زهره نوروزپور: روز شنبه 5 مرداد ماه سال جاری یوسف بن علوی برای دومین بار در ماه گذشته وارد تهران شد و با وزیر خارجه و رئیس جمهور کشورمان دیدار و گفتگو کرد.

ظریف پس از دیدار با همتای عمانی خود در توئیت خود نوشت: ” از این که امروز در تهران میزبان دوست برجسته ام یوسف بن علوی بن عبدالله وزیر امور خارجه عمان هستم، بسیار خرسندم. درباره تاثیرات تروریسم اقتصادی ایالات متحده علیه ایران، روابط دوجانبه، تحولات منطقه‌ای و امنیت در خلیج فارس، تنگه هرمز و خلیج عمان گفتگو کردیم.”

وزیر خارجه کشورمان در اینباره توضیح بیشتر و خبر بیشتری ارائه نکرد این در حالی است که که موسوی سخنگو دستگاه دیپلماسی در نشست هفتگی خود اعلام کرد که سفر بن علوی میانجیگری نبوده است بلکه صحبت های طبیعی میان دو دیپلمات بوده است. وی در اینباره گفت:«یکی از موضوعات مطرح در نشست هیات عمان و ایران، بحث توقیف کشتی حامل نفت ایران بود که تلقی ما این است که آن اقدام، نقض برجام است. آنها استدلالاتی کردند. ایران این اقدام را غیرقانونی دانسته و راهزنی دریایی بودن آن را تکرار کرده است. »

موسوی درباره اظهارات وزیر امور خارجه عمان مبنی بر آمادگی کشورش برای تامین امنیت خلیج فارس تنگه هرمز تصریح کرد: «ایران حدود 1500 مایل ساحل در خلیج فارس دارد و بیشتر آبراهه تنگه هرمز در مجاورات ایران است. امنیت آنجا با ماست و کشورهای منطقه مانند عمان روبه‌روی ما هستند. 

وی اضافه کرد: «معتقدیم اگر امنیت منطقه و خلیج فارس می‌خواهد تضمین شود، راهی جز هماهنگی و همکاری کشورهای منطقه وجود دارد و ریشه همه ناامنی‌ها و مشکلات، به دخالت نیروهای فراسرزمینی برمی‌گردد که هزاران مایل دورتر از سرزمین خود در منطقه ما دخالت می‌کند. ما با عمان برای تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز همکاری داریم. 

یوسف بن علوی،وزیر امور خارجه عمان می داند که در حال حاضر برای ایران دستیابی تفاهم با آمریکا مقدور نیست و از اینرو، وی روی متوقف کردن تنش میان تهران و لندن حساب می کند و می خواهد نشان دادن دهد که میانجی گری با ایران دستاوردهای عملی دارد.»

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بن علوی پس از سفر عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به تهران آمد.پیش از این نیز رسانه های خبری جهان عرب مانند روزنامه الاخبار نیز سفر نخست وزیر عراق به تهران را فرستاده ای از لندن تلقی و اعلام کردند که او برای میانجیگری راهی تهران شده است. تصوری که این رسانه ها برای بن علوی نیز عنوان کرده اند. اما نه برای تهران و واشنگتن بلکه برای تهران و لندن!

نصرت الله تاجیک کارشناس خاورمیانه در وبلاگ خود برای خبرآنلاین نوشت: عمان میانجی‌گر نیست،‌ پیام‌آور است

«مذاکره دو کشوری که دارای منافع مشترک و یا دید مشترک به مسائل هستند هیچ گاه منفی و چالشی نیست؛ یعنی چیزی نیست که عمانی ها خطوط قرمز برای ما ترسیم کنند یا ما برای عمانی ها که در نهایت به مسائل چالشی تبدیل شود.

بلکه به این صورت است که عمانی ها شنیده ها و درکی از مسائل دارند و آن را به طرف ایرانی منتقل می‌کنند. طرف ایرانی هم نقطه نظرات خود را درباره مسائلی که عمانی ها مطرح می‌کنند، می‌دهد و بالعکس.

