمانی که سلولهای ایمنی بیماران را آموزش میدهد که ویروس را شناسایی و نابود کنند، کار میکنند.
دوره کمون
دوره کمون در واقع دوره ای است که طول میکشد تا علائم ظاهر شوند. علائم ویروس کرونا جدید 2019-nCoV ممکن است بعد از 2 تا 14 روز ظاهر شوند (محدودههای تخمینی از 2-10 روز، 2-14 روز و 10-14 روز متفاوت است، جزئیات را ببینید) که طی آن ویروس واگیردار است ولی بیمار هیچ علائمی نشان نمیدهد (انتقال بدون علامت).
سن و شرایط افراد متبلا به کرونا
بر طبق گزارش موقعیت WHO شماره 7 که در 27 ژانویه منتشر شد:
- میانگین سن موارد شناساییشده خارج از چین 45 سال و در محدودهی 2 تا 74 سال بوده است.
- 71% موارد مرد بودند.
WHO در پرسش و پاسخ افسانه زدایانهاش به این سؤال پرداخت: «آیا کرونا ویروس جدید به دنبال افراد سالخوردهتر است یا افراد جوانتر هم در معرض ابتلا هستند؟» با این پاسخ:
- افراد در همه سنین میتوانند توسط ویروس کرونا جدید آلوده شوند.
- افراد مسنتر و افراد دچار مشکلات پزشکی قبلی (مانند آسم، دیابت، بیماری قلبی) به نظر میرسد که نسبت به بیماری شدید توسط این ویروس آسیبپذیرتر هستند.
موارد شدید 30 سالهها
اطلاعات دموگرافیک نشان میدهد که کرونا میتواند برای افراد در هر سنی خطرناک باشد و میتواند از آنچه در مورد دو بیمار در فرانسه که تحت مراقبت ویژه در پاریس هستند، نشاءت بگیرد: یک زوج جوان 30 و 31 ساله که هر دو شهروند چین و اهل ووهان هستند و زمانی که در 18 ژانویه به پاریس رسیدند علائم را داشتند.
کمیته بهداشت ملی چین جزئیات اولین 17 مرگ و میر را تا ساعت 24 بعد از ظهر 22 ژانویه 2020 گزارش کرد. مرگها شامل 13 مرد و 4 زن بودند. میانگین سنی مرگ و میر 75 سال بود (در بازهی 48-89).
آمار به روز جهان (Worldometer) پژوهش بیشتری روی دموگرافیک موردها و مرگ و میرها انجام میدهد و بهزودی یافتهها را بهروز میکند.
پیشگیری از کرونا
بر طبق CDC بهترین راه برای پیشگیری از آلودگی با کرونا اجتناب از مواجهه با ویروس است. در کل، CDC کارهای ذیل را توصیه میکند تا از انتشار ویروس تنفسی جلوگیری شود:
- دستهایتان را دستکم به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید
- از لمس دهان، بینی و چشمانتان با دستهای شسته نشده خودداری کنید
- از تماس نزدیک با بیماران خودداری کنید
- وقتی بیمار شدید در خانه بمانید و متناوباً سطوح و اشیا لمس شده را تمیز و عفونتزدایی کنید.
CDC میگوید، اگر به چین سفر میکنید، باید از تماس با افراد بیمار خودداری کنید، از حیوانات مرده و زنده، فروشگاههای حیوانات یا محصولات حیوانی که از حیواناتی مانند گوشت نپخته میآیند، دوریکنید.
CDC میگوید، افرادی که به چین سفرکردهاند و با علائم تب، سرفه و دشواری در تنفس در دو هفته پس از سفر، بیمار میشوند باید بلافاصله به دنبال مراقبت پزشکی بروند و از قبل به کارکنان پزشکی در مورد سفر اخیرشان اطلاع بدهند.
چهکاری در مورد کرونا ویروس بکنیم؟
هیچ واکسنی برای ویروس کرونا وجود ندارد تا به پیشگیری از آلودگی به کرونا کمک کند پس همان کاری را بکنید که در سرماخوردگی میکنید:
- دستهایتان را کامل با آب گرم و صابون یا با یک شوینده با پایهی الکلی بشویید.
- دستان و انگشتهایتان را از دهان، چشمها و بینی دورنگه دارید.
از تماس نزدیک با افراد آلوده خودداری کنید.
ویروس کرونا را به همان روشی که سرماخوردگی را درمان میکنید، درمان کنید:
- زیاد استراحت کنید.
- مایعات بنوشید.
داروهای بدون نسخه برای گلودرد و سرفه دریافت کنید. ولی به کودکان و نوجوانان کوچکتر از 19 سال آسپرین ندهید؛ از ایبوپروفن یا استامینوفن بهجای آن استفاده کنید.
یک مرطوب کننده هوا یا دوش پر بخار هم میتواند یک گلوی دردناک را التیام دهد.
حتی وقتیکه کرونا سبب MERS یا SARS در سایر کشورها میشوند، کرونا ویروس شایع در ایالاتمتحده یک تهدید جدی برای یک بزرگسال سالم نیست. اگر مریض شدید، علائمتان را درمان کنید و درصورتی که بدتر شدید یا علائم برطرف نشد با دکتر تماس بگیرید.