تاجیک درباره سفر وزیر خارجه عمان به ایران و اینکه وزارت خارجه عمان اعلام کرده بود که این سفر در چارچوب تحولات اخیر در منطقه انجام می شود، گفت: احساس می‌کنم که بالاخره پیام هایی در حال رد و بدل شدن است ولی اینکه این تبادل پیام را میانجی گری فرض کنیم یا اینکه طرف عمانی صرفا دغدغه ها و مطالبی در بحث نفتکش های توقیف شده در جبل الطارق و تنگه هرمز از طرف انگلیس و آمریکا برای ایران آورده، موضوع دیگری است.

این تحلیلگر مسائل بین الملل افزود: احتمال می دهم موضوع، بیشتر تبادل پیام باشد تا میانجی گری. زیرا بعید می‌دانم در حال حاضر ظرفیت میانجی گری بین دو طرف وجود داشته باشد. ولی نفی نمی‌کنم که دو طرف پیام های برای یکدیگر می‌فرستند؛ حالا این پیام ها هم بصورت علنی فرستاده می شود هم به روش های دیگر؛ مانند صحبت هایی که وزیر خارجه ما یا وزیر خارجه آمریکا مطرح می کنند.

او تصریح کرد: نمی شود امید داشت که این سفرها موثر واقع شوند. اما از این جهت که موضوعات شفاف بیان می شود تا از اشتباه محاسبات جلوگیری شود، خوب است.»

بن علوی در تهران چه می خواهد؟

اداره کل رسانه های خارجی به نقل از روزنامه العرب آنلاین انگلیس نوشت:
یوسف بن علوی،وزیر امور خارجه عمان می داند که در حال حاضر برای ایران دستیابی تفاهم با آمریکا مقدور  نیست و از اینرو، وی روی متوقف کردن تنش میان تهران و لندن حساب می کند و می خواهد  نشان دادن دهد که میانجی گری با ایران دستاوردهای عملی دارد.
در این میان طبق اطلاعات به دست آمده، بن علوی حامل طرح ابتکار عملی برای فراهم آوردن  آزادی نفتکش انگلیس است که توسط ایران توقیف شده تا پس از آزاد سازی این نفتکش، نفتکش توقیف شده ایران نیز در جبل طارق آزاد شود.
خبرگزاری رسمی ایران نوشت این سفر در چارچوب رایزنی های دو جانبه و ادامه دار میان دو کشور با هدف گفتگو و تبادل نظر درباره تحولات اخیر در منطقه قرار می گیرد بدون این به جزئیات این میانجیگری اشاره کند.

اما ناظران سایسی این سفر را به تنش زایی کنونی میان ایران و انگلیس به علت توقیف نفتکش انگلیس مرتبط دانستند و اشاره کردند میانجیگری قبلی بن علوی در محقق ساختن هرگونه موفقیتی در جریان تنش میان ایران و دولت ترامپ شکست خورد و مسقط به عرصه بحران جدید میان لندن و تهران گام گذاشته و به دنبال موفقیت میانجیگری خود و نشان دادن این مسئله است که نزدیک ترین کانال برای گرفتن امتیاز از ایران است و تلطیف موضع گیری های کشورهای غربی به جای تنش زایی مهم است.

این سفر دوم بن علوی در طول دو ماه گذشته محسوب می شود به این ترتیب که وی در تاریخ بیستم ماه مه به منظور بحث و گفتگو درباره تحولات منطقه به ایران سفر کرد و با مقامات این کشور دیدار و گفتگو کرد و پس از آن کشور پادشاهی عمان تکذیب کرد این سفر ارتباطی با میانجیگری میان آمریکا و ایران داشته باشد.

ناظران فرصت موفقیت این بار میانجیگری عمان را کم دانستند با توجه به این که مشکل پیچده است و تهران بر تنش زایی و رساندن اوضاع به لبه پرتگاه تحت تحریم های آمریکا پافشاری دارد و این مسئله احتمالا نخست وزیر جدید در لندن یعنی بوریس جانسون را به سمت اتخاذ همان شیوه دولت ترامپ یعنی تهدید به استفاده از گزینه نظامی به منظور تامین امنیت دریانوردی سوق خواهد داد.

تلاش نومیدانه دیپلمات ها برای جلوگیری از جنگی تمام عیار بر سر توقیف نفتکش

همچنین وب سایت اخبار نظامی اکسپرس انگلیس در اینباره نوشت: وزیر خارجه ایران با همتای عمانی خود، یوسف بن علوی دیدارکرد تا تاثیرات اقدامات امریکا را مورد بحث قراردهند. عمان از روابط دوستانه با ایران و امریکا برخوردار است و پیش از این نیز نقش واسطه را میان دو کشور ایفا کرده است.

ظریف درتوئیت خود نوشت:” درباره تاثیرات تروریسم اقتصادی ایالات متحده علیه ایران، روابط دوجانبه، تحولات منطقه‌ای و امنیت در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان گفت‌وگو کردیم.”
وزیرخارجه عمان نیز در توئیت خود نوشت در دیدار با ظریف  ثبات و امنیت در منطقه و آزادی دریانوردی در تنگه هرمز را که میان دوکشور مشترک و تنها راه ورود و خروج به خلیج فارس است، بررسی شد.  

تنش ها پس از سرنگونی پهپاد امریکایی بر فراز خلیج فارس شدت گرفته است.  تشدید تنش در منطقه خلیج فارس علت نگرانی از  احتمال جنگ میان ایران و امریکاست.

 ایران در موضوع توقیف نفتکش ها از خود نرمش نشان داده و در قضیه پرونده هسته ای تنش زایی می کند

روزنامه العربی جدید چاپ انگلیس نیز در اینباره نوشت: در حالیکه یوسف بن علوی،وزیر امور خارجه عمان در تهران سرگرم مذاکره است تا تنش ها در خلیج فارس را کاهش دهد؛ایران از آمادگی خود برای مبادله نفتکش های توقیف شده خبر داد، اما این کشور در اجرایی کردن تهدیدهای خود درباره کاهش تعهداتش در توافق هسته ای قاطع بود و نیت خود را برای از سرگیری فعالیت رآکتورهای هسته ای اراک اعلام کرد.

درحالیکه نشست کمیته مشترک طرف های مشارکت کننده در توافق هسته ای در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای امور خارجه روز یکشنبه در وین برگزار شد یک نماینده مجلس ایران از علی اکبر صالحی،رئیس سازمان انرژی اتمی نقل قول کرد ایران بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک را آغاز کرده است.

مهرداد لاهوتی،سخنگوی فراکسیون مستقل اصولگرای مجلس گفت صالحی امروز در دیدار خود با اعضای این فراکسیون گفته است ایران گام های خود را در جهت کاهش تعهدات هسته ای به صورت تدریجی اجرایی می کند.

تهران پیش از آغاز اجرایی کردن مرحله دوم کاهش تعهدات خود در توافق هسته ای درتاریخ هفتم ماه جاری اعلام کرده بود در طول این مرحله رآکتور اراک را راه اندازی کنند اما این کار را به تاخیر انداخت و گام های مرحله دوم را به افزایش سطح غنی سازی اورانیوم به ۴,۵ درصد محدود کرد.

عراقچی در وین گفت در خلال ماه اخیر شاهد تحولات بسیاری در توافق هسته ای بودیم که نیازمند برگزاری جلسه اضطراری کمیته مشترک توافق هسته ای شد. وی گفت کشورش در این دوره تهدیدهای خود را در زمینه کاهش تعهداتش اجرایی و آژانش بین المللی هسته ای این مسئله را تایید کرده است.

وی گفت آمریکا نیز در این دوره به شورای حکام آژانش رجوع کرد و خواست موضوع کاهش تعهدات ایران را مطرح کند اما کشورهای اروپایی موضع گیری منطقی داشته و شورای حکام را مکان مناسی برای بحث و گفتگو در این مورد ندانستند.

عراقچی به موضوع نفتکش ایران از سوی انگلیس در آب های جبل طارق در ماه جاری توقیف شده است اشاره کرد و گفت این مسئله نقض توافق هسته ای است و کشورهای عضو این توافق نباید صادرات نفت ایران را با مانع مواجه کنند .
او گفت درباره این موضوع در نشست امروز کمیته مشترک توافق هسته ای بحث و گفتگو خواهد کرد.
از سوی دیگر سخنگوی دولت ایران اشاره کرد کشورش پیشنهادهایی را برای حل بحران نفتکش ها از سوی شخصیت های خارجی سفر کننده به این کشور دریافت کرده است و همزمان گفت این مسئله به معنای میانجی گری نیست.
ربیعی تاکید کرد موضع ما در قبال نفتکش ایرانی  ربوده شده توسط انگلیس روشن است آن ها باید به این دزدی دریایی در درجه نخست پایان دهند و سپس ما با حسن نیت تصمیم گیری می کنیم. این اشاره ای غیر مستقیم به آمادگی ایران برای تبادل دو نفتکش توقیف شده بود.
وی افزود درست نیست ما نخست نفتکش آن ها را آزاد کنیم و سپس آن ها نفتکش ما را رفع توقیف کنند.
 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، در همین باره نیویورک تایمز نیز نوشت: ایران توقیف نفتکش ایران توسط انگلیس را  ضربه ای به توافق هسته ای می داند.
این روزنامه پر تیراژ آمریکایی در ادامه نوشت: ایران برای نخستین بار روز یکشنبه توقیف نفتکش ایران توسط انگلیس را ضربه ای به توافق هسته توصیف کرد و هر گونه اختلال در صادرات نفت از سوی ایران را خلاف برجام خواند. به نظر می رسد ایران با ارتباط دادن این دو موضوع به یکدیگر به دنبال فشار بر اروپایی ها برای اقدام در جهت تحقق مزایای اقتصادی وعده داده شده به ایران در برجام است.

این در حالی است که موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود با اشاره به اجرای گام سوم تعهدات برجامی عنوان کرد: اقدام انگلیس در توقیف کشتی حامل نفت ایران به عنوان یک اقدام نقض برجام در جلسه کمیسیون برجام مطرح کردیم. توافق خاصی انجام نشد بلکه نشست رو به جلویی برای انجام تعهدات طرفین بود. بحث اینستکس مطرح شد که بحث مهمی نیست زیرا مقدمه اجرای تعهدات طرف مقابل است. اگر این اقدامات منجر به اقدمات عملی نشود، مورد قبول ایران نیست و گام سوم را با قاطعیت برمی‌داریم. یکی از توافقات نشست وزرای امور خارجه برجام است که نیازمند برخی بررسی‌ها و مقدمات است که به محض دست یافتن انجام می‌شود. 

310 310

hotnewsسایر5 سال پیش • dahio.com • 97



دیدگاهتان را بنویسید



مطالب پیشنهادی

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش سوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۱۰ حقیقت جالب که احتمالا نمی‌دانستید! – بخش دوم

در دنیای اطراف ما بی‌شمار حقیقت جالب در حال رخ دادن وجود دارد که از آن‌ها خبر نداریم. این حقایق در زمینه‌های حیات‌وحش، انسان، معماری، غذا و … هستند که [...]

۸ راهکار برای بیشتر مثبت فکر کردن

مثبت اندیشی از رویکردهای سالم در زندگی است و توسط بسیاری از روانشناسان توصیه می‌شود. در این مطلب از لیست‌میکس ۸ راه مثبت اندیشی را با هم مرور می‌کنیم. با [...]

با این ده کتاب، خواندن رمان تاریخی را شروع کنید!

تاریخ شاید برای خیلی از ماها موضوع موردعلاقه نباشد و میل زیادی به خواندن رمان تاریخی نشان ندهیم؛ اما کتاب‌هایی در این حوزه وجود دارند که به‌قدری هیجان‌انگیزند که ممکن [...]

واقعیت های نگران‌کننده‌ای که از آن بی‌خبرید

می‌دانستید کبد با یک ضربه ممکن است از کار بیفتد؟ یا مغز بدون جمجمه آن‌قدر نرم است که از هم می‌پاشد؟ در این لیست ده واقعیت را که هر کدام [...]




ترندها